Οι εννιά της Hermes Airports

Δέκα χρόνια επιτυχούς λειτουργίας των δύο Διεθνών Αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου, συμπληρώνονται φέτος, υπό τη διαχείριση της διεθνούς κοινοπραξίας Hermes Airports.

Η διεθνής κοινοπραξία, η οποία έδωσε σημαντική ώθηση στην οικονομία, την κοινωνία και τον τουρισμό της Κύπρου, ως διαχειρίστρια εταιρεία των δύο διεθνών αεροδρομίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελείται από εννέα μετόχους.

Με

έδρα την Κύπρο, ανέλαβε στις 12 Μαΐου 2006 τη διαχείριση και τον έλεγχο του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας και του Διεθνούς Αερολιμένα Πάφου, βάσει 25ετούς σύμβασης με τη μέθοδο Built Operate Transfer (BOT) με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Σύμβαση Παραχώρησης περιελάμβανε σχέδιο επέκτασης και των δύο αερολιμένων με την κατασκευή καινούργιου κτηρίου επιβατών και στα δύο αεροδρόμια, καθώς και με άλλες σχετικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών και της επέκτασης των διαδρόμων απογείωσης και προσγείωσης.

Οι εργασίες αυτές ξεκίνησαν αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, βάσει μίας Σύμβασης Ταχείας Μελέτης και Κατασκευής. Το καινούργιο κτήριο του Διεθνούς Αερολιμένα Πάφου δόθηκε προς χρήση τον Νοέμβριο του 2008, ενώ το καινούργιο κτήριο του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας παραδόθηκε στο κοινό ένα χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2009.

Η σύμβαση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει αναληφθεί ποτέ στην Κύπρο. Το έργο με τη μέθοδο BOT είναι η πρώτη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην Κύπρο.

Ετήσια συνεισφορά στην οικονομία

Με ετήσια συνεισφορά στην οικονομία, που ξεπερνά τα €500 εκατομμύρια, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 3% του ΑΕΠ της χώρας, οι δύο αερολιμένες της Κύπρου δικαιολογημένα θεωρούνται ως μια σημαντική κινητήρια δύναμη, που βοηθά στην οικονομική ανάπτυξη και στη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας. Συνολικά, η λειτουργία των αεροδρομίων προσφέρει 12.700 θέσεις εργασίας.

Αναλυτικά το προφίλ των "9" στην Σημερινή που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα