Οι ΗΠΑ εξετάζουν την οικονομική ενίσχυση της λύσης

Έτοιμες φέρονται να είναι οι ΗΠΑ για οικονομική στήριξη σε μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφόρησε στο Κογκρέσο με τίτλο «Cyprus: Reunification Proving Elusive», το οποίο επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια», το Κογκρέσο θα πρέπει να λάβει υπόψη του ένα ποσό που θα προορίζεται για τα οικονομικά της λύσης.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να έχει κάποιο ιδιαίτερο βάρος, καθώς είναι η πρώτη φορά που το Κογκρέσο των

ΗΠΑ καλείται εγγράφως να προϋπολογίσει μελλοντικά ένα σημαντικό ποσό που να προορίζεται για οικονομική στήριξη της Κύπρου, σε περίπτωση εφαρμογής μιας λύσης.

Το ποσό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπολογίζεται στα 20 με 30 εκ. ευρώ, ενώ στο συνολικό ποσό θα συνδράμουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΔΝΤ, η ΕΕ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Επιπλέον, στο 27σέλιδο έγγραφο γίνεται εκτενής αναφορά στην πολιτική διάσταση του Κυπριακού, καθώς καταγράφονται αντιδράσεις κομμάτων, πολλές εκ των οποίων είναι αντίθετες σε λύση με βάση μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ενώ στα συμπεράσματα σημειώνεται ότι τόσο η ε/κ όσο και η τ/κ πλευρά δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένες να ξεφύγουν από το παρόν status quo.

Η εν λόγω έκθεση κατατέθηκε από την Υπηρεσία Ερευνών του αμερικανικού Κογκρέσου, η οποία έχει συμβουλευτικό και όχι εκτελεστικό χαρακτήρα, θεωρείται αρκετά αξιόπιστη και αντικειμενική, ενώ λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στις τελικές αποφάσεις του Κογκρέσου.

Keywords
Τυχαία Θέματα