Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί σήμερα, 3 Ιουνίου, νωρίς το απόγευμα, για τη Νέα Υόρκη, όπου αύριο θα έχει δείπνο εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί.

Το δείπνο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, κατόπιν πρόσκλησης του ΓΓ των ΗΕ, θα λάβει χώρα στις 7μμ (ώρα Ν. Υόρκης).

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στη Νέα Υόρκη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Η τριμερής αυτή συνάντηση κρίνεται ως άκρως σημαντικής καθώς έχει επέλθει μετά από μια εντατική και έντονη διαπραγματευτική διαδικασία στην παρουσία του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, η οποία ουσιαστικά οδήγησε τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα στο σημείο να εκδίδει γραπτή δήλωση, με την οποία να δημοσιοποιεί ότι δεν βρέθηκε κοινό έδαφος για να συνεχιστεί η διαδικασία σε μια νέα Γενεύη.

Η εξέλιξη αυτή ώθησε τον Αντόνιο Γκουτέρες να αναλάβει δράση και να καλέσει Αναστασιάδη και Ακιντζί στη Νέα Υόρκη, έτσι ώστε ο ίδιος να επιχειρήσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που να επιτρέπουν τη συνέχιση του διαλόγου και να αποτρέψουν ένα πιθανό ναυάγιο της διαδικασίας.

Οι διαφορές πάντως μεταξύ των δυο πλευρών παραμένουν και απομένει να δούμε με πιο τρόπο θα κυλήσει η διαδικασία στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε να μπορέσουν οι δυο ηγέτες να φτάσουν σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία.

Συνάντηση με Πένς-Εν αναμονή ημερομηνίας για Τραμπ

Στις 6 Ιουνίου ο Νίκος Αναστασιάδης θα εκφωνήσει ομιλία του στο Διεθνές Φόρουμ της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής στις ΗΠΑ και θα παρευρεθεί επίσης στο 33ο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ.

Στις 8 Ιουνίου ορίστηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδης με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πένς. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ ώρα Κύπρου.

Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ δεν αποκλείεται να δει και τον Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο ακόμα στο Προεδρικό αναμένουν να διευκρινιστεί αν κάτι τέτοιο θα γίνει εφικτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα