Οδόφραγμα Δερύνειας: Ερμητικά κλειστή η λεωφόρος Αμμ/στου

Μπορεί την περασμένη Παρασκευή ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Τουφάν Ερχιουρμάν να διαμήνυε ότι ανήμερα της κυπριακής ανεξαρτησίας θα εγκαινιαζόταν και η διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας, όμως σήμερα η λεωφόρος Αμμοχώστου παρέμεινε ερμητικά κλειστή. Και παρά το ότι οι εργασίες στην πλευρά της Δημοκρατίας έχουν ολοκληρωθεί εδώ και μήνες, και παρά την σπουδή με την οποία ετοιμάζεται το ψευδοκράτος για την ολοκλήρωση των εργασιών, το αμετακίνητο τουρκικό στρατιωτικό φυλάκιο, αποτελεί εμπόδιο για την Κυβέρνηση.

«Εάν τα πράγματα είναι έτοιμα αυτό σημαίνει

ότι θα πρέπει να μετακινηθεί και το στρατιωτικό φυλάκιο το οποίο διατηρείται κατά μήκος της διέλευσης από τον τουρκικό στρατό. Είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι δεν θα υπάρχει στρατιωτική παρουσία διότι ακριβώς αυτό είναι το θέμα, να επιτραπεί η απρόσκοπτη διέλευση των πολιτών και όχι να ελέγχεται η διέλευση από στρατιωτική παρουσία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο Δήμος Δερύνειας από την πλευρά του, φαίνεται να προσβλέπει στη διάνοιξη του οδοφράγματος ως υλοποίηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

«Ο Δήμος Δερύνειας θα αναμένει την υλοποίηση της πολιτικής απόφασης για διάνοιξη των οδοφραγμάτων, η οποία απόφαση έχει ληφθεί εδώ και αρκετό καιρό και εμείς περιμένουμε όπως ξεπεραστούν οι τεχνικές δυσκολίες και προχωρήσουμε στη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας όπως και στη διάνοιξη άλλων οδοφραγμάτων» ανέφερε ο δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης.

Από την πλευρά του, όμως, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας προειδοποιεί ότι η η ενδεχόμενη διάνοιξη ελλοχεύει κινδύνους για τον τουρισμό στην επαρχία Αμμοχώστου.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα τα οδοφράγματα να ανοίγουν για σκοπούς επαναπροσέγγισης των ελληνοκυπρίων με τουρκοκυπρίους αλλά για σκοπούς τουρισμού ναι φέρουμε ένσταση. Πιστεύουμε ότι θα επηρεαστεί αρνητικά ολόκληρη η οικονομία της επαρχίας Αμμοχώστου. Και σύμφωνα με τα στατιστικά, μία έρευνα που έχει κάνει ο ΚΟΤ το 2017, περίπου το 6% των τουριστών που έρχονται από τη Λάρνακα ή από τα αεροδρόμια της Πάφου καταλήγουν στα κατεχόμενα, που είναι ένα νούμερο γύρω στις 250 με 300 χιλιάδες τουρίστες» τόνισε ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος.

Στο μεταξύ το θέμα του οδοφράγματος της Δερύνειας και της μη απομάκρυνσης του τουρκικού στρατιωτικού φυλακίου από την περιοχή, ώστε να καταστεί δυνατή η διάνοιξή του, έθεσε ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης κατά τις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και κυρίως με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιο για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν Πιέρ Λακρουά καθώς και με εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα