ΟΕΛΜΕΚ: Πείραμα οι αλλαγές στην Παιδεία με τα τετράμηνα

«Πείραμα» χαρακτήρισε τις αλλαγές στην παιδεία, στις εξετάσεις τετραμήνου και στον τρόπο που γίνεται η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕ Γιάννος Σωκράτους.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο κ. Σωκράτους ανέφερε ότι ο ίδιος θεωρεί πως όλοι θέλουν το καλό του δημόσιου σχολείου, αλλά βλέπουν τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές.

Όπως διευκρίνισε, η αξιολόγηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και της ίδιας της ζωής. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται με τρόπο παιδαγωγικά ορθό που να μην διαλύει τα σχολεία, να μην γίνεται αυτοσκοπός και να μην παραπέμπει σε ένα σύστημα «εξεταστικοκεντρικό», να μην αυξάνει την παραπαιδεία και να μην γίνεται σε βάρος του διαθέσιμου διδακτικού χρόνου.

«Δυστυχώς, οι υφιστάμενες πρόνοιες των κανονισμών “πετυχαίνουν” όλα τα παραπάνω, γι’ αυτό ακριβώς και διαφωνούμε», είπε.

Στην παρατήρηση ότι ο Υπουργός Παιδείας έχει πολλάκις διαφωνήσει με τις παραπάνω θέσεις λέγοντας ότι τα σχολεία δεν θα καταλήξουν σε «μεγάλα εξεταστικά κέντρα», ο κ. Σωκράτους ανέφερε ότι σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο βλέπει ο καθένας τα πράγματα.

«Οι διακηρύξεις είναι πολύ σημαντικές. Επί της αρχής σίγουρα συμφωνούμε, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη. Εμείς θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι ο νέος Υπουργός Παιδείας έχει αντιληφθεί τα επιχειρήματα, έχει κατανοήσει τα ζητήματα που θέτουμε και στην πρόταση που μας έχει δώσει τελευταία λέει ρητώς ότι αναμένει από εμάς να δώσουμε γραπτώς τις εισηγήσεις μας, ώστε να ακολουθήσει ένας εντατικός διάλογος για την εξεύρεση των καταλληλότερων λύσεων. Αυτό επιδιώκαμε από την αρχή, διάλογο. Αλλά δυστυχώς αυτό δεν το κατανοούσαν κάποιοι και έστηναν τοίχους απέναντί μας, θεωρώντας ότι οι εκπαιδευτικοί που θα εφαρμόσουν αυτά τα πράγματα είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να τα κατανοήσουν», τόνισε.

Σημείωσε δε ότι οι εκπαιδευτικοί της ΟΕΛΜΕΚ αντιλαμβάνονται τα προβλήματα και τις ανάγκες και δεν έχουν μπει στην λογική των «απειλών», αλλά απλώς επισήμαναν το πρόβλημα χαρακτηρίζοντας τις αλλαγές ως «πείραμα».

«Από την στιγμή που βλέπω ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν, γιατί να μην τα διορθώσω από τώρα;», διερωτήθηκε.

Keywords