Οι διαφωνίες ήρθαν στην επιφάνεια

Κοινή εκδήλωση στήριξης των δύο ηγετών πραγματοποίησαν 120 ε/κ και τ/κ οργανώσεις
Έντονες διαφωνίες κατά τη χθεσινή διαπραγμάτευση για τις περιοχές που θα επιστραφούν. Δεν συζητούσε επιστροφή της Μόρφου η τ/κ πλευρά, με την ε/κ πλευρά να διεκδικεί χωριά της Μεσαορίας και Αμμόχωστο

Τη σταθερή θέση της Αθήνας απέναντι στην τουρκική κατοχή και στο «αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων» εξέφρασαν χθες, σε έντονο τόνο, ανώτατες διπλωματικές πηγές από την Ελλάδα,

σημειώνοντας ότι η χώρα θα προσέλθει σε πολυμερή μόνο για το ζήτημα των εγγυήσεων. Όπως πρόσθεσαν, μιλώντας στο «Σίγμα», η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε έκπτωση από τις σταθερές της θέσεις, ακόμα και αν υπάρξει σχετικό αίτημα από τον ΟΗΕ.

«Εκείνο που επιθυμούμε είναι την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης μόνο για την κατάργηση των εγγυήσεων. Αν αυτή συγκληθεί για άλλα θέματα, εμείς δεν θα προσέλθουμε. Αυτή είναι η θέση που διατυπώνουμε εδώ και ενάμιση χρόνο και δεν είμαστε διατεθειμένοι να την αλλάξουμε», κατέληξαν.

Την ίδια ώρα, ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Χουσεΐν Οζγκιουρκιούν δήλωνε πως τα κατεχόμενα θα συνεχίσουν «το δικό τους μονοπάτι» σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι ίδιοι είναι έτοιμοι για μια πιθανή λύση.

Σε δηλώσεις στα κατεχόμενα ανέφερε, ακόμα, ότι οι «αποτελεσματικές και ντε φάκτο» εγγυήσεις της Τουρκίας, η διζωνικότητα και η ισότητα στην ίδρυση ενός συνεταιρισμού αποτελούν για τους Τ/κ κόκκινες γραμμές. Ισχυρίστηκε, δε, ότι η απουσία λύσης στο Κυπριακό οφείλεται στη στάση των Ε/κ και της Ελλάδας.

Η διαφωνία στις περιοχές
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον απεσταλμένο της «Σημερινής» και του «Σίγμα» στην Ελβετία Χρίστο Χαραλάμπους, η ελληνοκυπριακή πλευρά κατά τη χθεσινή διαπραγμάτευση επέμενε στην επιστροφή της Μόρφου, έστω και αν θα παραμείνουν Τ/κ χρήστες με αυξημένα δικαιώματα στην εν λόγω περιοχή. Φαίνεται ωστόσο ότι η τ/κ πλευρά δεν συζητούσε ενδεχόμενο επιστροφής της Μόρφου και αντ' αυτού προτείνουν Καρπασία και περιοχές μέχρι και τον Απόστολο Ανδρέα, χωριά γύρω από τον Κορμακίτη, μαζί με την ακτογραμμή τους.

Προσπάθεια της τ/κ πλευράς ήταν να καταφέρει να αποφύγει την επιστροφή της Μόρφου και την ίδια ώρα να γεφυρώσουν τη διαφορά που προκύπτει από τη μη επιστροφή Μόρφου, αλλά και τη διαφορά στο ζήτημα της ακτογραμμής. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχτηκε κάτι τέτοιο, καθώς η Μόρφου είναι μέσα στις περιοχές που δεν διαπραγματεύεται ότι δεν θα επιστρέψει υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Επιπρόσθετα, η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέβαλλε προσπάθειες, έτσι ώστε να επιστραφεί μεγάλο μέρος της πόλης της Αμμοχώστου αλλά και χωριών γύρω από την Αμμόχωστο. Την ίδια ώρα διεκδικεί και κεφαλοχώρια στην περιοχή Μεσαορίας, τα οποία είναι πυκνοκατοικημένα και θα αυξήσουν και τον αριθμό των Ε/κ προσφύγων που θα επιστρέψουν.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Τα δικά τους μηνύματα απέστειλαν χθες τα κόμματα, κατά τη διάρκεια του δεύτερου κρίσιμου γύρου των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος ενημερωνόταν απευθείας από τον Τουμάζο Τσιελεπή, συνέστησε «να αναμένουμε την ολοκλήρωση των επαφών και των διαπραγματεύσεων», εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα έχουμε μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα.

Την ανησυχία του για τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ σε σχέση με την πολυμερή την Κυριακή εξέφρασε ο Πρόερος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος είπε πως η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία είναι το ισχυρό χαρτί της διαπραγματευτικής μας θέσης και πως σε καμία διάσκεψη και για άνευ λόγου ικανοποίησης τουρκικών θέσεων δεν πρέπει να υποβαθμιστεί σε κοινότητα και να απουσιάζει από μια τόσο σημαντική διάσκεψη.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης τόνισε πως σε ενδεχόμενο πολυμερούς διάσκεψης είναι απαραίτητο να συμμετέχουν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κυπριακή Δημοκρατία ξεχωριστά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και οι κυπριακές πολιτικές δυνάμεις και οι δυο κοινότητες. Τέλος, το ΕΛΑΜ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση για επιστροφή της Μόρφου και όχι της Κερύνειας, της Αμμοχώστου και της Καρπασίας.

Κοινή εκδήλωση Ε/κ-Τ/κ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, εκδήλωση στήριξης των δύο ηγετών στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Μον Πελεράν πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα 120 ε/κ και τ/κ οργανώσεις. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο της Τσετίν Καγιά στη νεκρή ζώνη, παρά το Λήδρα Πάλας.

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες για συμφωνημένη λύση και καλούμε τους δύο ηγέτες να διαπραγματευτούν σοβαρά και να καταλήξουν σε συμφωνία που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Τους καλούμε να παραμείνουν δεσμευμένοι στο όραμα μιας επανενωμένης και ειρηνικής Κύπρου, πατρίδας όλων των παιδιών της», αναφέρει η κοινή διακήρυξη.

Η κριτική Οζερσάι
Εν τω μεταξύ την Κυριακή, ο πρόεδρος του τ/κ κόμματος του Λαού Κουντρέτ Οζερσάι άσκησε κριτική μέσω του λογαριασμού του στο facebook, όσον αφορά τα όσα λέγονται για το τι έχει γίνει αποδεκτό από το σχέδιο Ανάν ή μη. Σχολιάζοντας δηλώσεις τύπου «στο σχέδιο Ανάν το εδαφικό ήταν σε αυτό το σημείο και οι Τ/κ το είχαν αποδεχθεί», και πως «αυτό το είχε αποδεχθεί η Τουρκία στο σχέδιο Ανάν», είπε ότι βλέπει αυτές τις δηλώσεις και λυπάται.

«Για να μπορέσει να υπάρξει ένα δίκαιο αποτέλεσμα και οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι δίκαιες». Δεν θα πρέπει να διαφεύγει, πρόσθεσε, ότι για παράδειγμα στο σχέδιο Ανάν οι συμφωνίες ασφάλειας και συμμαχίας θα συνέχιζαν να ισχύουν και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκείνο το σχέδιο το είχε αποδεχθεί.

«Σήμερα όμως δεν αποδέχεται τις εγγυήσεις», είπε. Στο σχέδιο Ανάν αναγνωριζόταν ξεκάθαρα ποιος είναι ο χρήστης της περιουσίας μετά το 1974 και δεν γινόταν διαχωρισμός των ανθρώπων με βάση την εθνική τους καταγωγή, όπως σήμερα η ε/κ πλευρά προτείνει, όπως συμπλήρωσε ο κ. Οζερσάι. Σήμερα, συνέχισε, δεν έχουν γίνει ακόμη αποδεκτά τα στοιχεία που υπήρχαν στο σχέδιο Ανάν όσον αφορά το περιουσιακό.

Εκ περιτροπής και Ανάν
Στο σχέδιο Ανάν, ανέφερε, υπήρχε η εκ περιτροπής προεδρία αλλά όχι η διασταυρούμενη ψήφος, μόνο για την ομοσπονδιακή βουλή θα υπήρχε μια λίστα για τις εκλογές. Σήμερα, πρόσθεσε, η ε/κ πλευρά είπε «ναι» στη διασταυρούμενη ψήφο, αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακόμη δεν έχει πει «εντάξει» για την εκ περιτροπής προεδρία. Ωστόσο είχε πει «εντάξει» τότε στο σχέδιο Ανάν.

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η τ/κ πλευρά ήρθε πολύ κοντά στο εδαφικό στο σχέδιο Ανάν για να μπορέσει να περάσει η διαδικασία σε μια πολυμερή διάσκεψη, χωρίς η ε/κ πλευρά να πει «ναι» σε σημεία που υπήρχαν στο σχέδιο Ανάν, όπως στο περιουσιακό, τη διαμονή (όσον αφορά τη διζωνικότητα), την πολιτική ισότητα και τις εγγυήσεις, πρόσθεσε ο κ. Οζερσάι. Εάν το εδαφικό συνδεθεί με κριτήρια, η τ/κ πλευρά πρέπει να θεωρήσει ως αμοιβαία στοιχεία αυτά που προανέφερα, είπε, και να τα καταγράψει κάτω.

Keywords
Τυχαία Θέματα