«Όχι κλειδιά στους δολοφόνους» - Αντίδραση νεολαίας σε επίσκεψη Ελισάβετ 1993

Το 1993 η Βασίλισσα Ελισάβετ πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο μέσα σε ένα κλίμα έντονων αντιδράσεων κυρίως για την απόφαση ορισμένων πολιτικών κύκλων να δώσουν στην Βρετανίδα Βαίσλισσα το χρυσό κλειδί της Λεμεσού και της Λευκωσίας.

Μπροστάρηδες στον αγώνα κατά της συμβολικής αυτής κίνησης υπήρξαν οι νέοι οι οποίο πραγματοποίησαν μαζικές κινητοποιήσεις, με φωνάζοντας συνθήματα πριν αλλά και κατά την άφιξη της Ελισάβετ.

Συγκεκριμένα, όπως

φαίνονται από ρεπορτάζ της εφημερίδας «Σημερινή» στην Λεμεσό ο μαθητόκοσμος, αγνόησε την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας  και μαζεύτηκε έξω από το δημαρχείο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα όπως «Όχι κλειδιά στους δολοφόνους». Οι μαθητές επέδωσαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας στην τότε αντιδήμαρχο  Λεμεσού Τούλλα Συκοπετρίτου.

Σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα «Σ» μαθητές είπαν «Δεν θέλουμε να δώσουν κλειδί στην Βασίλισσα που κρέμασε τ’αδέρφια μας. Την μέρα της απονομής θα συγκεντρωθούμε στο χώρο του Μεσαιωνικού  Κάστρου και θα της βροντοφωνάξουμε «Ζήτω αυτοί που απαγχώνησες»

Από την πλευρά τους οι πολιτικοί αρχηγοί εξέδωσαν κοινή δήλωση καλώντας τον λαό να αποφύγει ενέργειες εναντίων της Βασίλισσας.

Διαβάστε επίσης: LIVE:Η επόμενη μέρα στη Βρετανία-Το σχέδιο της κηδείας και η ενθρόνιση Καρόλου

Keywords
Τυχαία Θέματα