Οι ευθύνες δεν... ανασχηματίζονται

Μπορεί ο Πρόεδρος να ανασχημάτισε την κυβέρνησή του, αλλά δεν μπορεί να ανασχηματίσει και τις... ευθύνες του στο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, όπως καταγράφονται στο πόρισμα της Επιτροπής Νικολάτου, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα (κατά σύμπτωση;) την ημέρα ανακοίνωσης του ανασχηματισμού.

Οι ευθύνες του Προέδρου και της Κυβέρνησης είναι εκεί και βοούν. Και βεβαίως δεν μπορούν, ανασχηματιζόμενες, να επιρριφθούν σε κάποιους «επιτήδειους», οι οποίοι δεν θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχα, όπως προειδοποίησε ο Πρόεδρος. Ασφαλώς και υπήρξαν πολυάριθμοι επιτήδειοι, οι οποίοι άρμεξαν μέχρι σκασμού

την παχιά αγελάδα των πολιτογραφήσεων. Αλλά ποιος τους πρόσφερε αυτήν την ευκαιρία; Πρωτίστως η Κυβέρνηση, η οποία είχε την κύρια ευθύνη να μεριμνήσει για τη σωστή και νόμιμη εφαρμογή του προγράμματος. Στο πόρισμα εντοπίζονται και προσωπικές ευθύνες του Προέδρου, αφού στη δική του παρουσία το Υπουργικό του Συμβούλιο ενέκρινε 50 αιτήσεις, οι οποίες υποβλήθηκαν από το δικηγορικό γραφείο το οποίο φέρει το όνομά του και ανήκει κατά 50% στις θυγατέρες του. Ο κ. Αναστασιάδης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, δεν έχει μελετήσει ακόμη το πόρισμα, λόγω άλλων υποχρεώσεων, αλλά θα το μελετήσει μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα διστάσει να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες «που αναλογούν στην παρούσα Κυβέρνηση». Με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό, θα περιμένουμε να το δούμε. Σίγουρα όχι με παραίτησή του, όπως ζητούν κάποια κόμματα. Φαντάζομαι θα αναφωνήσει ένα mea culpa, υπενθυμίζοντας ότι το πρόγραμμα έχει ήδη τερματιστεί (αν και εξετάζονται ακόμη αιτήσεις και η Κομισιόν μάς έστειλε μήνυμα να σταματήσουμε να την πιάνουμε στο μαϊττάππιν). Απ’ εκεί και πέρα, η θεωρητική ανάληψη πολιτικών ευθυνών γίνεται χωρίς κανένα κόστος.

Γι’ αυτό, λοιπόν, αναλαμβάνω κι εγώ τις πολιτικές ευθύνες που μου αναλογούν για... όλα τα σκάνδαλα από κτίσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού ψήφισα κι εγώ όλους σχεδόν τους Προέδρους που μας κυβέρνησαν. Σημασία έχει η προθυμία να αναλαμβάνει κάποιος τις πολιτικές του ευθύνες. Είντα, εν η ακρίβκεια τους;

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα