Οι Οικολόγοι στηρίζουν τον διαχωρισμό και τον έλεγχο των εξουσιών ΓΕ

Η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, συνήλθε σε συνεδρία τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, αποφασίζοντας ομόφωνα την προώθηση δύο νομοθετικών πρωτοβουλιών από τους βουλευτές του Κινήματος, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και Σταύρο Παπαδούρη.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους, ο διαχωρισμός των εξουσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ της νομικής υπηρεσίας και της της Εισαγγελίας, αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Οι αποφάσεις που έλαβαν:

Να συνυπογράψουν τη κατάθεση της πρότασης νομού για τον διαχωρισμό του ρόλου του Γενικού Εισαγγελέα από το ρόλο
του δημοσίου κατήγορου που ετοίμασε η βουλεύτρια κα Ειρήνη Χαραλαμπιδου καιΤην κατάθεση πρότασης νόμου για να έχουν δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές και οι Ελληνοκύπριοι ψηφοφόροι στη βάση του καταλόγου του αρχείου πληθυσμού, όπως δηλαδή θα ισχύει για τους Τ/Κ ψηφοφόρους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, πιστεύουμε ακράδαντα πως πρέπει άμεσα να τερματιστεί το ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα και να γίνει ο διαχωρισμός εξουσιών Νομικής Υπηρεσίας και Εισαγγελίας.

Οι πρόσφατες εξελίξεις με το αποτέλεσμα της έρευνας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς αλλά και οι αντιπαραθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και Εισαγγελίας, δεν αφήνουν άλλα περιθώρια καθυστέρησης.

Το θέμα με το ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα, καθώς και το δικαίωμα του να αναστέλλει την ποινική δίωξη, χωρίς να δίνει λόγο σε κανένα, είναι επίσης θέματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης θεσμικής μεταρρύθμισης.

Άλλωστε, ο διαχωρισμός των εξουσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ της νομικής υπηρεσίας και της της Εισαγγελίας, αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Ευελπιστούμε, πως το σώμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και τα κόμματα, θα στηρίξουν εμπράκτως τις δύο μείζονος σημασίας, για το κράτος νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα