Οδυσσέας για Τ. Αυτοδιοίκηση: Η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη

Η Ελεγκτική Υπηρεσία κρούει για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου στο γεγονός ότι η κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι βιώσιμη και συνεπώς η αναδιάρθρωση της θα έπρεπε να αποτελεί για την Κυβέρνηση, αλλά και την Βουλή των Αντιπροσώπων, θέμα ύψιστης προτεραιότητας

Σε ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι περισσότεροι Δήμοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν

σοβαρά οικονομικά προβλήματα και προβλήματα που αφορούν στην ρευστότητά τους, τα οποία θα ήταν οξύτερα εάν η κρατική χορηγία δεν έφθανε πολλές φορές μέχρι και σε ποσοστό 40% των εσόδων των Δήμων, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση των χορηγιών που παραχωρεί το κράτος, λόγω των περιορισμών που επιβάλλουν οι παρούσες συνθήκες στα δημόσια οικονομικά, δεν αναμένεται ότι η οικονομική κατάσταση των Δήμων θα βελτιωθεί.

Για αποτροπή οικονομικής κατάρρευσης, η Υπηρεσία μας εισηγήθηκε όπως οι Δήμοι ετοιμάσουν πρόγραμμα μέτρων οικονομικής περισυλλογής, με στόχο την εξάλειψη ή τουλάχιστον τη μείωση των ελλειμμάτων τους. Αναφέραμε επίσης ότι οι Δήμοι θα μπορούσαν να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση και το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, ασκώντας με πιο αποτελεσματικό, αποδοτικό και οικονομικό τρόπο τις εξουσίες που τους παρέχει η σχετική νομοθεσία για την είσπραξη καθυστερήσεων φορολογιών, τελών και δικαιωμάτων και την επιβολή και είσπραξη όλων των τελών και δικαιωμάτων που προβλέπονται στη νομοθεσία και στους σχετικούς Κανονισμούς.

Υποβολή οικονομικών καταστάσεων για έλεγχο. Οι οικονομικές καταστάσεις των Δήμων ελέγχονται από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και υποβάλλονται, μαζί με τις σχετικές εκθέσεις, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με το άρθρο 81(1) του περί Δήμων Νόμου, οι οικονομικές καταστάσεις πρέπει να υποβάλλονται για έλεγχο μέχρι την 30ή Απριλίου του έτους που έπεται του οικονομικού έτους. Σύμφωνα με το άρθρο 79 του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου, όλες οι οντότητες Γενικής Κυβέρνησης και οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποβάλλουν τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις τους στον Υπουργό Οικονομικών και στον Γενικό Λογιστή της Δημοκρατίας εντός τεσσάρων μηνών από το τέλος του οικονομικού έτους αναφοράς.

Οι Δήμοι Ύψωνα, Γεροσκήπου, Πόλεως Χρυσοχούς, Κερύνειας και Λαπήθου δεν είχαν υποβάλει, μέχρι την ετοιμασία της παρούσας Έκθεσης, για έλεγχο, τις οικονομικές καταστάσεις για το έτος που έληξε στις 31.12.2016, όπως είχαν υποχρέωση, ενώ οι Δήμοι Ύψωνα και Δρομολαξιάς-Μενεού δεν είχαν υποβάλει για έλεγχο τις οικονομικές καταστάσεις για το έτος που έληξε στις 31.12.2015.

Οι Δήμοι Δρομολαξιάς-Μενεού, Παραλιμνίου και Ακανθούς, υπέβαλαν τις οικονομικές τους καταστάσεις για το έτος που έληξε στις 31.12.2016 καθυστερημένα, δηλαδή μετά τις 30.4.2016.

Συναφώς αναφέρεται ότι, σύμφωνα με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, που αφορά στα Κοινοτικά Συμβούλια, τα Συμβούλια έχουν ποινική ευθύνη για τη μη ετοιμασία τελικών λογαριασμών. Σε περίπτωση δε που παραβιάζουν οποιαδήποτε διάταξη Νόμου που θέτει σε αυτά υποχρεώσεις τις οποίες δεν τηρούν, τότε θα πρέπει να καταγγέλλονται αμέσως στην Αστυνομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα