Οι παράπλευρες απώλειες του blackout του Facebook- Ποια τα «διδάγματα»

Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger: δύο ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης και δύο εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων του κολοσσού της Καλιφόρνιας υπέστησαν χθες, Δευτέρα, μια πρωτόγνωρη βλάβη, η οποία βύθισε το Facebook σε μια διπλή κρίση μετά και τις αποκαλύψεις μιας μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

Ο εξειδικευμένος ιστότοπος Downdetector,

που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, περιέγραψε το χθεσινό μπλακάουτ ως «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ». «Δισεκατομμύρια χρήστες επηρεάστηκαν», πρόσθεσε.

Οι παράπλευρες απώλειες

Όταν πέφτει ένας ιστότοπος όπως το Facebook, υπάρχει τεράστιος αντίκτυπος στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, ο ιστότοπος Is It Down Right Now, ο οποίος ενημερώνει εάν οι υπηρεσίες μιας ιστοσελίδας έχουν διακοπεί, έφτασε στα όρια να «πέσει» λόγω του τεράστιου αριθμού επισκεπτών, οι οποίοι προσπαθούσαν να δουν την κατάσταση του Instagram. Η Cloudflare, μια εταιρεία που διαχειρίζεται μια υπηρεσία DNS (το DNS λειτουργεί σαν χάρτης για το πρόγραμμα περιήγησης όταν προσπαθεί να βρει έναν ιστότοπο και είναι επίσης ο πιο πιθανός «δράστης» όταν υπάρχουν για μεγάλες διακοπές λειτουργίας), αναφέρει ότι έπρεπε να κινητοποιήσει επιπλέον πόρους για να λειτουργήσει λόγω της κίνησης των ατόμων που προσπαθούσαν να φορτώσουν το Facebook (ή το Instagram ή το WhatsApp) ξανά και ξανά.

Από την άλλη όμως, την «ατυχία» του Facebook εκμεταλλευθήκαν οι ανταγωνιστές του. Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram πέρασε από την 56η στην 5η θέση των δωρεάν εφαρμογών με τις περισσότερες μεταφορτώσεις στις ΗΠΑ μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με το SensorTower. «Οι εγγραφές στο Signal αυξήθηκαν (καλώς ήρθες σε όλο τον κόσμο)», έγραψε στο Twitter αυτή η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.

Μια άλλη διάσταση είναι οι εταιρείες που βασίζονται στο Facebook για τη διαφήμισή τους ή για πληρωμένες δημοσιεύσεις στο πλαίσιο του μάρκετινγκ τους. Όταν «πέφτει» το Facebook, χάνουν τους πολύτιμους διαύλους επικοινωνίας με το κοινό. Στο Instagram και το Facebook οι άνθρωποι μπορούν να βλέπουν διαφημίσεις και να αγοράζουν απευθείας από αυτές τις εφαρμογές. Η διακοπή είναι σαν να εξαφανίστηκαν διαφημιστικές πινακίδες και ραδιοφωνικές διαφημίσεις από μια πόλη και κανείς δεν μπορούσε να βρει τα καταστήματα όπου βρίσκονται τα διαφημισμένα προϊόντα. Το Facebook προνοεί για τέτοιες καταστάσεις και δεν χρεώνει τους διαφημιστές για τις καμπάνιες τους, εκτός εάν επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Η σύγκριση με τις καπνοβιομηχανίες

Το περιστατικό έριξε νερό στον μύλο των επικριτών του Facebook διότι κατέδειξε πόσο επηρεάζει την καθημερινή ζωή.

Η επιρροή είναι ακόμη μεγαλύτερη σε πολλές χώρες όπου το Facebook είναι συνώνυμο του ίντερνετ, ή για όσους το χρησιμοποιούν για να έχουν πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες, υπογράμμισε ο Τζέικ Ουίλιαμς, συνιδρυτής της BreachQuest, μιας εταιρείες κυβερνοασφάλειας.

Οι αρχές είχαν ήδη και πριν τη βλάβη αρκετά επιχειρήματα για να επιτεθούν στην εταιρεία, κυρίως μετά τη διαρροή εσωτερικών εγγράφων τα οποία πήρε μαζί της η Χάουγκεν προτού αποχωρήσει από το Facebook και τα οποία επέτρεψαν στη Wall Street Journal να δημοσιεύσει στα μέσα Σεπτεμβρίου μια σειρά άρθρων για τις τοξικές επιπτώσεις του Facebook και του Instagram στην κοινωνία.

Σε άρθρο που δημοσίευσε στα μέσα του Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα αποκάλυψε, στηριζόμενη σε αυτές τις πληροφορίες, ότι η επιχείρηση έκανε έρευνες για το δίκτυό της Instagram για τρία χρόνια για να αποτιμήσει την επίδρασή του στους εφήβους.

Οι έρευνες έδειξαν κυρίως ότι το 32% των εφήβων κρίνει ότι η χρήση του Instagram τους έδινε μια πιο αρνητική εικόνα για το σώμα τους, όταν ήδη δεν ήταν ευχαριστημένοι από αυτήν που είχαν.

Εξάλλου, σύμφωνα με αποσπάσματα της κατάθεσής της σήμερα ενώπιον της Γερουσίας, η Χάουγκεν αναμένεται να ζητήσει από τους κοινοβουλευτικούς να προχωρήσουν σε κανονιστικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία για το Facebook, κάτι που πολλοί από αυτούς επιθυμούν.

«Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι οι καπνοβιομηχανίες απέκρυπταν τις βλάβες που προκαλούσαν, η κυβέρνηση αντέδρασε. Όταν συνειδητοποιήσαμε ότι τα αυτοκίνητα ήταν πιο ασφαλή με τη χρήση ζώνης, η κυβέρνηση αντέδρασε», πρόκειται να δηλώσει. «Σας παρακαλώ να κάνετε το ίδιο» με το Facebook.

Τα διδάγματα

«Το Facebook, το WhatsApp και το Instagram καταρρέουν ταυτόχρονα, κάνοντας κατανοητό γιατί η διάσπαση ενός συγκεκριμένου μονοπωλίου σε τουλάχιστον τρία κομμάτια μπορεί να μην είναι κακή ιδέα», έγραψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν.  Το 6ωρο blackout ουσιαστική ήταν μια γεύση για το πώς θα ήταν μια σύγχρονη ψηφιακή τρομοκρατική επίθεση και το ζήτημα της αποκέντρωσης του ίντερνετ γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ξαφνικά το να βλέπει κανείς το ίντερνετ χωρίς Facebook ήταν κάτι που άνοιξε τα μάτια, τόσο για τις επιχειρήσεις που βασίζονται στην εταιρεία για να προσεγγίσουν πελάτες και να μοιράζονται πληροφορίες, όσο και για τους ανθρώπους-ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο-που βασίζονται σε αυτό για να επικοινωνούν με αγαπημένα τους πρόσωπα. Επρόκειτο επίσης για μια υπενθύμιση ότι η υποδομή του διαδικτύου είναι ακόμα εύθραυστη και περίπλοκη και πάντα βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Σύμφωνα με ειδικούς, δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά μας σε ένα καλάθι. Επειδή τα πάντα στο Facebook λειτουργούν σε ένα ενιαίο σύστημα, από τις πλατφόρμες του έως τα συστήματα ασφαλείας, «χαλώντας» ένα πράγμα, «χάλασαν» τα πάντα.

Διαβάστε επίσης:

Σε ανθρώπινο λάθος η κατάρρευση του Facebook-Δεν υπήρξε διαρροή δεδομένων

Χθες έγινε το μεγαλύτερο tech crash, αλλά και τα μεγαλύτερα τρολ ever!

Ανακοίνωση Facebook για λόγους blackout -Εξηγήσεις τη «διαρροή» δεδομένων

Keywords
Τυχαία Θέματα
Facebook#45 Ποια,Facebook#45 poia