Οι εξελίξεις της ημέρας για το Crans-Montana

Έντονη και συνεχής η σημερινή μέρα στο Crans-Montana, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, λόγω κυρίως της παρουσίας Γκουτέρες στις συναντήσεις της τρίτης ημέρας.

Η μέρα άρχισε με ξεχωριστές συναντήσεις του κ. Έιντε με Αναστασιάδη και Ακιντζί. Ο Πορτογάλος Γκουτέρες, κατέφθασε στο ελβετικό θέρετρο, λίγα λεπτά πριν αρχίσει η πρωινή συνάντηση. Στην έναρξη της πρωινής συνάντησης για Ασφάλεια-Εγγυήσεις, ο κ.Γκουτέρες τόνισε ότι τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για λύση, πολιτική θέληση και ικανότητα".

Το πρωί ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε"Έχουμε

τη δύναμη του δικαίου και δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να ζητάει όλα ή τίποτα", αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Προέκυψε μια δημιουργική συζήτηση που μπορεί να δημιουργήσει εξόδους από τα αδιέξοδα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την πρωινή συνάντηση για Ασφάλεια-Εγγυήσεις. Ο Ακιντζί τόνισε ότι θα μιλήσει όταν έρθει η ώρα κρατώντας για τρίτη μέρα το στόμα του ερμητικά κλειστό.

Το προγραμματισμένο γεύμα Κοτζιά-Τσαβούσογλου, αναβλήθηκε λόγω άρνησης Τσαβούσογλου.

Η παρουσία του Γ.Γ. ΟΗΕ ήταν χρήσιμη και ωφέλιμη ταξινόμησε τα θέματα κουβεντιάσαμε τρόπους με τους οποίους θα ασχοληθούμε με επιμέρους ζητήματα σε θέματα κλειδιά,τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς.

Δεν βρέθηκε ακόμα κοινό έδαφος, έλεγε το μεσημέρι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το μεσημέρι Γκουτέρες-Αναστασιάδης-Ακιντζί είχαν γεύμα εργασίας σε ανεπίσημη βάση, έτσι ώστε οι ηγέτες της ε/κ και τ/κ πλευράς αντίστοιχα να αναλύσουν τις θέσεις τους ελεύθερα στα πέντε κεφάλαια διαπραγμάτευσης της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού.

Ως πρώτη αντίδραση στην εμπλοκή που παρουσιάστηκε στη διαδικασία, συμφωνήθηκε η σύσταση μιας ομάδας εργασίας η οποία θα συναντηθεί στις 16:00 ώρα Κύπρου για να ασχοληθεί με την εξέταση σεναρίων που αφορούν την εφαρμογή και την παρακολούθηση της λύσης. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι η θετική προσέγγιση από πλευράς Γκουτέρες ότι η Κύπρος θα πρέπει να είναι ένα φυσιολογικό κράτος.

O διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης θα εκπροσωπήσει την ε/κ πλευρά στην ομάδα εργασίας που θα ασχοληθεί με τα σενάρια που αφορούν στο μηχανισμό παρακολούθησης και εφαρμογής της λύσης

Υπάρχει αργή πρόοδος με πολλά εκκρεμούντα ζητήματα, ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες στη Διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε, ενώ ξενίζει η αναφορά του για σημαντική πρόοδο στο να φέρουν κοντά θέσεις που αφορούν στα εκκρεμούντα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής, τις οποίες συζητούν ε/κ και τ/κ πλευρά στο δεύτερο τραπέζι διαπραγμάτευσης, όπως το ονομάζουν τα ΗΕ.

Η σύνοδος στο Κραν Μοντάνα είναι η τελική και χρειάζεται να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα θέματα που εκκρεμούν, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου“Είμαστε εδώ για λύση. Η τουρκική αντιπροσωπεία κινείται με εποικοδομητικό και σοβαρό τρόπο

Στις 19:00 θα άρχιζε η Διάσκεψη για Ασφάλεια-Εγγυήσεις, ωστόσο ο Γκουτέρες προτίμησε να δει κατ' ιδίαν τις δυο πλευρές εκ νέου, έτσι ώστε να μιλήσουν για Περιουσιακό και Αποτελεσματική συμμετοχή. Τελικά συζήτησαν μόνο Περιουσιακό, με τα τέσσερα βασικά αγκάθια να τίθενται επί τάπητος, ωστόσο δεν προέκυψε κάτι αξιοσημείωτο.

Το δείπνο θα είναι πολύ καθοριστικό για το πως θα εξεληχθούν τα πράγματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα