Οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Λευκορωσία στην ατζέντα ΥΠΕΞ και Άμυνας

 Τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, θα αρχίσουν να προετοιμάζουν τις επόμενες ημέρες οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της συμμαχίας.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας, ενημερώνοντας σήμερα τον Τύπο στις Βρυξέλλες

τόνισε ότι "κατά τη διάρκεια ερχόμενου μήνα θα συναντηθούμε εδώ στις Βρυξέλλες, και αύριο, θα προεδρεύσω ψηφιακών συναντήσεων Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ, θα συζητήσουμε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της πορείας για την εμπλοκή μας στο Αφγανιστάν και των εξελίξεων στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Ωστόσο, οι υπουργοί θα επικεντρωθούν και στις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής".

Όπως επεσήμανε, "αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για τη συμμαχία μας και για τη συλλογική μας ασφάλεια σε έναν πιο ανταγωνιστικό και απρόβλεπτο κόσμο, χρειαζόμαστε τη διατλαντική ενότητα, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, που στέκονται ισχυρά μαζί στο ΝΑΤΟ. Έτσι, ο στόχος της πρωτοβουλίας μας για το ΝΑΤΟ του 2030 είναι να προετοιμάσουμε τη συμμαχία μας για το μέλλον. Τους τελευταίους μήνες, οι σύμμαχοι έχουν διαβουλευτεί στενά και εποικοδομητικά. Έχουμε ακόμη κάποια δουλειά να κάνουμε. Με κάθε τρόπο που πρέπει να λάβουμε φιλόδοξες και  μελλοντοστραφείς αποφάσεις", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας.

"Πρώτον, θα ενισχύσουμε την ενότητα μας, ξεκινώντας διαβούλευση για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την ασφάλειά μας στο ΝΑΤΟ, ενισχύοντας τη δέσμευσή μας για την άμυνα και συμφωνώντας να αναπτύξουμε το επόμενο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ για να χαράξουμε μια κοινή πορεία για το μέλλον", τόνισε.

Δεύτερον, επεσήμανε την πρόθεση των συμμάχων να συζητήσουν για την επένδυση στην ανθεκτικότητα, συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων εφοδιασμού υποδομής και των επικοινωνιών. "Θα λάβουμε επίσης αποφάσεις για να βελτιώσουμε το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα και να θέσουμε τα πρότυπα όσον αφορά την κατανόηση και τον μετριασμό των επιπτώσεων στην ασφάλεια λόγω της αλλαγής του κλίματος", επεσήμανε ο Γενς Στόλτεμπεργκ.

Όπως εξήγησε, τρίτον, οι σύμμαχοι σκοπεύουν να συζητήσουν το πώς θα διαδραματίσουν από κοινού "μεγαλύτερο ρόλο στη διαφύλαξη της διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες, προκειμένου να υπερασπιστούμε τις αξίες και τα συμφέροντά μας, να εμβαθύνουμε τις συνεργασίες μας και να σφυρηλατούμε νέες και να ενισχύσουμε την κατάρτιση και την ανάπτυξη ικανοτήτων για τους εταίρους μας".

Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι "όλες αυτές οι εργασίες θα απαιτήσουν συνεχή επένδυση στην άμυνα μας.
Είμαστε στο σωστό δρόμο με επτά συνεχόμενα χρόνια αυξήσεων από τους Ευρωπαίους Συμμάχους και τον Καναδά. Θα πρέπει να διατηρήσουμε τη δυναμική. Χρειαζόμαστε περισσότερα. Πρέπει επίσης να ξοδέψουμε περισσότερα μαζί.
Η κοινή επένδυση είναι πολλαπλασιαστής ισχύος, είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ενισχύσουμε την κοινή μας ασφάλεια. Και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και επίλυσης τόσο στους δικούς μας ανθρώπους όσο και σε κάθε πιθανό αντίπαλο", επεσήμανε.

Όπως τόνισε "το ΝΑΤΟ φέρνει κοντά, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Πρέπει να συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε σε μια εποχή παγκόσμιου ανταγωνισμού και πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί, για να υπερασπιστούμε το 1 δισεκατομμύριο των πολιτών μας", κατέληξε ο Γενς Στόλτεμπεργκ.

