Οι λεπτομέρειες για κάρτες εισόδου σχολείων,περιφράξεις&φρουρούς

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης είχε σήμερα, συνάντηση με τον Βοηθό Αρχηγό Επιχειρήσεων κ. Στέλιο Παπαθεοδώρου, τον Υπεύθυνο του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος κ. Πέτρο Παττούρα και τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών κ. Ντίνο Έλληνα. Στη συνάντηση συμμετείχαν και Λειτουργοί του Γραφείου Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ).

Μέτα το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Παιδείας προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε: "Είχαμε σήμερα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση

με τον Βοηθό Αρχηγό Επιχειρήσεων της Αστυνομίας κ. Στέλιο Παπαθεοδώρου και τον Υπεύθυνο του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος κ. Πέτρο Παττούρα, με τους οποίους ανταλλάγηκαν απόψεις σε θέματα που άπτονται της ασφάλειας στα σχολεία μας. Στην ομάδα σήμερα συμμετείχε, επίσης, και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Σχολικών Εφορειών κ. Ντίνος Έλληνας, καθώς επίσης και Λειτουργοί του Γραφείου Ασφάλειας και Υγείας του ΥΠΠ.

Έχουν μπει επί τάπητος πολλά θέματα και έχουν συζητηθεί θέματα τα οποία μας απασχολούν και μας απασχολούσαν διαχρονικά".

Οι λεπτομέρειες των μέτρων

Όπως ανέφερε ο Κώστας Χαμπιαούρης, "έχουμε μιλήσει εκτενεστέρα για τις τρεις αποφάσεις, οι οποίες λήφθηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και αφορούν την κάρτα εισόδου/εξόδου, την αγορά υπηρεσιών για φύλαξη του σχολικού χώρου από τις 7-8 π.μ. καθώς επίσης και για τις περιφράξεις με τα θυροτηλέφωνα. Και για τα τρία θέματα τονίστηκε ότι πρέπει να μπουν συγκεκριμένες διαδικασίες, πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τον τρόπο που πρέπει αμέσως να λειτουργήσουμε.

Όσον αφορά στην κάρτα εισόδου/εξόδου πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αφορά στους μαθητές, αλλά τους γονείς, τους κηδεμόνες, και οποιοδήποτε άλλο εξουσιοδοτημένο άτομο υποδείξει η οικογένεια του μαθητή.

Όσον αφορά στους φύλακες και το πώς θα προχωρήσουμε, έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις, έχει γίνει προκήρυξη, θα προχωρήσουμε στην αγορά υπηρεσιών με εταιρίες, θα γίνει επιμόρφωση του προσωπικού, θα υπάρχει συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο και ποιες οι ευθύνες των ανθρώπων που θα παρευρίσκονται στα σχολεία.

Όσον αφορά στις περιφράξεις μιλήσαμε και για το είδος της περίφραξης με τις Τεχνικές Υπηρεσίες και για το ύψος. Ακούστηκε ότι ίσως τα δυο μέτρα να μην είναι αποτρεπτικός παράγοντας και θα πρέπει να γίνουν 2,5 κι αυτό το συζητήσαμε.

Έχουμε μιλήσει επίσης για θέματα που έχουν να κάνουν με το θυροτηλέφωνο. Τέθηκε και η σκέψη να μην είναι μόνο θυροτηλέφωνα αλλά, σε κάποια σχολεία, να χρειάζεται να μπει και θυροτηλεόραση και αυτά θα αξιολογηθούν σε συνεργασία με την αρμόδια Επίτροπο. Έγινε αναφορά επίσης για τοποθέτηση καμερών, να μελετηθεί σε κάποια σχολεία, αφού κριθεί ότι πρέπει να γίνει αυτό".

Ο ΥΠΠ, σημείωσε ότι την συνάντηση απασχόλησε και λήφθηκαν αποφάσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την αξιοποίηση και την ενδυνάμωση του θεσμού του Αστυνομικού της Γειτονιάς, και θα δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασίας μας αυτή.

"Θα προχωρήσουμε στην ενίσχυση και ενδυνάμωση του θεσμού του Παρατηρητή της Γειτονιάς. Θα γίνουν επιμορφώσεις σε σχολεία, σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Γονέων, και με τις διαδικασίες που ακολουθούνται μέχρι σήμερα θα ενδυναμωθεί αυτός ο θεσμός, ούτως ώστε άνθρωποι που κατοικούν στις περιοχές γύρω από τα σχολεία να μπορούν με ένα απλό τηλεφώνημα να περνούν τα μηνύματα στην αστυνομική Αρχή της περιοχής τους.

Επίσης, θα δοθούν αμέσως οδηγίες στις Σχολικές Εφορίες για να αποταθούν στους επαρχιακούς υπεύθυνους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ώστε να ξεκινήσουν οι επιθεωρήσεις πυροπροστασίας και πυρασφάλειας στα σχολεία μας.

Αντιλαμβάνεσθε ότι αυτό είναι μια διαδικασία που θα πάρει κάποιο χρόνο, αλλά ξεκινούμε αμέσως όλα αυτά, τα οποία έχουμε προαναφέρει.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τόσο τον συνάδελφό μου Υπουργό Δικαιοσύνης που μας στηρίζει στην προσπάθεια αυτή, τον Αρχηγό της Αστυνομίας, τους φίλους εκπροσώπους της Αστυνομικής Δύναμης που παρέστησαν στη συνάντηση, όπως και τον Πρόεδρο των Σχολικών Εφοριών κ. Ντίνο Έλληνα", ανέφερε ο Κ.Χαμπιαούρης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι λεπτομέρειες για κάρτες εισόδου σχολείων,περιφράξεις&φρουρούς