Οι 151 που αναμένεται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, μετά την αποχώρηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από την κυβέρνηση, ενόψει της διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή των Ελλήνων.

Την έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αύριο το μεσημέρι και τη διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας το βράδυ της Τετάρτης θα εισηγηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής,

Νίκος Βούτσης, κατά την έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων, στις 10.00 το πρωί.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απέστειλε, ήδη, στην Προεδρία της Βουλής το αίτημα επαναβεβαίωσης της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση, επικαλούμενος το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής.

Εν τω μεταξύ σε δημοσίευμα της η γερμανική Die Welt αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας αξίζει τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη των Ευρωπαίων για τον συμβιβασμό στο ονοματολογικό με τα Σκόπια.

Η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν την παρέλευση δύο ημερών από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος. Κατά συνέπεια η συζήτηση αναμένεται να αρχίσει αργά αύριο το μεσημέρι.

Δεδομένου, επίσης, ότι η συζήτηση δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες, η πρόταση του Προέδρου της Βουλής, προς την Διάσκεψη των Προέδρων, θα είναι να ολοκληρωθεί εντός δύο ημερών, ώστε η ονομαστική ψηφοφορία να λάβει χώρα το βράδυ της Τετάρτης.

Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και η ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών θα είναι δύο σκληρές κοινοβουλευτικές μάχες, που θα εγκαινιάσουν και την προεκλογική περίοδο.

Στην αναζήτηση των 151 βουλευτών βρίσκεται η κυβέρνηση, με τις πολιτικές διεργασίες να αναμένονται πυρετώδεις τις επόμενες ώρες.

Από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, όλα δείχνουν ότι είναι βέβαιος για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας. Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προστεθούν η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκκαλης, ο Κώστας Ζουράρις και ο Ηλίας Δανέλλης. Σύνολο 151. Αν και στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι έχουν την πλειοψηφία, η αριθμητική είναι εύθραυστη και πιθανές πιέσεις σε βουλευτές ίσως αποδειχθούν καθοριστικές.

Σγουρίδης: Έχουν πάρει πολιτικά ανταλλάγματα Κουντουρά &Κόκκαλης

Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται, παράλληλα, και για τον απαιτούμενο ανασχηματισμό, καθώς μετά την αντικατάσταση του κ. Καμμένου από τον κ. Αποστολάκη θα πρέπει να αντικατασταθούν η κ. Τσαρουχά και ο κ. Μαυραγάνης, να οριστεί νέος υπουργός Εξωτερικών και να πληρωθούν οι θέσεις των Ν. Ηλιόπουλου και Κ. Νοτοπούλου που κατεβαίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να σηματοδοτήσει εκ νέου άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην Κεντροαριστερά, όσο και σε δυνάμεις της Κεντροδεξιάς που διαχωρίζουν τη θέση τους από τη Νέα Δημοκρατία. Ένα πρώτο επεισόδιο της νέας αυτής κατάστασης θα "παιχτεί" το βράδυ της Κυριακής στην εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο Μέγαρο Μουσικής..

Εν τω μεταξύ στο ΚΥΣΕΑ, που θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας, θα μπουν οι τίτλοι τέλους στην πολύχρονη καριέρα του Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, και ο επίλογος μετά από 76 μήνες στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Στην τυπική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας θα επικυρωθεί η αποστρατεία του αρχηγού και θα ανοίξει ο δρόμος για την υπουργοποίησή του.

Ακολούθως αύριο θα εκδοθεί η πράξη διορισμού του Ναυάρχου Αποστολάκη ως υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Εντός της εβδομάδας με νεότερη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, αναμένεται ο ορισμός του νέου Α/ΓΕΕΘΑ, και οι κρίσεις των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, υπό τον νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα, αν και εμφανίζεται απρόθυμη να τοποθετηθεί.
Δεδομένου, ωστόσο, του ρόλου, που διαδραματίζει η Ελλάδα στο Κυπριακό, ως εγγυήτρια δύναμη, η Λευκωσία αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κατάληξη, που θα έχει στην Βουλή των η Ελλήνων η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Τσίπρα.

Την ίδια ώρα το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα έχει και η Τουρκία. Μετά και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, Άγκυρα και Τ/κ ζήτησαν επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τερματισμό κάθε διαδικασίας ως τις εκλογές τις τοπικής αυτοδιοίκησης στην Τουρκία, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Μάρτιο.

Η κυβέρνηση είναι ενήμερη για το επίσημο τουρκικό αίτημα, το οποίο έχει διαβιβασθεί και προς την ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ., Τζέιν Χολ Λουτ, ο προγραμματισμός της οποίας, ωστόσο, δεν αλλάζει, και αναμένεται να επιστέψει στην περιοχή στο τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα