Ο ΠτΔ ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο ενόψει Νέας Υόρκης

Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει στις 18:30 το απόγευμα, ενόψει των νέων δεδομένων, που δημιουργεί η πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για άρση του αδιεξόδου στη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό.

Ο Antόnio Guterres θα έχει στις 02.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, ώρα Κύπρου, δείπνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, παρουσία του Ειδικού του Συμβούλου για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, με στόχο

την εξεύρεση τρόπων συνέχισης των συνομιλιών, που βρίσκονται σε τέλμα.

H σύγκληση του Σώματος κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου τα μέλη του να ενημερωθούν για την επερχόμενη τριμερή συνάντηση.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει για τις εξελίξεις και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη πρόθεση του ΓΓ δεν είναι να υποδείξεις τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων τι θα κάνουν, αλλά να ακούσει τις θέσεις και απόψεις τους για τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων και για τις επιδιώξεις τους για το μέλλον.

Ως μια καλή ευκαιρία να ενημερωθεί ο ΓΓ απευθείας για την διαμορφωθείσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος την πρωτοβουλία, που ανέλαβε ο Antόnio Guterres για διάσωση των συνομιλιών, με στόχο τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για πραγματοποίηση νέας Διάσκεψης στη Γενεύη, η οποία θα κρίνει τις προοπτικές της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Το σημαντικό είναι ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών θέλει να ακούσει από τους ίδιους τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων πώς βλέπουν την διαδικασία των συνομιλιών δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το ζητούμενο, είπε, είναι να δούμε μέσα από την συζήτηση, αν μπορεί να δημιουργηθεί κοινή προσέγγιση σε σχέση με το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία.

Αν δεν υπάρξει παραλογισμός ή άρνηση να συζητηθεί ουσία του θέματος των εγγυήσεων, πιστεύω ότι μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές να είμαστε όλοι στη Γενεύη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κληθείς από δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης στη μνήμη του Μάριου Τόκα, στη Λεμεσό, να σχολιάσει αναφορές του Μουσταφά Ακιντζί και του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πραγματοποίησε χθες παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, ότι δεν προτίθενται να μεταβούν στη Γενεύη υπό όρους και προϋποθέσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι προηγείται εν πάση περιπτώσει η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο καθένας έχει τις θέσεις του κι αν δεν υπάρξει παραλογισμός ή άρνηση να συζητηθεί η ουσία του θέματος των εγγυήσεων, πιστεύω, είπε, ότι μπορεί να δημιουργηθούν οι προοπτικές να είμαστε όλοι στη Γενεύη.

Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να αποφύγει συζήτηση του θέματος της Ασφάλειας, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμηνύει πως δεν θα κάνει πίσω στην πρότασή του ν’ ανοίξει η ουσιαστική συζήτηση του κεφαλαίου της Ασφάλειας.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις που έθεσαν χθες ο Μουσταφά Ακιντζί και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν αφήνουν ουσιαστικά περιθώρια επίτευξης συμφωνίας κατά το δείπνο της Νέα Υόρκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα