Ο ΥΠΠ ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για έργο του Υπουργείου

Στο θέμα των διορισμών των εκπαιδευτικών ήδη άρχισε να εφαρμόζεται η απόφαση που έχει ληφθεί από τη Βουλή, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής και πρόσθεσε ότι σε συνάντηση που θα έχει με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, και το θέμα της παραχώρησης των θέσεων σε αδιόριστους εκπαιδευτικούς, των μονιμοποιήσεων ουσιαστικά μέσα στην επόμενη τριετία.

Ο Υπουργός Παιδείας είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και το επιτελείο

του που ασχολείται με τα θέματα της παιδείας, τους οποίους ενημέρωσε για το έργο που έχει επιτελεστεί στο Υπουργείο κατά την τελευταία περίοδο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Καδής είπε ότι κατά τη διάρκειά της παρουσίασαν τις σημαντικές καινοτομίες και μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και γενικότερα στους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

«Θεωρούμε ότι έγιναν αρκετά, μένουν να γίνουν πολύ περισσότερα, και με μεθοδική δουλειά είμαστε αισιόδοξοι ότι όταν θα γυρνάμε πίσω μετά από κάποια χρόνια θα είμαστε ευχαριστημένοι και υπερήφανοι για τη δουλειά που γίνεται στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Παρουσιάσαμε, επίσης, τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, σε μια σειρά από θέματα. Δεν είναι σημαντικό μόνο να λαμβάνονται αποφάσεις για σημαντικές καινοτομίες και μεταρρυθμίσεις, το ίδιο σημαντικό είναι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτών των αποφάσεων και με μεθοδική δουλειά είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε σε μια νέα πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, στον εξορθολογισμό των διαδικασιών που έχουν να κάνουν με τη φοιτητική μέριμνα και τις χορηγίες που δίνονται προς τους φοιτητές μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι έχει ετοιμαστεί ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο μέσα από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς το οποίο εξορθολογίζει όλες τις διαδικασίες.

«Οι φοιτητές μας εκεί που είχαν να κάνουν τρεις και τέσσερις αιτήσεις, από εδώ και πέρα θα κάνουν μόνο μία. Άρα μειώνουμε τη γραφειοκρατία, μειώνουμε το κόστος για τη διαχείριση όλων αυτών των θεμάτων και απ` εκεί και πέρα κάνουμε το σύστημα παροχής των χορηγιών για την φοιτητική μέριμνα πιο στοχευμένο, δηλαδή οι πόροι που έχουμε στη διάθεση μας δεν μειώνονται αλλά κατανέμονται στοχευμένα σε αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη. Το σχετικό νομοσχέδιο θα φτάσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ελπίζουμε πολύ σύντομα με το άνοιγμα της Βουλής και την έναρξη των εργασιών της και ευελπιστούμε ότι από την επόμενη χρονιά οι φοιτητικές χορηγίες θα δίνονται με αυτό τον εκσυγχρονισμένο και πιο αποτελεσματικό τρόπο», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το θέμα των διορισμών των εκπαιδευτικών, ο κ. Καδής είπε ότι στο θέμα των διορισμών ήδη άρχισε να εφαρμόζεται η απόφαση που έχει ληφθεί από την Βουλή.

«Άρχισε να υλοποιείται, δηλαδή, η πολιτική που προβλέπει ο νόμος που πέρασε από την Βουλή. Ήδη, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί μπορούν να καταγράφονται, να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και να καταχωρούν τα στοιχεία τους, ούτως ώστε να γίνει η μοριοδότηση. Να θυμίσω ότι το Σεπτέμβριο του 2017 θα γίνουν οι πρώτες εξετάσεις. Είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή πλέον για τον εκσυγχρονισμό ενός συστήματος στο οποίο για 26 χρόνια όλοι αναγνώριζαν ότι λειτουργούσε αναχρονιστικά», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τον Υπουργό Οικονομικών, ο κ. Καδής είπε ότι η συνάντηση θα αφορά, μεταξύ άλλων, και το θέμα της παραχώρησης των θέσεων σε αδιόριστους εκπαιδευτικούς, των μονιμοποιήσεων ουσιαστικά μέσα στην επόμενη τριετία.

«Αυτό που ευελπιστούμε ότι θα προκύψει από τη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών είναι ένα σαφές χρονοδιάγραμμα παραχώρησης συγκεκριμένου αριθμού θέσεων ανά έτος, ούτως ώστε να φτάσουμε τελικά στους αριθμούς, τους οποίους δεσμεύτηκε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ότι θα δώσει στους εκπαιδευτικούς, δηλαδή να γίνουν οι μονιμοποιήσεις που αναφέραμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι πρέπει να γίνουν μέσα στην επόμενη τριετία», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καδής είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού πάντοτε λειτουργεί στη βάση της νομιμότητας και της υφιστάμενης νομοθεσίας, άρα αυτοί που με βάση τη νομοθεσία πρέπει να διοριστούν μέσα στην επόμενη περίοδο, αυτοί είναι που θα πάρουν τις θέσεις.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, σε δηλώσεις του είπε ότι κρίνουν πολύ θετική την παρουσία, τη συνεισφορά και το αποτέλεσμα που έφερε ο Υπουργός Παιδείας μέχρι σήμερα.

«Υπήρξαν μεταρρυθμίσεις, υπήρξαν τομές και λύθηκαν διαχρονικά προβλήματα και θέματα που συζητήθηκαν ή ταλάνιζαν την κυπριακή κοινωνία για πάρα πολλά χρόνια. Θεωρούμε ότι ο τομέας της παιδείας δεν είναι ο τομέας της μικροκομματικής εκμετάλλευσης, αντίθετα είναι εκείνο το πεδίο στο οποίο μπορούμε όλοι μας να ενώσουμε δυνάμεις γιατί στο τέλος της ημέρας όταν μιλάμε είτε για το Υπουργείο Παιδείας είτε για το τομέα της παιδείας, μιλάμε για τα ίδια μας τα παιδιά», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα