ΟΑΥ: Δεν υπάρχει "Plan B" για το ΓεΣΥ (vid)

Την θέση ότι δεν υπάρχει «Plan B» όσον αφορά το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) σε περίπτωση που δεν συμβληθεί μεγάλος αριθμός γιατρών, ικανός για την ασφαλή λειτουργία του, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς σχετικά με το τι θα συμβεί αν επικρατήσει τελικά το «κακό σενάριο» με τους γιατρούς, απάντησε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο», εκφράζοντας βεβαιότητα για την συμμετοχή

του ιατρικού κόσμου.

«Θα γίνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε να υπάρξει μαζική συμμετοχή. Σε όλα τα εθνικά συστήματα υγείας είχαμε την ίδια πορεία. Έγινε ο σχεδιασμός, η πρόταση και μετά υπήρξαν σημαντικές αντιδράσεις από διάφορους φορείς. Εμείς αναμένουμε την συμμετοχή των γιατρών να είναι πάνω από το 80%, κάτι που συνέβη και στα υπόλοιπα συστήματα. Στο τέλος θα δούμε ότι εκείνος που υποστηρίζει το σύστημα υγείας στην πορεία του, είναι ο ιατρικός κόσμος. Απλώς, υπάρχει μια βεβαιότητα», είπε.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι, εφόσον όλοι θα είναι δικαιούχοι του συστήματος, «δεν θα είναι σωστό ένας γιατρός να μείνει έξω» και πρόσθεσε ότι μέσα από τις διεργασίες έχει διασφαλιστεί πως το πακέτο που προτείνεται είναι ικανοποιητικό, όχι μόνο όσον αφορά στις αμοιβές, αλλά και στις συνθήκες για να κάνουν σωστά την δουλειά τους.

Δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα

Από την πλευρά της, η έτερη Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΟΑΥ, Έφη Καμίτση, ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλάξει, διότι αυτό ορίζει η νομοθεσία.

«Η εφαρμογή του συστήματος έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, θα εφαρμοστεί την 1η Ιουνίου 2019 με την πρώτη φάση. Αυτό δεν αλλάζει», τόνισε εμφατικά χαρακτηρίζοντας τις όποιες εντάσεις «αναμενόμενες».

«Επειδή πιστεύουμε πολύ σε αυτό που έχουμε σχεδιάσει, πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία των γιατρών θα συμμετάσχει στο σύστημα», είπε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να μπουν αρκετοί γιατροί-παροχείς, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού.

Διαβάστε περισσότερα στο Economy Today.

Keywords
Τυχαία Θέματα