Οι ΗΠΑ απελαύνουν 60 Ρώσους "κατασκόπους" λόγω Σκριπάλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την απέλαση 60 Ρώσων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στην επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ νωρίτερα αυτό τον μήνα στη Βρετανία, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Η εντολή απέλασης περιλαμβάνει 12 αξιωματικούς των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών από τη ρωσική

αποστολή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και αντανακλά τις ανησυχίες ότι οι δραστηριότητες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών γίνονται όλο και περισσότερο επιθετικές, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που μιλούσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως 48 «γνωστοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών» του προξενείου της Ρωσίας στο Σιάτλ (βορειοδυτικές ΗΠΑ) και άλλοι 12 της ρωσικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γαλλία απελαύνει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες

Η Γαλλία δήλωσε ότι θα απελάσει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Ρώσου, πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπερι της Αγγλίας.

Η Γερμανία απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες

Η Γερμανία απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή πράξη αλληλεγγύης με τη Βρετανία, η οποία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι πραγματοποίησε την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

«Απελάσαμε σήμερα τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. «Μετά την επίθεση με δηλητήριο στο Σάλσμπερι, η Ρωσία εξακολουθεί να μην συνεργάζεται με την έρευνα.»

Η αντίδραση Ρωσίας

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, δήλωσε σήμερα πως η απόφαση των ΗΠΑ να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες είναι «αδικαιολόγητη» και καταστρέφει το λίγο που απέμεινε από τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σχολιάζοντας πιθανά ρωσικά αντίμετρα, ο Αντόνοφ είπε πως η απάντηση της Μόσχας θα είναι ανάλογη και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες το μόνο που καταλαβαίνουν είναι η ισχύς, σύμφωνα με το RIA.

Η Ρωσία θα απαντήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις ερχόμενες ημέρες, μετέδωσε εξάλλου το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η απάντηση θα είναι συμμετρική. Θα εργαστούμε στο θέμα αυτό τις επόμενες ημέρες και θα απαντήσουμε σε κάθε χώρα με τη σειρά», δήλωσε η πηγή αυτή, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το RIA, μέλος της ρωσικής Άνω Βουλής δήλωσε ότι η Μόσχα θα απελάσει τουλάχιστον 60 μέλη του προσωπικού διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ στη Ρωσία απαντώντας στην απόφαση της Ουάσινγκτον να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες.

Το πρακτορείο δεν ανέφερε σε ποια βάση ο Βλαντίμιρ Ντζαμπάροφ, αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Άνω Βουλής, στήριξε τον ισχυρισμό του.

Today 14 EU Member States decided to expel Russian diplomats as direct follow-up to #EUCO discussion last week on #SalisburyAttack. Additional measures including further expulsions are not excluded in coming days, weeks.

— Donald Tusk (@eucopresident) March 26, 2018

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα