Οδοιπορικό στη Δένεια: «Μέχρι να γίνει το κακό…Δεν φακκούν πέννα οι πολιτικοί»

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην νεκρή ζώνη στην Δένεια.

Χθες, λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, έξι ένοπλοι Τούρκοι στρατιώτες εκδίωξαν νεαρό Ελληνοκύπριο κτηνοτρόφο που βοσκούσε το κοπάδι του εντός των επιτρεπόμενων ορίων της νεκρής ζώνης.   

Βίντεο που τράβηξε ο ίδιος,  δείχνει τους Τούρκους στρατιώτες να ρίχνουν πέτρες εναντίον του, ενώ ο ένας φέρεται να όπλισε για να τον εκφοβίσει.

Το ΣΙΓΜΑ μετέβη στην κοινότητα Δένειας και συνομίλησε με τον κοινοτάρχη αλλά και με κατοίκους της περιοχής

οι οποίοι καταγγέλλουν τις δυνάμεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πως είναι απούσες.

Διαβάστε ακόμη: Δένεια: «Δεν φυλάμε σύνορα… τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια» (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο ΣΙΓΜΑ μίλησε ο κοινοτάρχης της Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, ο οποίος ανέφερε ότι «όταν ο άλλος είναι απέναντί σου με το όπλο δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Είμαστε μέσα στην νεκρή ζώνη, είναι κάτω από τη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Εθνών και τους παραχωρήθηκε η έκταση αυτή όλη νεκρής ζώνης από την Κυπριακή Δημοκρατία για να παρέχουν ασφάλεια στον κόσμο, την οποία δυστυχώς δεν έχουμε. Κάνουν μια περιπολία και αυτό δεν είναι αρκετό. Συμβαίνουν τα γεγονότα και εκ των υστέρων τρέχουμε. Οι Τούρκοι δεν μπορούν να προχωρούν και να μας αναγκάζουν να μην πηγαίνουμε εμείς και αυτοί να έρχονται να έρχονται. Δεν θα πάρουν και όλη την νεκρή ζώνη τώρα οι Τούρκοι».

Η νεκρή ζώνη δεν είναι σύνορα και οι κάτοικοι της Δένειας δεν είναι ακρίτες, πρόσθεσε ο Κοινοτάρχης.

«Δεν είμαστε ακρίτες. Οι ακρίτες φυλάνε σύνορα και εμείς δεν είμαστε ακρίτες. Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια», δήλωσε ο κ. Παναγιώτου.

Αγανακτισμένοι με την κατάσταση δηλώνουν οι κάτοικοι της Δένειας, οι οποίοι βρίσκονται  συχνά αντιμέτωποι με την τουρκική προκλητικότητα.
Κάτοικος της Δένειας ανέφερε στο ΣΙΓΜΑ ότι υπάρχει «μεγάλο το πρόβλημα εδώ. Μέχρι να γίνει το κακό, να πυροβολήσουν κανέναν και να ψάχνουμε το λάθος. Δεν φακκούν πέννα οι πολιτικοί».

Συνεργείο του ΣΙΓΜΑ μετέβη στο σημείο όπου έγινε χθες το περιστατικό, ακολουθώντας την διαδρομή που ακολουθεί για το χωράφι του ο νεαρός κτηνοτρόφος. Γεωργοί της περιοχής καταγγέλλουν ότι οι Τούρκοι στοχεύουν στην οριστική εκδίωξη των κατοίκων της Δένειας, ώστε να προωθήσουν την θέση τους. 
Ο γεωργός Χριστόδουλος Χριστοδούλου ανέφερε ότι «εμείς εδώ προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να κρατηθούμε λόγω της απομόνωσης ότι είμαστε νεκρή ζώνη, να κρατήσουμε όσα χωράφια μπορούμε, αλλά δυστυχώς οι Τούρκοι με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο που διαθέτουν μας καταδιώκουν λυσσασμένα. Τα Ηνωμένα Έθνη νομίζω είναι απόντα. Δεν φοβόμαστε και θα είμαστε πάντα εκεί».

Διαβάστε επίσης: ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που οι ένοπλοι Τούρκοι απειλούν Ελληνοκύπριο γεωργοκτηνοτρόφο

Ερευνά το περιστατικό η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία χθες ενώ κλήθηκε να παρέμβει…ήταν απούσα.   

Ο εκπρόσωπος τύπου ΟΥΝΦΙΚΥΠ,  Αλίμ Σιντικ,  ανέφερε ότι οι έρευνες για το περιστατικό συνεχίζονται. Έχουν γίνει συστάσεις στους γεωργοκτηνοτρόφους που διενεργούν εργασίες στην περιοχή, οι οποίοι έχουν και τηλέφωνο απευθείας επικοινωνίας με την ειρηνευτική δύναμη. 

Σε διαβήματα διαμαρτυρίας προς τα Ηνωμένα Έθνη προβαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.   

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε στο Μεσημέρι και Κάτι ότι «το γεγονός ότι οι Τούρκοι στρατιώτες ήταν ένοπλοι και ανάγκασαν τον Κύπριο κτηνοτρόφο να εξέλθει της νεκρής ζώνης είναι κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχουμε ήδη προβεί σε σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας προς την ειρηνευτική δύναμη». 

Τα κόμματα καταδικάζουν το περιστατικό με ανακοινώσεις.

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε επίσης: Κοινοτάρχης Δένειας: Μην κοροϊδευόμαστε, η ΕΦ δεν μπορεί να λάβει μέτρα
 

Keywords
Τυχαία Θέματα