Οδυσσέας: Βελτιωμένη η κατάσταση στην Δημόσια Υπηρεσία

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση στην Δημόσια Υπηρεσία όσον αφορά στην ατιμωρησία των παρανομούντων και στην συγκάλυψη, σύμφωνα με τον Γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Μετά την παράδοση της ετήσιας έκθεσης της Υπηρεσίας η οποία είναι για πρώτη φορά πολύ μικρή σε μέγεθος, λόγω των συνεχών ενδιάμεσων εκθέσεων που δημοσιεύονται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, ο κ. Μιχαηλίδης εξήρε την εργασία των υπαλλήλων της, αλλά και την συμβολή των Βρετανών εμπειρογνωμόνων.

Ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι έχει αρχίσει να αλλάζει η «κουλτούρα ατιμωρησίας» ανάμεσα στους Δημόσιους

Υπαλλήλους, παρά το γεγονός ότι μέσα από τις εκθέσεις εξακολουθούν να εντοπίζονται φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης.

«Αυτό που σιγά-σιγά αλλάζει είναι ότι το καλά εμπεδωμένο αίσθημα ατιμωρησίας που υπήρχε στην Δημόσια Υπηρεσία. Ουδείς καλείτο να λογοδοτήσει για οτιδήποτε είχε κάνει και αυτό πιστεύω ότι, όχι μόνο της Υπηρεσίας μας αλλά και γενικά λόγω του συντονισμού με την Νομική Υπηρεσία, την Αστυνομία, της αποφασιστικότητας που υπάρχει αλλά κυρίως της μη ανοχής που υπάρχει πλέον από την ίδια την κοινωνία και τους πολίτες που καταγγέλλουν τα φαινόμενα», είπε.

Βασικό ρόλο, σύμφωνα με τον ίδιο, έπαιξε και η νέα νομοθεσία για προστασία των πληροφοριοδοτών, όπως στην περίπτωση της ΟΠΑΠ, όπου οι πληροφορίες έφτασαν ανωνύμως από κάποιον «φιλότιμο πολίτη» στην αντίληψη του οποίου είχαν πέσει πληροφορίες που στην αντίληψη του ιδίου αφορούσαν ύποπτες συναλλαγές. Βεβαίως, όπως είπε, η έρευνα θα δείξει αν όντως υπάρχει όντως παρανομία.

Ερωτηθείς κατά πόσο η Υπηρεσία του έφτασε να παραβιάσει σε κάποιες περιπτώσεις το τραπεζικό απόρρητο προκειμένου να καταλήξει σε συμπεράσματα, ο κ. Μιχαηλίδης απέρριψε για άλλη μια φορά τον ισχυρισμό.

Όσον αφορά στο αν η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι υπεράνω του νόμου, ο κ. Μιχαηλίδης απάντηση ότι «είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η Υπηρεσία μας κι εγώ προσωπικά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε το δικαίωμα να παρανομούμε», είπε.

Ωστόσο, όπως είπε καθένας έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε καταγγελίες.

Από την πλευρά του ο Νομικός Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Παντελής Χριστοφίδης σε παρέμβασή του στην εκπομπή ανέφερε ότι η εταιρία δεν επιθυμεί, όπως κατ’ ισχυρισμό έχει λεχθεί, να θολώσει τα νερά και η θέση της είναι «όλα στο φως».

Όπως είπε, η εταιρία θα προβεί σε όλα τα νομικά μέτρα τα οποία ενδείκνυνται κατόπιν νομικής μελέτης που ήδη λαμβάνει χώρα.

Σχολιάζοντας το ζήτημα των πληροφοριοδοτών και όπως αυτό σχολιάστηκε από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην εκπομπή, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι η ΟΠΑΠ δεν επιθυμεί να μάθει την ταυτότητα του πληροφοριοδότη, απλώς θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα.

Σε σχέση με την πιθανή άρση τραπεζικού απορρήτου, υπογράμμισε ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται σε καμία περίπτωση, καθώς απαιτείται απόφαση διάταγμα δικαστηρίου.

«Δεν ισχύει ότι καθένας μπορεί να “σφυρίζει” παρανόμως την σφυρίχτρα του. Δεν μπορεί κάποιος να θορυβεί παράνομα», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα