Οι ΗΠΑ δίνουν αμοιβή $10 εκ. για πληροφορίες για τους ηγέτες της Αλ-Σαμπάμπ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι αυξάνουν την αμοιβή που δίνουν για πληροφορίες σχετικά με τους ηγέτες της ομάδας Αλ-Σαμπάμπ της Σομαλίας σε $10 εκ., μία κίνηση που ακολουθεί την αύξηση σε θανατηφόρες επιθέσεις από την τζιχαντιστική ομάδα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε επίσης ότι για πρώτη φορά δίνει αμοιβή μέχρι $10 εκ. για πληροφορίες "που θα οδηγήσουν στην διατάραξη των χρηματοπιστωτικών μηχανισμών" της συνδεδεμένης με την Αλ Κάιντα ομάδας.

Οι μαχητές της Αλ-Σαμπάμπ έχουν εντείνει τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα

της Σομαλίας Μογκαντίσου και σε άλλα μέρη της χώρας ενόψει μιας ευρείας κλίμακας επίθεσης εναντίον της ομάδας από την νέα Κυβέρνηση του Προέδρου Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι προσφέρουν έως και 10 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του «εμίρη» της Αλ-Σαμπάμπ, Ahmed Diriye, του δεύτερου στρατηγού Μαχάντ Καράτε και του Τζεχάντ Μουσταφά, ενός Αμερικανού πολίτη που είπε ότι είχε διάφορους ρόλους στην ομάδα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την Αλ-Σαμπάμπ ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση τον Μάρτιο του 2008.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Volker Turk, δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι περισσότεροι από 600 άμαχοι σκοτώθηκαν φέτος σε επιθέσεις της οργάνωσης στο Κέρας της Αφρικής.

Στην πιο πολύνεκρη πράξη των τελευταίων πέντε ετών, δύο βομβιστικές επιθέσεις στις 29 Οκτωβρίου, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η Αλ-Σαμπάμπ, σκότωσαν τουλάχιστον 121 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 333 στο Μογκαντίσου, ανέφερε ο ΟΗΕ, επικαλούμενος στοιχεία της Σομαλίας.

Οι αντάρτες επιδιώκουν να ανατρέψουν την εύθραυστη κυβέρνηση στο Μογκαντίσου που υποστηρίζεται από το εξωτερικό για περίπου 15 χρόνια.

Η Αλ-Σαμπάμπ εκδιώχθηκε από το Μογκαντίσου το 2011 από μια δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης, αλλά η ομάδα εξακολουθεί να ελέγχει εκτάσεις της υπαίθρου και συνεχίζει να πραγματοποιεί φονικά χτυπήματα σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα