Οι ασάφειες και οι παραλείψεις του ψηφίσματος για ανανέωση θητείας ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η διαχρονική διολίσθηση από θέσεις αρχών, δια της τακτικής των ίσων αποστάσεων και των εισαχθέντων εποικοδομητικών ασαφειών στα ψηφίσματα των Η.Ε.

Υιοθετήθηκε το απόγευμα η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες.

Ενώ καταδικάζονται οι κινήσεις των Τούρκων σε Αμμόχωστο και Στροβίλια, δεν αποδίδονται ξεκάθαρα ευθύνες για το αδιέξοδο των συνομιλιών, ούτε για τις υπόλοιπες έκνομες ενέργειες των Τούρκων. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές που τους επιτρέπουν να επικαλούνται, για νομιμοποίηση των εκτός πλαισίου επιδιώξεών τους,

όπως οι πολυάριθμες εκκλήσεις για ευελιξία και αμοιβαίους συμβιβασμούς.

Κύπρος και Ελλάδα, ωστόσο, δηλώνουν ικανοποιημένες, κάνοντας λόγο για άλλη μια φορά σε εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον, την ίδια ώρα που ο Τατάρ βάζει ασπίδα τους Ε/κ που θέλουν να επιστρέψουν υπό τουρκική διοίκηση.

  Το Σ.Α. υιοθέτησε το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες. 

 Εντός του ψηφίσματος, παρά τα θετικά σημεία, υπάρχουν παράλληλα αναφορές που επιτρέπουν κατά το δοκούν ερμηνείες, βασική επιδίωξη των Τούρκων για να νομιμοποιούν τις εκτός πλαισίου θέσεις τους, με στήριξη των Βρετανών, αλλά και της γραμματείας των Η.Ε.

  Δεν αποδίδεται ευθύνη για το αδιέξοδο των συνομιλιών, στην δεδηλωμένη επιδίωξη των Τούρκων για δύο κράτη, παρά μόνο: «σημειώνεται με λύπη ότι δεν έγινε κατορθωτό να βρεθεί επαρκές κοινό έδαφος για να επιτραπεί η επανάληψη των επίσημων διαπραγματεύσεων».

Αν και καταγράφεται η συμφωνημένη βάση λύσης, εντούτοις, υπάρχουν αναφορές που επιτρέπουν διττές ερμηνείες για την «εξεύρεση κοινού εδάφους», με τις εκκλήσεις για αμοιβαίους συμβιβασμούς να προβληματίζουν: 

- «σημειώνεται η σημασία του να είναι ανοιχτοί, της ευελιξίας και του συμβιβασμού για την εξεύρεση κοινού εδάφους, με στόχο την επιστροφή σε επίσημες διαπραγματεύσεις»

- «…να δείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση για να διαπραγματευτούν «ελεύθερα» μια αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση»

- «…ιδίως όσον αφορά την πρόοδο προς την επίτευξη ενός συναινετικού σημείου για την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων…»

Συνοδεύει την αναφορά στη Δ.Δ.Ο, η παράγραφος 4 του ψηφίσματος 716/1991, η οποία περιπλέκει δια της ασάφειας την πολιτική ισότητα και το κατάλοιπο εξουσιών. 

  Ενώ με ευκολία καλωσορίζεται η χαλάρωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, υπαιτιότητι της Τουρκίας, δεν υπάρχουν αναφορές για τις παρανομίες των Τούρκων και την σταδιακή επέκτασή τους στη νεκρή ζώνη, ούτε στο περιστατικό στον Πύργο Τυλληρίας και στην μη συνεργασία τους για εξεύρεση αγνοουμένων.

Αντίθετα, τηρούνται οι ίσες αποστάσεις: 

- «Επιδοκιμάζεται το συνεχιζόμενο έργο της Επιτροπής για τους Αγνοουμένους και καλούνται όλα τα μέρη να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με το έργο της επιτροπής…» 

- «Εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του στρατιωτικού status quo κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός, την αναφερόμενη καταπάτηση και από τις δύο πλευρές στη ζώνη προστασίας…»   - «…ζητά και από τις δύο πλευρές να σεβαστούν την ακεραιότητα της ενδιάμεσης ζώνης…».

Στα θετικά:

- Οι εκκλήσεις προς την Τ/κ πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν τα Στροβίλια…»

- Η υπενθύμιση του καθεστώτος της Αμμοχώστου και η αναφορά στην Προεδρική Δήλωση που καλεί για άμεση αντιστροφή της δράσης Τούρκων και Τ/κ.

Παράλληλα, επαναλαμβάνεται το παράλογο αίτημα για σύσταση «αποτελεσματικού μηχανισμού άμεσων στρατιωτικών επαφών», εξισώνοντας έτσι τα παράνομα τουρκικά στρατεύματα με αυτά της Δημοκρατίας και κανονικοποιώντας τα εμμέσως, προσδίδοντάς τους επαναπροσεγγιστικό περιεχόμενο.

  Η κυβέρνηση δηλώνει πάντως ικανοποιημένη, ενώ το προσεγγίζει ως ακόμη ένα σημαντικό εργαλείο στην διπλωματική της προσπάθεια.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, «φαίνεται ότι διαμορφώνεται ένα ψήφισμα το οποίο συγκριτικά με αυτό που αρχικά είχε κατατεθεί ως πρώτο προσχέδιο, είναι αρκετά ενισχυμένο. Είναι τρία σημαντικά εργαλεία για την πλευρά μας».

  Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ελλάδα. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι «ο στόχος μας ήταν η καταδίκη των τουρκικών ενεργειών τόσο στο πλαίσιο του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και ο στόχος αυτός μπορώ να πω επετεύχθη».

 Από την άλλη, ο κατοχικός ηγέτης συνεχίζει ατάραχος, βάζοντας αιχμή του δόρατός του όσους πρόσφυγες θέλουν να επιστρέψουν υπό τουρκική διοίκηση.

 «Η Αμμόχωστος υπό διαφορετική διοίκηση είναι εκτός συζήτησης. Υπάρχουν 36 αιτήσεις από τους πρώην κατοίκους της περιοχής και το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν ήδη δηλώσει την βούλησή τους να εξασφαλίσουν τα δικαιώματά τους σχετικά με τα ακίνητά τους.»        

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε επίσης αντιστροφή της απόφασης των Τούρκων για την απόφαση.

Διαβάστε επίσης: Το ΣΑ υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Keywords
Τυχαία Θέματα