Κληθείς να τοποθετηθεί για το ζήτημα της Λευκορωσίας και του περιστατικού με το αεροσκάφος της Ryanair, o Γενς Στόλτεμπεργκ δήλωσε τα εξής: "οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν μια πολύ ισχυρή δήλωση, με την οποία μεταδίδουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα και καταδικάζουμε έντονα την αναγκαστική προσγείωση μη στρατιωτικών αεροσκαφών στο Μινσκ. Επιπλέον, καλούμε σε μια ανεξάρτητη, διεθνή έρευνα. Και δηλώνουμε επίσης ξεκάθαρα ότι αυτό δεν είναι μόνο κάτι που παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες, αλλά αποτελεί και μια άμεση επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και στον ελεύθερο και ανεξάρτητο Τύπο. Ως εκ τούτου, ζητούμε επίσης την άμεση απελευθέρωση για και τους δύο που συνελήφθησαν κατά την εξαναγκαστική προσγείωση, και δηλώνουμε επίσης σαφώς ότι χαιρετίζουμε την απόφαση πολλών συμμάχων του ΝΑΤΟ να επιβάλουν κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της πρόσβασης αεροσκαφών της Λευκορωσίας στον εναέριο χώρο τους. Και φυσικά χαιρετίζουμε επίσης τις αποφάσεις και τα μέτρα που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αντιδρούν από κοινού με σαφή συντονισμό, αλλά οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επιβάλλουν επίσης και κυρώσεις", τόνισε ο Γενικός Γραμματέας.

Απαντώντας σε έτερη ερώτηση για τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ο Γενς Στόλτεμπερκ δήλωσε τα εξής: "εξετάζουμε συνεχώς τα μέτρα ασφαλείας εδώ στο ΝΑΤΟ και αποφασίσαμε να περιορίσουμε την πρόσβαση του προσωπικού της Λευκορωσίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ με βάση την εκτίμησή μας σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας στην έδρα.

Σε, ό,τι αφορά τη Ρωσία, αυτό που βλέπουμε είναι ένα μοτίβο ρωσικής συμπεριφοράς, όπου η Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε νέες σύγχρονες στρατιωτικές δυνατότητες από συμβατικά έως πυρηνικά οπλικά συστήματα. Όμως όχι μόνο αυτό, αλλά η Ρωσία ήταν πρόθυμη να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη ενάντια σε γείτονες στη Γεωργία και την Ουκρανία, αυξάνοντας ή συνεχίζοντας να αποσταθεροποιεί τον Ντόμπας και την ανατολική Ουκρανία και να προσαρτά παράνομα την Κριμαία. Και έκτοτε έχουμε δει περισσότερη ρωσική στρατιωτική παρουσία στον βορρά στη Βαλτική Θάλασσα, το Καλίνινγκραντ, τη Μαύρη Θάλασσα", σημείωσε.

"Και αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το NΑΤΟ τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει την ετοιμότητα των δυνάμεων του και επίσης  έχουμε αναπτύξει μονάδες στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Η Γερμανία ηγείται μιας εξ αυτών στη Λιθουανία. Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία. Και το ΝΑΤΟ υπάρχει για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους, και είμαστε εκεί για να αποτρέψουμε τις συγκρούσεις και τον πόλεμο, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα σε κάθε πιθανό ενδιαφερόμενο ότι εάν επιτεθεί σ ένα σύμμαχο, ολόκληρη η Συμμαχία θα είναι εκεί. Και, με αυτόν τον τρόπο αποτρέπουμε τον πόλεμο, διατηρούμε την ειρήνη", εξήγησε.

"Εμείς, συνεχίζουμε, φυσικά, και αυτό που ονομάζουμε διπλή προσέγγισή μας στη Ρωσία, που σημαίνει ότι παρέχουμε αξιόπιστη αποτροπή και άμυνα, αλλά ταυτόχρονα εργαζόμαστε για ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία.
Πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι θετικός για να επιδιώξουμε μια καλύτερη σχέση με τον γείτονα, αλλά και επειδή ακόμη και αν δεν έχουμε ποτέ βελτιωμένη σχέση με τη Ρωσία, είναι σημαντικό να διαχειριστούμε μια δύσκολη σχέση με τη Ρωσία, με διαφάνεια στις στρατιωτικές δραστηριότητες, μείωση κινδύνου, καθώς και για περιστατικά και θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα