ΟΕΒ: Kίνδυνος απώλειας μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων

Την ευαρέσκεια του για την πορεία της κυπριακής οικονομίας για την επικείμενη έξοδο από το Μνημόνιο καθώς και την αισιοδοξία του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και των προοπτικών που διανοίγονται για την οικονομία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών &Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Χρίστος Μιχαηλίδης, κατά την ομιλία του ενώπιον της 54ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΒ.

Για το Μνημόνιο

Συναντίληψης ο κ. Μιχαηλίδης έθεσε εισήγηση της ΟΕΒ για προσθήκη προνοιών που συμβάλλουν ουσιαστικά στην αναθέρμανση και ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί ο ανασχεδιασμός του οικονομικού μοντέλου της χώρας μας και των υποστηρικτικών υποδομών του ώστε η κυπριακή οικονομία στηριζόμενη σε ορθολογικές και υγιείς βάσεις και ανάλογη εστίαση να μπορεί να ανακτήσει και διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα της. Αναφορά έγινε και στην αναδιοργάνωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του, στη μεταρρύθμιση και εξυγίανση των οποίων η ΟΕΒ προσδίδει τεράστια σημασία.

Σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα ο Πρόεδρος της ΟΕΒ σημείωσε με ικανοποίηση τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα καθώς και τη σημαντική εξέλιξη με την άρση και του τελευταίου περιοριστικού μέτρου στην κίνηση κεφαλαίων γεγονός το οποίο καταδεικνύει την ομαλοποίηση του τραπεζικού μας συστήματος. Επίσης, ανέφερε ότι με τη πρόσφατη ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων επαναφέρονται σε τροχιά βασικοί στόχοι, όπως η έξοδος στις αγορές, η βελτίωση της απόδοσης των κυπριακών ομολόγων και η προώθηση της συμμετοχής της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Kίνδυνος απώλειας πολύ μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πραγματική οικονομία και την κατάσταση των επιχειρήσεων όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας ενός πολύ μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων με όλες τις άμεσες αρνητικές προεκτάσεις στην οικονομία. Ο κ. Μιχαηλίδης επισήμανε ότι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία και η αφύπνιση της χρειάζεται τον παραμερισμό υπαρκτών εμποδίων και εισαγωγή κατάλληλων πρακτικών και κυρίως άμεσων δράσεων και κινήτρων.

Για το θέμα της επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εξέφρασε την ανάγκη για δραστική μείωση της γραφειοκρατίας και προσομοίωση οδικού χάρτη βασικών διαδικασιών για να ελεγχθεί η διαδικασία και να καθοριστούν οι χρόνοι και το κόστος παροχής των υπηρεσιών αυτών από το Κράτος. Αναφορά έγινε στην εισαγωγή κινήτρων που αφορούν δράσεις εξωστρέφειας, συγχωνεύσεων, δημιουργίας συστάδων επιχειρήσεων και άλλων για ώθηση της ανάπτυξης καθώς και η ενίσχυση των κινήτρων για επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ανεργίας, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο αποτελεσματικότερο όπλο αντιμετώπισης της που είναι η επαναδραστηριοποίηση των επιχειρήσεων κάτι όμως που φαίνεται να καθυστερεί λόγω των πολλών προβλημάτων της οικονομίας. Για τη νομοθετική ρύθμιση της άσκησης του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες η ΟΕΒ αναφέρθηκε στο σχετικό νομοσχέδιο που ετοίμασε με σκοπό την προστασία της οικονομίας από μικρές ομάδες εργαζομένων. Όσον αφορά τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων ο πρόεδρος παρατήρησε ότι τα διευρυμένα ωράρια έχουν αποδεδειγμένα τονώσει την απασχόληση και την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα του λιανικού εμπορίου και η ΟΕΒ τάσσεται υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι δεν πρέπει να διστάζουμε, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι αλλά η αισιοδοξία προϋποθέτει και ανάλογη δράση, αμεσότητα και αποτελεσματικότητα μέτρων. Μαθαίνοντας από τα λάθη μας και διασφαλίζοντας πως αυτά δεν πρέπει να επαναληφθούν, θα μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε την οικονομία της Κύπρου σε πιο στέρεες και υγιείς βάσεις, συμπλήρωσε.

Πηλείδης: Προβλήματα στην πραγματική οικονομία

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κυπριακού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Φειδίας Πηλείδης, στον χαιρετισμό του ανέφερε πως το ΚΕΒΕ, παρά την αξιοσημείωτη βελτίωση στα δημόσια οικονομικά, προβληματίζεται έντονα από τη συνέχιση των προβλημάτων στην πραγματική οικονομία καθώς και από συμπεριφορές και νοοτροπίες που εκδηλώνονται από διάφορα οργανωμένα σύνολα ή μεμονωμένα άτομα που κατά την άποψή μας δημιουργούν τροχοπέδη στην προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε, το ΚΕΒΕ εκφράζει και από το βήμα αυτό την ικανοποίησή του για τη βελτίωση του δημοσιονομικού περιβάλλοντος της χώρας, γεγονός που επέτρεψε και την πρόσφατη επιτυχή έξοδο μας στις αγορές, όπου εξασφαλίσαμε το ποσό των €1 δις. Οι θετικές αυτές εξελίξεις ενισχύουν τη διεθνή αξιοπιστία της Κύπρου, βοηθούν την προσπάθεια μας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και επιτρέπουν την συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στα ίδια πλαίσια, συνέχισε, χαιρετίζουμε την έγκριση από τη Βουλή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας, γεγονός που επέτρεψε την ολοκλήρωση της νέας αξιολόγησης της Κύπρου από την Τρόικα, και που συμβάλλει στην καταβολή της προηγούμενης δόσης από τους δανειστές μας και στην ομαλή συνέχιση του Προγράμματος Διάσωσης της Κυπριακής Οικονομίας.

Το ΚΕΒΕ χαιρετίζει επίσης τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία κατάφερε να παρουσιάσει αρκετή ανάπτυξη της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2015. Η εξέλιξη αυτή, που μας χαροποιεί όλους, δείχνει ξεκάθαρα ότι σταδιακά εισερχόμαστε σε αναπτυξιακή πορεία, κάτι που όλοι οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Την ίδια ώρα, όμως, που συμβαίνουν αυτά τα θετικά, είπε, παρατηρούμε καθυστερήσεις στα σοβαρά θέματα που αφορούν τις αναδιαρθρώσεις δανείων, τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την έλλειψη ρευστότητας χρήματος προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, τη διατήρηση της ανεργίας σε ψηλά επίπεδα, την προώθηση μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών έργων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Κατά τη γνώμη του ΚΕΒΕ, ανέφερε, η έμφαση τώρα θα πρέπει να στραφεί σ’ αυτές τις πτυχές της οικονομίας, ώστε να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα και να βελτιώσουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο δρουν και κινούνται οι επιχειρήσεις.

Επίσης, το ΚΕΒΕ δηλώνει πλήρως απογοητευμένο από συμπεριφορές και νοοτροπίες, οι οποίες ενώ συνέβαλαν καθοριστικά στη σημερινή δεινή θέση της χώρας, συνεχίζονται με τα ίδια χαρακτηριστικά. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που εξαγγέλθηκαν ή πραγματοποιήθηκαν στα λιμάνια, στην ΑΗΚ και στα δημόσια νοσηλευτήρια ήταν εκτός τόπου και χρόνου και το μόνο που κατάφεραν ήταν να προκαλέσουν στην οικονομία επιπλέον ζημιές.

Κάλεσε δημόσια την κυβέρνηση να λάβει τα δέοντα μέτρα για να τερματιστούν αυτά τα φαινόμενα. Το ΚΕΒΕ ζητά την προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες για να μπει επιτέλους φρένο σ’ αυτά τα ακραία φαινόμενα.

Ιδιαίτερες ανησυχίες εκφράζει το ΚΕΒΕ, είπε, και για το χειρισμό που έγινε από τη Βουλή στο θέμα του ωραρίου καταστημάτων ενώ παρατηρούμε επίσης, επεσήμανε, μεγάλη καθυστέρηση στην μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και Διοίκησης.

Ολοκληρώνοντας ο κ. Πηλείδης είπε πως παρά τα προβλήματα και τα εμπόδια, διαβλέπουμε προοπτικές για την οικονομία μας, διαθέτουμε αρκετούς υποσχόμενους τομείς για το αύριο και μπορούμε να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας.

Τη θέση ότι η επιχειρηματική κοινότητα της νήσου πρέπει να μπει μπροστά και να αρχίσει στην πράξη τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και ανθρώπων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ένωσης Τ/κ Επιχειρηματιών Μετίν Σιαντίν στο δικό του χαιρετισμό.

Εξέφρασε την ετοιμότητα των Τουρκοκυπρίων «να συνεργαστούμε μαζί σας εδώ στην Κύπρο ή οπουδήποτε στην περιοχή». Ας ξαναχτίσουμε αυτή την χώρα και αυτή την οικονομία μαζί, από τις στάχτες της κοινής δυστυχισμένης ιστορίας μας των περασμένων 60 χρόνων, όχι μόνο για μας, τα παιδιά και τα εγγόνια μας αλλά και προς όφελος της περιοχής», είπε.

Εξήρε παράλληλα τις θαρραλέες, όπως είπε, θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. «Μας έχουν δώσει πολλές ελπίδες και προσευχόμαστε στο Θεό ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από όλους μας θα καταλήξουν σε μια ενωμένη Κύπρο, όπως αυτή περιγράφεται στην κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014», ανέφερε. Για μας, σημείωσε, λύση ίσον ειρήνη, ίσον σταθερότητα, ίσον ευημερία, ίσον πιο πολλή δουλειά, ίσον πιο πολλές θέσεις εργασίας, ίσον βιώσιμη οικονομία.

Keywords
οεβ, οεβ, για μας, μνημονιο, βασεις, κυπρος, τραπεζες, απεργια, δραση, κεβε, δις, συμμετοχή, βουλη, τροικα, νέα, αεπ, αηκ, λύση, σταση εργασιας, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργιες αυριο, ωραριο καταστηματων, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, μνημονιο 2, τραπεζα κυπρου, μνημονιο 3, νίκος αναστασιάδης, αλλαγη ωρας 2013, το θεμα, αεπ, αηκ, βημα, γνωμη, δουλεια, εξοδος, θεμα, κυπρου, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, τα νεα, το βημα, ωθηση, ωρα, αισιοδοξια, γεγονος, δεοντα, δυναμη, δεινη, δειχνει, δις, δωσει, εγινε, ειπε, ειρηνη, ελλειψη, εξελιξη, επενδυσεις, εστιαση, ευημερια, ζητα, ιδια, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, ομιλια, κεβε, κυβερνηση, κινηση, λαθη, λειτουργια, λύση, μεμονωμενα, μιχαηλιδης, μειωση, ουσιαστικα, οφελος, παιδια, περιβαλλον, προβληματα, ρυθμιση, συγκεκριμενα, συμμετοχή, τις κυριακες, υγιεις, χριστος, αφυπνιση, αγορες, εφαρμογη, εμφαση, για μας, χωρα, μπροστα, ομαδες, θεματα, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα