H επιστροφή Μαρωνιτών μέσα από τον τ/κ Τύπο

Η αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους των Τουρκικών Αερογραμμών σε στρατιωτικό αεροδρόμιο λόγω καταστροφής του μπροστινού μέρους του από χαλαζοθύελλα, οι αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση των κατοχικών αρχών για επιστροφή των mαρωνίτικων χωριών και οι αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση του νέου χωροταξικού σχεδίου για την κατεχόμενη Κερύνεια, είναι τα θέματα που προβάλλουν οι πέντε τ/κ εφημερίδες στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «156 επιβάτες επέστρεψαν από τον θάνατο», γράφει ότι πανικός, φωνές, κλάματα και φόβος ήταν τα συναισθήματα των 156 επιβατών

αεροσκάφους των Τουρκικών Αερογραμμών, το οποίο εκτελούσε πτήση από τα κατεχόμενα στην Κωνσταντινούπολη, όταν κτυπήθηκε από χαλαζοθύελλα και λόγω σοβαρής καταστροφής στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους, έκανε αναγκαστική προσγείωση σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Τσανάκαλε. Γράφει, ακόμα, ότι συνεχίζονται τα καλοκαιρινά μαθήματα διδασκαλίας του Κορανίου σε μαθητές, μαθήματα που πραγματοποιούνται σε τζαμιά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις της προέδρου της συντεχνίας των ιατρών Σίλα Ουσάρ σχετικά με τα προβλήματα στον τομέα της υγείας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Η κίνηση για τους Μαρωνίτες κρύο ντους για τον νότο», γράφει ότι η απόφαση - έκπληξη των κατεχομένων για επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους, προκάλεσε ανησυχίες στην «ε/κ διοίκηση» ενώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος του «σχεδίου Β» της Τουρκίας. Αναφορά γίνεται και στις έντονες καιρικές συνθήκες στην Κωνσταντινούπολη και στην αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους των Τουρκικών Αερογραμμών το οποίο κτυπήθηκε από χαλάζι. Η εφημερίδα γράφει ακόμα για την αυτοκτονία του Οζγκιούρ Οκουμούς, ο οποίος πέθανε από υπερβολική χρήση χαπιών. Υπενθυμίζεται ότι ο Οκουμούς συνελήφθη και φυλακίστηκε με την κατηγορία ότι δολοφόνησε τη σύζυγό του.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Έντονες επικρίσεις κατά του Κοραχάν», γράφει ότι αντιδράσεις προκάλεσε ο διορισμός της συζύγου του «γενικού ελεγκτή» Οσμάν Καραχάν στη διεύθυνση του «υπουργείου» συγκοινωνιών, με το τ/κ Δημοκρατικό Κόμμα να τηρεί σιγή ιχθύος και το Κόμμα Εθνικής Ενότητας να λέει ότι αφού έγινε σύμφωνα με τον «νόμο», δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αλλού γράφει ότι σώοι είναι τελικά όλοι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών που πραγματοποιούσε πτήση από τα κατεχόμενα στην Κωνσταντινούπολη. Το αεροσκάφος πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση σε στρατιωτικό αεροδρόμιο, αφού λόγω έντονων καιρικών συνθηκών καταστράφηκε το μπροστινό του μέρος. Σημειώνεται ότι μέχρι την προσγείωσή του κτυπήθηκε τρεις φορές από κεραυνό. Αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις του «υπουργού» οικονομικών Σερντάρ Ντενκτάς σχετικά με την οικονομία των κατεχομένων, ότι είναι καιρός να γίνουν μεταρρυθμίσεις.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Δύο αεροσκάφη κατάφεραν να αποφύγουν τον κίνδυνο», γράφει ότι δύο αεροσκάφη, ένα της ιδιωτικής εταιρείας Άτλας και ένα των Τουρκικών Αερογραμμών, ήρθαν χθες αντιμέτωπα με χαλαζοθύελλα, με αποτέλεσμα να υποστούν εκτεταμένες ζημιές χωρίς όμως να θρηνήσουμε θύματα. Γράφει, ακόμα, ότι οι «αρχές» εκδίωξαν το πλοίο C-Star της Defend Europe, ενώ όλα τα μέλη του προσωπικού αφέθηκαν ελεύθερα. Αναφορά γίνεται και σε έρευνα ιδιωτικής εταιρείας στα κατεχόμενα σχετικά με το Κυπριακό. Το 74,4% των ερωτηθέντων θεωρεί τον Νίκο Αναστασιάδη υπεύθυνο για την αποτυχία στην Ελβετία.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Προκαλούν ανησυχία οι τέσσερις μήνες», αναφέρεται στο νέο χωροταξικό σχέδιο για την κατεχόμενη Κερύνεια, σύμφωνα με το οποίο δεν θα δίνεται άδεια για την ανέγερση κτιρίων πέραν των πέντε ορόφων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο ετοιμάστηκε και έχει ανακοινωθεί, αλλά θα τεθεί σε εφαρμογή τον Νοέμβριο και μέχρι τότε θα γίνεται επεξεργασία του σχεδίου και αν χρειαστεί θα γίνουν και αλλαγές, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες, αφού εντός των τεσσάρων αυτών μηνών μπορεί το σχέδιο που παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε να αλλάξει τελείως. Αλλού γράφει ότι οι «αρχές» εκδίωξαν τελικά το πλοίο C-Star από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Οι «αρχές», μετά από πληροφορίες, πραγματοποίησαν επιχείρηση στο πλοίο, το οποίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στο κατεχόμενο λιμάνι και στο οποίο εντοπίστηκαν μετανάστες. Τα μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν με την κατηγορία της μεταφοράς μεταναστών, ενώ αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Αναφορά γίνεται και στην ανακοίνωση της «προεδρίας» ότι μετά την πολιτική απόφαση για την επιστροφή των μαρωνίτικων χωριών, άρχισαν ήδη οι εργασίες για την υλοποίηση της απόφασης αυτής.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα