Οι δύο χώρες που δίνουν ασφαλή συμπεράσματα για τα εμβόλια (vid)

Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το εάν αποτρέπουν τον θάνατο μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο Επιστημονικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας για τον Εμβολιασμό, Αν. Καθηγητής στο Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Χρίστος Πέτρου.

Ερωτηθείς εάν έχουν εξαχθεί ασφαλή συμπεράσματα μετά από τέσσερις μήνες εμβολιασμών, απάντησε ότι «έχουν γίνει ένα δισεκατομμύριο εμβολιασμοί στον κόσμο αλλά τα πιο ασφαλή συμπεράσματα τα παίρνουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ που παρακολουθούν τους εμβολιασμούς πολύ πιο επισταμένα με τα πιο προηγμένα συστήματα υγείας που έχουν.

Και βλέπουμε ότι έχει συντριβεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού αλλά και οι θάνατοι. Έχουμε φτάσει στο σημείο το ΗΒ να έχει 2000 κρούσματα ανά ένα εκατομμύριο την ημέρα, ενώ χθες είχαν πέσει κάτω από δέκα θανάτους».

Συμπλήρωσε ότι «ξέρουμε από τα εμβόλια σχηματίζεται μια ασπίδα προστασίας από όλους και καταφέρνουν να μειώσουν τη μετάδοση του ιού μέσα στην κοινότητα ακόμα και με την πρώτη δόση (12 ημέρες μετά το εμβόλιο της AstraZeneca μειώνεται η λοίμωξη κατά 60% ενώ με της Pfizer 70% και αυτό αυξάνεται με τη δεύτερη δόση). Αντίστοιχα αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί στο Ισραήλ που μηδένισαν σχεδόν τα κρούσματα και ο ρυθμός μετάδοσης είναι γύρω στο 0,2%»

Σημείωσε ότι «μόλυνση, κάποιος να είναι φορέας του ιού κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να τη σταματήσει. Το σημαντικό είναι να μην αναπτύξει συμπτώματα και να μη νοσήσει σοβαρά. Εκεί που υπάρχει μεγάλη ομάδα εμβολιασμένων, η πιθανότητα μετάδοσης είναι μηδενική, αφού είναι προστατευμένοι και δεν θα πάθουν κακό εάν μεταδοθεί ο ιός από τον ένα στον άλλο. Το πρόβλημα είναι εκεί που υπάρχουν μόνο εμβολιασμένοι, όπου ναι μεν οι πολλοί εμβολιασμένοι είναι ασπίδα γι αυτούς αλλά πάντα υπάρχει η πιθανότητα».

Σε ερώτηση εάν όσο εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση πρέπει να κάνουν rapid test, απάντησε ότι «όλοι πρέπει να κάνουν τεστ, είναι ανεξάρτητα αυτά τα πράγματα. Μπορεί να είναι φορέας. Κάποιος που είναι όμως πλήρως εμβολιασμένος. Κάποιος που είναι πλήρως εμβολιασμένος, δεν μπαίνει σε καραντίνα».

Όσον αφορά στο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων του AstraZeneca, εξήγησε ότι μια μεγάλη μελέτη δείχνει ότι η προστασία ανεβαίνει στο 76% μετά από δύο εβδομάδες που θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός (με διάστημα τεσσάρων εβδομάδων από τις δύο δόσεις). Από την άλλη εάν περάσει διάστημα 9 εβδομάδων από κάθε δόση, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά με τις 12 εβδομάδες(78% σε σχέση με 82%).  

Διαβάστε επίσης: Έρευνα/Κορωνοϊός: Μια δόση εμβολίου μειώνει στο μισό τον κίνδυνο μετάδοσης

Keywords
Τυχαία Θέματα