«Όαση ελπίδας και αισιοδοξίας»: Η μοναδική ομορφιά της χερσονήσου Ακρωτηρίου

Στη νοτιοδυτική ακτογραμμή της Κύπρου, η απομονωμένη περιοχή της χερσονήσου Ακρωτηρίου διατηρεί απαράμιλλη τη φυσική της κληρονομιά, προσφέροντας μια όαση ελπίδας και αισιοδοξίας. Mε ένα εκπληκτικό μωσαϊκό παράκτιων και θαλάσσιων οικοτόπων, η θαλάσσια περιοχή παρέχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, μοναδικές υπηρεσίες στον κόσμο της θάλασσας. 

Ερευνητές από την Marine and Environmental Research Lab (MER), μια ιδιωτική ερευνητική εταιρία της Κύπρου,

με την υποστήριξη του Blue Marine Foundation προσπαθούν να μελετήσουν την περιοχή, να εμπλέξουν την τοπική κοινότητα, τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους ψαράδες, και να δημιουργήσουν μία βιώσιμη επιστημονική πρόταση διαχείρισης για τη διατήρηση και αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοτόπων της περιοχής.

Στο ντοκιμαντέρ τους καταγράφουν την ανεξερεύνητη ομορφιά της χερσονήσου Ακρωτηρίου και τη σπάνια βιοποικιλότητα που εντοπίζεται στη θαλάσσια αυτή περιοχή. Επισημαίνουν ωστόσο πώς μελέτες δείχνουν ότι η αφθονία θηρευτών σε αυτά τα οικοσυστήματα έχει μειωθεί δραματικά. Η επικίνδυνη και εκτεταμένη αύξηση των ανθρώπινων πιέσεων στην περιοχή απειλεί άνευ προηγουμένου τους βιότοπους και τα θαλάσσια οικοσυστήματα της χερσονήσου του Ακρωτηρίου. Αναδυόμενες απειλές, όπως η υποβάθμιση των οικοτόπων, η ρύπανση, η ανεξέλεγκτη ή παράνομη αλιεία, οι ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή και οι εισβολές ειδών μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, υποβαθμίζουν τη σταθερότητα και ανθεκτικότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Ως εκ τούτου, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για καλύτερη διαχείριση έτσι ώστε να διατηρηθούν ακέραιες οι λειτουργίες και υπηρεσίες αυτών των οικοσυστημάτων.

Δείτε το ντοκιμαντέρ:

Διαβάστε επίσης: ΟΠΟΚ: Να οριστικοποιηθεί από την Πολεοδομική Αρχή το Σχέδιο Ακάμα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όαση, Ακρωτηρίου,oasi, akrotiriou