Οι επαφές του ΠτΔ στη Νέα Υόρκη και οι επικρίσεις κομμάτων

Κυριακή αναχωρεί για Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπου στις 21 Σεπτεμβρίου αναμένεται να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Μια συνάντηση την οποία στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ως εξαιρετικής σημασίας, μιας και θα διαφανούν οι προθέσεις Γκουτέρες

σε σχέση με τη συνέχεια της διαδικασίας. Πηγές αναφέρουν ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες, θέλει πρώτα να συναντηθεί με τις πλευρές και μετά να οριστικοποιήσει το περιεχόμενο της έκθεσης για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει από κοντά με τον Αντόνιο Γκουτέρες για πρώτη φορά μετά τα όσα έγιναν στο Crans-Montana και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαφανεί πώς ο ίδιος ο Γκουτέρες αντιλαμβάνεται όλα όσα έχουν προκύψει από εκείνη την ημέρα και μετά.

Έχουν ήδη δρομολογηθεί συναντήσεις επί αμερικανικού εδάφους τόσο με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν αποκλείεται να διευθετηθούν συναντήσεις και με Αμερικανούς αξιωματούχους, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός των επόμενων ωρών.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ενώ συναντήσεις θα γίνουν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα μπει σε βάθος στα όσα έγιναν στο Crans-Montana.

Σημαντική παράμετρος των επόμενων ημερών, και συγκεκριμένα των εξελίξεων στη Νέα Υόρκη, είναι το γεγονός ότι παρών θα είναι και ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος, ωστόσο, δεν θα κάνει συναντήσεις στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Θα διευθετήσει, όμως, συναντήσεις τόσο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ όσο και με άλλους φορείς, λίγες μέρες μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Θα βρίσκεται ωστόσο στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα.

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Γίνονται ολοένα και πιο έντονες οι φωνές από κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατακρίνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ότι πάει στη Νέα Υόρκη χωρίς πρώτα να διαβουλευθεί με τα κόμματα για το περιεχόμενο της προσφώνησης και των επαφών στον ΟΗΕ.

Τα κόμματα κατηγορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι συνεχίζει μια πορεία η οποία τον καθιστά ολοένα και πιο υπεύθυνο για όσα στραβά γίνουν στο Κυπριακό, καθώς δεν λαμβάνει κανέναν υπόψη του για τα όσα κάνει και ό,τι λέει στο πλαίσιο αυτό.

ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Συμμαχία Πολιτών, έχουν επανειλημμένα εκφράσει τη δυσφορία τους σε σχέση με τον τρόπο που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντιλαμβάνεται τον ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ ακόμα δεν τους έχει αποστείλει καν τα έγγραφα τα οποία, όπως υποστηρίζουν, επέλεξε να στείλει σε λίγους και εκλεκτούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα