Οι διορισμοί φέρνουν μίνι ανασχηματισμό- Η ονοματολογία για τα τρία Υπουργεία

Κίνηση ματ, με απόηχο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Εν κρυπτώ και απαραβύστω ανακοίνωσε την μετακίνηση δύο κομβικών Υπουργών στις θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

  Και μοιραία, ως αποτέλεσμα αυτών, άνοιξε τον φάκελο του μερικού ανασχηματισμού, ενός μίνι δηλαδή λίφτινγκ, στο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα μετρά τουλάχιστον τρεις κενωθείσες θέσεις Υπουργών, αφού αποχωρεί και ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Όπως θα δείτε στο βίντεο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, και ο Υπουργός

Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, παραδίδουν τα χαρτοφυλάκια τους οσονούπω και μετακομίζουν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το Προεδρικό, στην Γενική Εισαγγελία.

Ο μεν Σαββίδης ως Γενικός Εισαγγελέας, ο δε Αγγελίδης ως Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα.

Διορισμοί έκπληξη εν μέρει, αλλά και με συγκεκριμένο πολιτικό μήνυμα, όπως ανέφεραν στο Σίγμα πηγές στο πολύ κοντινό περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το μήνυμα αυτό λοιπόν αφορά στο να βρει η Νομική Υπηρεσία έναν καλό και γοργό, κυρίως, βηματισμό με αυξημένη παραγωγικότητα και μια άλλου είδους πρακτικότητα και μεθοδικότητα, που και οι δύο νεοδιορισθέντες επέδειξαν στην Υπουργική τους θητεία.

Όσον αφορά στο παρασκήνιο, που περιλαμβάνει και το όνομα του Ιωνά Νικολάου, πρέπει να αναφερθεί ότι τις τελευταίες 72 ώρες τουλάχιστον γίνονταν οι διεργασίες στο Προεδρικό, χωρίς να διαρρεύσει κάτι, ενώ πρόκειται για κοινό βηματισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον οποίο συζήτησε τα εν λόγω θέματα.

 Από εκεί και πέρα, υπάρχει πλέον και επίσημη επιβεβαίωση - γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου - ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αποφασίσει να διορίσει Γενικό Εισαγγελέα τον Ιωνά Νικολάου.

Θέμα για το οποίο είχαμε δημόσιες έριδες κατά καιρούς.

Αυτές οι έριδες λοιπόν φρέναραν όχι τον Νίκο Αναστασιάδη, αλλά τον Ιωνά Νικολάου, ο οποίος προ δεκαημέρου μαθαίνει το Σίγμα, σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απέρριψε την τιμητική πρόταση γιατί όπως είπε δεν θα επιθυμούσε να βάλει σε δύσκολη θέση τον Νίκο Αναστασιάδη.

Και έτσι καταλήξαμε στις δύο τελικά υπουργικές μετακινήσεις.

Όσον αφορά στον ανασχηματισμό, είναι ο δεύτερος σε διάστημα επτά μόλις μηνών κάτι που δεν συνηθίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα δεδομένο που είναι κλειδωμένο και δεν επιδέχεται ιδιαίτερης αμφισβήτησης.

Οι αποφάσεις για τα Υπουργικά χαρτοφυλάκια θα έχουν έντονο άρωμα γυναίκας.

Δεδομένο, βάσει των πληροφοριών του Σίγμα ότι επίσης δεν θα έχουμε κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις, άρα δύσκολα θα υπάρξει άντληση προσωπικοτήτων από την Βουλή για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Σίγμα, είναι μεν διασταυρωμένες πληροφορίες, αλλά τίποτα δεν είναι στατικό σε τέτοια ζητήματα τα οποία αποτελούν συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

  Φαίνεται λοιπόν ότι θα έχουμε την είσοδο στην κυβέρνηση δύο γυναικών με βαρύ βιογραφικό.

Πρόκειται για τις δικηγόρους Έμιλυ Γιολίτη και Φωτεινή Τσιρίδου.

Για την κυρία Τσιρίδου, οι πληροφορίες μιλούν έντονα πως προορίζεται για το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, από το οποίο (και εδώ έχουμε το τρίτο γυναικείο πρόσωπο) αποχωρεί η Νατάσσα Πηλείδου, που μετακινείται, όλα δείχνουν στο Υπουργείο Ενέργειας.

Η δε Έμιλυ Γιολίτη και λόγω επαγγέλματος ακούγεται ότι ίσως επιλεγεί για το υπουργείο Δικαιοσύνης, για το οποίο όμως ακούγεται και το όνομα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου.

Όσον αφορά στο Υπουργείο Άμυνας, εδώ είναι και ο μεγάλος γρίφος θα έλεγε κάποιος ή αν θέλετε και ο μεγάλος πονοκέφαλος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 Αν υπάρχει φαβορί αυτό είναι επτασφράγιστο μυστικό, ενώ άλλες πληροφορίες με πρόσβαση στο Προεδρικό λένε ότι θα πρόκειται για επιλογή – έκπληξη.

Το δεδομένο είναι πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να κάνει μια πολύ καλή επιλογή, γιατί οι συνθήκες στον τομέα της εθνικής ασφάλειας είναι κρίσιμες και ο πήχης στο εν λόγω υπουργείο, είναι, με την παρουσία του Σάββα Αγγελίδη, πολύ ψηλά.

Σύμφωνα με το Σίγμα, ο κύριος Αγγελίδης, μετά από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Υπουργικού θα έχει τετ α τετ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκεί ίσως γίνει μια πρώτη συζήτηση για τον διάδοχό του.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις για τον ανασχηματισμό ναι μεν θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, αλλά δεν καίνε γιατί οι νέοι Εισαγγελείς αναλαμβάνουν καθήκοντα δέκα Ιουλίου.

Παρά ταύτα, το γοργόν και χάριν, σύμφωνα με συγκεκριμένο αξιωματούχο, ο οποίος υπογραμμίζει ότι  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα ήθελε με τίποτα να αφήσει τις αποφάσεις του βορά στην ονοματολογία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης: 

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για διορισμούς ΓΕ,βοηθού ΓΕ και Αρχηγού Αστυνομίας

«Μυστήριο» οι (νέοι) Υπουργοί Άμυνας, Ενέργειας, Δικαιοσύνης

Ραγδαίες εξελίξεις: Σαββίδης ΓΕ-Αγγελίδης Βοηθός-Παπαθεοδώρου Αρχηγός

Keywords
Τυχαία Θέματα