Οι αγρότες στους δρόμους!

Οι μεγάλες απεργίες των αγροτών σε όλη την Ευρώπη στέλνουν τα δικά τους μηνύματα. Διαφορετικά μηνύματα από κάθε χώρα, αλλά με κοινό παρονομαστή. Το δίκαιο των γεωργών. Η Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκρυσταλλώνει τις εντάσεις στον αγροτικό τομέα, και ειδικότερα το πρόγραμμα «Farm to Fork» για να προχωρήσουμε προς μια πιο βιώσιμη γεωργία.

Τα αιτήματα των Κύπριων αγροτών δεν διαφέρουν κατά πολύ από τους Ευρωπαίους αγρότες. Το μήνυμα, το οποίο επιθυμούν να στείλουν οι αγρότες είναι ό,τι οι πολιτικές

που εφαρμόζονται, οδηγούν σε μεγάλη απώλεια των εισοδημάτων τους, και δεύτερο, ότι σημαντικό μέρος των παραγομένων προϊόντων από τους κόπους των αγροτών δεν καταλήγει στους καταναλωτές αλλά οδηγείται στην καταστροφή.

Τα πολύ υψηλά κόστη παραγωγής, το υψηλό κόστος ενέργειας, οι τιμές στο πετρέλαιο, στο ρεύμα, στα λιπάσματα και στα φυτοφάρμακα έχουν αυξηθεί σε βαθμό που είναι πια ασύμφορα για τους αγρότες. Κυριολεκτικά τα καθημερινά κόστη του τομέα έχουν εκτινάξει τις τιμές των γεωργικών και ζωικών προϊόντων στα ύψη.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγρότες της Κύπρου και όλης της Ευρώπης στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Η νέα «Πράσινη Συμφωνία» της ΕΕ και η εφαρμογή των πράσινων φορολογιών αυξάνουν επίσης το κόστος παραγωγής και θέλουν να περιορίσουν την καλλιεργήσιμη γη, να καταργήσουν μεθόδους φυτοπροστασίας, να θέσουν πιο αυστηρές διαδικασίες παραγωγής και να μειώσουν τις αγροτικές επιδοτήσεις. Τι πρέπει να γίνει; Όλες αυτές οι αυξήσεις εξαιτίας της «Πράσινης Συμφωνίας» θα έπρεπε να αντισταθμιστούν με ευρωπαϊκές ενισχύσεις για να επέλθει ισορροπία, γιατί χωρίς τις ενισχύσεις, το κόστος παραγωγής το επωμίζεται και ο αγρότης και ο καταναλωτής.

Το κόστος παραγωγής ορισμένων προϊόντων είναι μερικές φορές μεγαλύτερο από το κόστος πώλησης κάτι που αποδεικνύει την διάσταση του προβλήματος. Επίσης η επικείμενη συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής για εισαγωγή αγροτικών προϊόντων, μεγαλώνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στα ευρωπαϊκά προϊόντα και στα φθηνότερα προϊόντα από τρίτες χώρες.

Η συνέχιση του Ρωσοουκρανικού πολέμου, έχει περιορίσει την παραγωγή σιτηρών, αφού αυτές οι δύο χώρες ήταν οι μεγαλύτεροι εταίροι της ΕΕ στην εισαγωγή σιτηρών με αποτέλεσμα να εισάγονται πολύ ακριβότερα σιτηρά από τρίτες χώρες.

Ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος γι’ αυτό είναι τόσο μαζικός. Ο αγώνας των αγροτών είναι κοινός αγώνας με τους καταναλωτές με κύριο στόχο να διασφαλιστεί, πρώτον, η επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ, δεύτερο, η προστασία της αγροτικής παραγωγής, και τρίτο, η ποιότητα με προσιτές τιμές στα αγροτικά προϊόντα.

Του Βαλεντίνου Φακοντή, βουλευτή ΑΚΕΛ, Πάφου

Keywords
Τυχαία Θέματα