Οδική Ασφάλεια & Κορωνοϊός

Εδώ και μερικούς μήνες ολόκληρη η ανθρωπότητα στέκεται αμήχανη μπροστά στον αόρατο ιό πού εισέβαλε σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η ζωή όλων των κατοίκων του πλανήτη έχει αλλάξει ριζικά, ενώ κυβερνήσεις και επιστήμονες ασχολούνται καθημερινά πώς να σταματήσουν τον φονικό ιό που εισέρχεται στα σπίτια μας ανενόχλητος και επηρεάζει την υγεία και τη ζωή μας. Ποτέ στο παρελθόν δεν ασχοληθήκαμε όλοι τόσο σοβαρά όσο σήμερα με το πόσο αξίζει η υγεία μας όταν νιώσαμε ότι κινδυνεύει.

Η μικρή μας πατρίδα δεν έμεινε έξω

από αυτή την πανδημία. Ευτυχώς η κυβέρνηση και η επιστημονική ομάδα αντέδρασαν γρήγορα και αποτελεσματικά. Με εισηγήσεις της επιστημονικής ομάδας, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε διατάγματα με άμεση ψήφιση από τη Βουλή αυστηρών ποινών, και για το λόγο αυτό η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πειθάρχησε στα πολύ αυστηρά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση με αποτέλεσμα τον έλεγχο του θανατηφόρου ιού COVID-19.

Η επιτυχία αυτή οφείλεται στο ότι υπήρξε πολιτική βούληση στις εισηγήσεις της επιστημονικής ομάδας, στην άμεση ψήφιση από τη Βουλή αυστηρών ποινών για αυτούς που παραβίαζαν τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας,  στην αποτελεσματική αστυνόμευση και σίγουρα στην αυτοπειθαρχία που επέδειξε σχεδόν ολόκληρη η κοινωνία.

 

 

 

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ COVID-19

Όλη αυτή την περίοδο λόγω των αυστηρών μέτρων είχαμε όλοι τα οχήματά μας στα γκαράζ, δεν τριγυρίζαμε μέχρι τις πρωινές ώρες στα κέντρα και τις μπυραρίες, με αποτέλεσμα τους δύο τελευταίους μήνες να έχουμε τρία θανατηφόρα δυστυχήματα το Μάρτη προτού εφαρμοστούν τα αυστηρά μέτρα,  και κανένα τον Απρίλη.

Επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, εύχομαι και ελπίζω μετά το τέλος της δοκιμασίας μας από τον COVID-19 να αφυπνιστούμε για τα καλά, αναφορικά με την άποψη που είχαμε για την αξία της υγείας μας και πόσο ευάλωτη είναι. Tο τραγικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ενώ θανατηφόρος ιός επιλέγει κατά προτίμηση άτομα τρίτης ηλικίας με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, o «ΤΡΟΧΑΙΟΣ ΧΑΡΟΝΤΑΣ-20» επιλέγει κυρίως νέους χωρίς κανένα ιατρικό ιστορικό, όσο δε για τις άλλες ηλικίες δεν είναι καθόλου επιεικής. 

Από τον COVID-19 σε όλες τις χώρες του κόσμου μετρούμε πέραν των 200 χιλιάδων νεκρών. Κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα περίπου ένα δισεκατομμύριο 350.000 άτομα που αντιστοιχούν σε 4.000 νεκρούς την ημέρα.  Στην Κύπρο τα τελευταία 20 χρόνια έχασαν τη ζωή τους περίπου 1.500 άτομα και τραυματίστηκαν αρκετές χιλιάδες σε τροχαία δυστυχήματα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Πολιτική απόφαση ότι θα μειωθούν δραστικά τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα. Η οδική ασφάλεια πρέπει να είναι πάντα ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής και νομοθετικής εξουσίας, γιατί αφορά την ανθρώπινη ζωή και υγεία.  Άρα οποιαδήποτε νομοθετικά μέτρα πρέπει να έχουν σαν στόχο τη βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς των οδηγών. Όλα τα νομοθετικά μέτρα που παίρνονται πρέπει να είναι λογικά τεκμηριωμένα και αποδεκτά από την κοινωνία.

Το κράτος σε μία ευνομούμενη πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει στους πολίτες τρία βασικά ωφελήματα:
Α. την υγεία
Β. την ασφάλεια και
Γ. την παιδεία

Θέλω να πιστεύω ότι μετά την ολοκλήρωση όλων των μέτρων για την καταπολέμηση του COVID-19, θα πρέπει και εμείς επιτέλους να θέσουμε ένα όραμα που πολλές χώρες του εξωτερικού έχουν ήδη θέσει εδώ και αρκετά χρόνια.

«ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΟ ΜΗΔΕΝ»  
δηλαδή κανένας συμπολίτης μας να μην χάνει τη ζωή του
σε τροχαίο δυστύχημα.

Σίγουρα ο στόχος αυτός είναι πολύ ψηλός για αυτό καμία χώρα δεν τον έχει φτάσει, όμως έχουν πετύχει απίστευτα μικρούς αριθμούς θανατηφόρων δυστυχημάτων. Με το νέο στρατηγικό σχέδιο που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Συγκοινωνιών για την περίοδο 2020-2030 μπορούμε να επιτύχουμε το στόχο για μείωση κατά 50% των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων που είναι και o στόχος των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλοι μας έχουμε πληροφορηθεί ότι σε έκθεση της ευρωπαϊκής ένωσης για την οδική ασφάλεια αναφέρεται ότι το 2019 στο ΟΣΛΟ της Νορβηγίας με πληθυσμό 650 χιλιάδες κατοίκους είχαμε ένα θανατηφόρο δυστύχημα, εντός δε κατοικημένων περιοχών δεν είχαμε κανέναν νεκρό, πεζό, ποδηλάτη, ή μοτοσικλετιστή. Για να φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα οι οδηγοί σε αυτή την πόλη σέβονται και τηρούν τους νόμους και κανονισμούς που θεσπίζει η κυβέρνηση της χώρας, σέβονται τους πεζούς, τους ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές, δεν κορνάρουν χωρίς λόγο και δεν βγάζουν το χέρι τους έξω από το παράθυρο για να υβρίσουν.

 

AΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Μέσα από μία έρευνα του πανεπιστημίου Κύπρου αρκετοί συμπατριώτες μας λόγω της μεγάλης περιόδου που έμειναν σπίτι υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη. Οι λόγοι είναι διότι, εκτός από τον περιορισμό στο σπίτι, κάποιοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, έχουν χάσει τις δουλειές τους και θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Η οδήγηση με τέτοια συμπτώματα εγκυμονεί κινδύνους, για αυτό όλοι μας τον πρώτο καιρό που θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να οδηγούμε αμυντικά μέχρι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα κυκλοφοριακής κίνησης και συμφόρησης.

ΔΙΑΦΩΤΙΣΗ

Τους τελευταίους δύο μήνες για όλο το εικοσιτετράωρο, παρακολουθούμε σε όλα τα προγράμματα της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, στις εφημερίδες και σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μηνύματα προς τους πολίτες τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας από τον θανατηφόρο ιό COVID-19.

Ουδέποτε στο παρελθόν δεν υπήρξε τόσο συνεχής διαφωτιστική εκστρατεία για μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων. Ευκαιρία με την εμπειρία που αποκτήσαμε και την αποτελεσματικότητα της εκστρατείας αυτής, να την επαναλάβουμε την προσεχή περίοδο, όταν θα έχουμε εξουδετερώσει εντελώς τον αόρατο ιό.

Εισηγήσεις έχουν γίνει πολλές στο παρελθόν και μπορούμε να ανατρέξουμε σε αυτές με την πρώτη ευκαιρία. Μία εισήγηση που δεν υπάρχει στη νομοθεσία μας και που πιστεύω ότι θα είχε άμεσα αποτελέσματα σε όσους συστηματικά παραβιάζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας είναι η αφαίρεση των πινακίδων εγγραφής του οχήματος για συγκεκριμένα αδικήματα για περίοδο ενός μέχρι δύο μηνών και υψηλό εξώδικο πρόστιμο (άμεση, αυστηρή τιμωρία των παραβατών).

Η πείρα που αποκτήσαμε από τον κορωνοϊό είναι ξεκάθαρη. Μετά τα 150 ευρώ πρόστιμο, όταν διαπιστώθηκε ότι αρκετοί παραβίαζαν τα διατάγματα, με εισήγηση του Υπουργείου Υγείας,  η Βουλή αύξησε το πρόστιμο σε 300 ευρώ, και σαν αποτέλεσμα οι καταγγελίες μειώθηκαν ως δια μαγείας.

Μετά από επιστημονική έρευνα για το προφίλ του κύπριου οδηγού από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το υπουργικό συμβούλιο απέστειλε νομοσχέδια στη Βουλή για αύξηση του προστίμου σε παραβάτες οδηγούς, τα οποία εκκρεμούν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Η εμπειρία που αποκομίσαμε από τον COVID-19 είναι εκεί. Χρειάζεται πολιτική απόφαση, αυστηρές ποινές και συνεργασία με τους πολίτες για να νικήσουμε και τον ΟΡΑΤΟΝ εχθρό που είναι ο «ΤΡΟΧΑΙΟΣ ΧΑΡΟΝΤΑΣ-20».

ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ

και να μην ξεχνάμε

Η οδική ασφάλεια είναι ΠΑΙΔΕΙΑ, είναι ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

Ανδρέας Παπάς (πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Τροχαίας)

Keywords
ασφαλεια, επηρεάζει, βουλη, οφείλεται, κυπρος, οραμα, μηδεν, συγκοινωνιες, οσλο, νέα, τελη κυκλοφοριας, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αξια, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, νεος παπας, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη, κοινωνια, αποτελεσματα, χωρες, ιος, καταθλιψη, κυπρου, υγεια, αγχος, αυξηση, αξιζει, απιστευτα, ατζεντα, αφαιρεση, γινει, διαστημα, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκστρατεια, εμειναν, εξωδικο, επηρεάζει, επιτυχια, ερευνα, ζωη, ιστορικο, κυβερνηση, λογο, μηνυματα, μηνες, μειωση, ομαδα, παντα, οδηγηση, οσλο, οραμα, ουδεν κακον αμιγες καλου, οφείλεται, οχηματα, πεζο, ποδηλατες, πολιτεια, προβληματα, προγραμματα, σιγουρα, συγκεκριμενα, σπιτι, σπιτια, σχεδιο, τιμωρια, υπουργειο υγειας, τρια, τροχαια, συμπτωματα, χερι, ψηλος, ωρες, δουλειες, χωρα, ιατρικο, υπουργειο, μπροστα, οδηγοι, υγειας
Τυχαία Θέματα