Ο Τσίπρας θέτει διλήμματα

Εσωτερικό δημοψήφισμα αν πρέπει να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς
Ζήτησε από το κόμμα του τη σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο για να λυθούν οι διαφορές

Τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προκειμένου να λυθούν «με διάλογο και συζήτηση» οι διαφορές μέσα στο κόμμα, ζήτησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

μιλώντας χθες στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του.

Επίσης, επειδή ορισμένα στελέχη της ΚΕ, που αριθμεί 201 μέλη, ζήτησαν να διακοπούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους και το συνέδριο, που πρέπει, είπαν, να συγκληθεί άμεσα, θα κρίνει εάν αυτές θα συνεχιστούν, ο Πρωθυπουργός, διαφωνώντας έντονα και μιλώντας για «παράλογο και ιδιότυπο δυισμό», αντιπρότεινε να γίνει εσωτερικό δημοψήφισμα στη βάση του κόμματος επ’ αυτού του ερωτήματος, μεθαύριο Κυριακή, «σε περίπτωση που υπάρχουν μέλη της Κ.Ε. που εξακολουθούν να θεωρούν ότι το κόμμα πρέπει να πάρει συντεταγμένα απόφαση πριν την επικύρωση της συμφωνίας για να εμποδιστεί αυτή η επικύρωση».

Λιγότερο και περισσότερο αριστεροί
Ο κ. Τσίπρας είπε πως «δεν υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο αριστεροί, λιγότερο και περισσότερο επαναστάτες» και πως δημοκρατία σημαίνει και σεβασμός στις αποφάσεις των μελών του κόμματος, γι' αυτό και ζήτησε το εσωτερικό δημοψήφισμα για να εκφραστούν και αυτοί. Σε τέτοια περίπτωση, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη της ΚΕ να συμφωνήσουν από τώρα σε ένα πράγμα: ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις.

«Στην πολιτική πολλές φορές δεν μπορείς να τα ΄χεις όλα», συνέχισε ο Πρωθυπουργός. «Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο είτε στηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές, επειδή θεωρούν ότι έπαψε να είναι αριστερή».

Η έξοδος από το ευρώ χωρίς καμία δυνατότητα οικονομικής στήριξης από φίλιες δυνάμεις, θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος, τόνισε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όποιος δεν το παραδέχεται αυτό, απλά είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Τόνισε πως επέλεξε τον δρόμο του συμβιβασμού γιατί -όπως είπε- αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια καλύτερη εναλλακτική.

Η επιλογή της άτακτης χρεοκοπίας
«Μπροστά μας είχαμε την επιλογή ενός δύσκολου συμβιβασμού ή την επιλογή μιας άτακτης χρεοκοπίας, που προφανώς δεν αποτελεί επιλογή κανενός μέσα σε αυτή την αίθουσα», ανέφερε και τόνισε ότι «μετά από σκληρή μάχη, αυτό το πλαίσιο συμφωνίας καταφέραμε να φέρουμε. Αν κάποιος νομίζει ότι μπορούσε μια άλλη κυβέρνηση να φέρει μια καλύτερη συμφωνία, δεν έχει παρά να το ισχυριστεί ανοιχτά».

«Αν επίσης κάποιοι νομίζουν ότι μια άλλη κυβέρνηση με έναν άλλο Πρωθυπουργό μπορούσε να φέρει μια καλύτερη συμφωνία, επίσης μπορεί να το πει ακόμη και μέσα σε αυτή την αίθουσα», πρόσθεσε.

Πρόταση της Πλατφόρμας
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αριστερή Πλατφόρμα αναμένεται να καταθέσει πρόταση με την οποία θα ζητά να μην προχωρήσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Η πληροφορία αυτή περιήλθε εις γνώση του Πρωθυπουργού, και γι' αυτό, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ στενός κομματικός συνεργάτης του, και πρόλαβε καταθέτοντας πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα, ώστε να τεθεί στην κρίση όλων των μελών του κόμματος, και όχι μόνον εκείνων της ΚΕ, το καίριο αυτό ερώτημα.
«Δεν είναι δυνατόν τέτοιας σημασίας αποφάσεις, που μπορεί και να κρίνουν το μέλλον του τόπου, να λαμβάνονται μόνο από 201 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής», σχολίασε στο ΚΥΠΕ ο συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

«Θα αναγκαστώ να πάω σε εκλογές»
Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε δηλώσει προχθές ότι χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματός του θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές, ενισχύοντας τα σενάρια για πιθανή προσφυγή στις κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και υπογραφεί η δανειακή σύμβαση με τους εταίρους.

«Οι συλλογικές αποφάσεις μιας κυβερνητικής παράταξης πρέπει να τηρούνται απ' όλους τους βουλευτές, ειδάλλως αυτοί πρέπει να παραδίδουν την έδρα τους και να φεύγουν, τόνισε και πρόσθεσε:
«Δεν μπορεί να υπάρχει α λα καρτ κυβερνητική πλειοψηφία, μια φορά με τους μεν, μια φορά με τους δε. Ένα κόμμα που ασκεί κυβερνητική εξουσία δεν μπορεί να λειτουργεί και στην κυβέρνηση με παράλληλα κέντρα εξουσίας, γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να λειτουργήσει και είναι αναποτελεσματικό. Όταν πάρεις απόφαση να κυβερνήσεις τον τόπο, πρέπει να τον κυβερνήσεις. Τίθεται θέμα στοιχειώδους αποτελεσματικότητας. Θα πρέπει οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται απ' όλους τους βουλευτές, ειδάλλως οι βουλευτές που έχουν διαφορετική άποψη να παραδίδουν την έδρα τους στον επόμενο».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ένα κόμμα μπορεί να λειτουργεί πολυσυλλεκτικά όταν είναι στην αντιπολίτευση, όχι όμως όταν είναι στην εξουσία.

Θέτει εαυτόν εκτός το ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας πριν η Αθήνα αποδεχθεί ένα συνεκτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων και πριν οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταλήξουν σε μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους, δήλωσε χθες ένας αξιωματούχος του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού στην Ουάσιγκτον, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει παρά μόνον όταν εκπληρωθούν οι όροι αυτοί», είπε ο αξιωματούχος και εκτίμησε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί πριν περάσουν μήνες.

«Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος», ώστε να γίνει το απαραίτητο προπαρασκευαστικό έργο, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«FT»: Μόνο μετά την ελάφρυνση χρέους η συμμετοχή του ΔΝΤ
Δημοσίευμα των «Financial Times» εξάλλου αναφέρει για το ίδιο θέμα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους και των κακών επιδόσεων της χώρας στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Η εφημερίδα επικαλείται απόρρητο εσωτερικό έγγραφο που συνοψίζει τις αποφάσεις έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού το βράδυ της Τετάρτης.
Από το τετρασέλιδο έγγραφο προκύπτει ότι το διαπραγματευτικό κλιμάκιο του ΔΝΤ θα συμμετέχει στις συζητήσεις «καθορισμού πολιτικής» στην Αθήνα, ώστε να διασφαλίσει πως το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας «συνάδει με όσα έχει στο μυαλό του το Ταμείο».

Ωστόσο, η τελική απόφαση για τη συμμετοχή στη νέα διάσωση θα ληφθεί σε ένα «δεύτερο στάδιο», αφού η Ελλάδα «θα έχει συμφωνήσει σε ένα περιεκτικό σύνολο μεταρρυθμίσεων» και αφού οι δανειστές «θα έχουν συμφωνήσει στην ελάφρυνση χρέους».

Όπως επισημαίνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα, οι όροι αυτοί μπορεί να αποδειχθούν σημαντικό εμπόδιο, καθώς το Βερολίνο και άλλες κυβερνήσεις έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί στις φωνές για «συγχώρεση» του ελληνικού χρέους.

Η κατάσταση περιπλέκεται και από το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ως όρο για τη νέα διάσωση τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στο Δ.Σ. του Ταμείου φέρεται να είπε ότι το Βερολίνο «θα προτιμούσε το Ταμείο… να κινείται παράλληλα» με την Ευρωζώνη στις συζητήσεις για τη νέα διάσωση.

Σημειώνεται επίσης ότι αρκετά μη ευρωπαϊκά μέλη του Δ.Σ. του ΔΝΤ, όπως ασιατικές χώρες, η Βραζιλία και ο Καναδάς προειδοποίησαν ότι «πρέπει να προστατευτεί η φήμη του Ταμείου», παρατήρηση με την οποία συμφώνησε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα