«Οι παροικούντες της Ιερουσαλήμ γνώριζαν για την Αφροδίτη»

H Κυβέρνηση αρχίζει σιγά σιγά να παραδέχεται τα αποτελέσματα των χρόνιων καθυστερήσεων τα οποία αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια. Το πρόβλημα με την συμφωνία συνεκμετάλλευσης της Αφροδίτη δεν είναι καινούργιο αλλά χρονίζει εδώ και επτά χρόνια», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών του πετρελαίου Θεόδωρος Τσακίρης μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του «Σίγμα», τονίζοντας πως «όλοι παροικούντες της Ιερουσαλήμ γνώριζαν για το πρόβλημα με την Αφροδίτη

«Οι ισραηλινοί

εδώ και χρόνια καθυστερούσαν και κωλυσιεργούσαν για την συμφωνία. Η ισραηλινή Κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει την εμπορική στρατηγική των εταιρειών, Noble και Delek, η οποία επιχειρεί να δώσει προτεραιότητα στην αξιοποίηση του κοιτάσματος Leviathan και όχι της Αφροδίτης», επεσήμανε.

Ο κ. Τσακίρης εξέφρασε την ελπίδα όπως το όλο ζήτημα είναι να μην πάμε σε αυτού του είδους την επιδιαιτησία. […]. «‘Όταν λέμε επιδιαιτησία το μυαλό μας όλων πάει σε δικαστήριο. Αυτό θα προσπαθήσουν να αποφύγουν οι δυο Κυβερνήσεις. Θα επιχειρήσουν να γίνει μια τυπική διευθέτηση, όπου θα έρθει ένας ανεξάρτητος εκτιμητής κα η όποια απόφασή του θα γίνει αποδεκτή και από τις δυο Κυβερνήσεις σε περίπτωση που οι Κυβερνήσεις δεν τα βρουν μεταξύ τους».

Το ζήτημα, εξήγησε, είναι ποιος επιλέγει και ποιος ελέγχει τον εκτιμητή ούτως ώστε να μην χρειαστεί να πάμε σε πραγματική επιδιαιτησία που θα είναι χρονοβόρα.« Η αξιολόγηση του εκτιμητή μπορεί να πάρει ένα με ενάμιση χρόνο», σημείωσε.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσακίρης είπε πως τα κράτη είναι αυτά που θα έπρεπε να λύσουν το ζήτημα αφού ο πλούτος είναι εθνικός. Εξήγησε επιπλέον πως το Ισραήλ θέλει να έχει μια νομική κάλυψη σε περίπτωση που γίνει ανακάλυψη άλλων μεθοριακών κοιτασμάτων στην ΑΟΖ του με το Λίβανο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την Αφροδίτη, δήλωσε καταληκτικά, είναι ότι ενέχει ο κίνδυνος να χαθεί η αγορά του τερματικού της Νταμιέτα στην Αίγυπτο που είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η πιο συμφέρουσα επιλογή από πλευράς κέρδους «Επιπλέον η κοινοπραξία της Αφροδίτης μας κατευθύνει προς το τερματικό Idku λόγω της συμμετοχής της Shell», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα