Ο Πρέσβης της Ελλάδας σε ορεινές κοινότητες

Με μεγάλο ενδιαφέρον και προσήλωση επισκέφθηκε και παρακολούθησε τα προβλήματα, τις ανάγκες, αλλά και την ραγδαία ανάπτυξη που δημιουργείται στις ορεινές κοινότητες της Επαρχίας Λεμεσού, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου.

Ο πρέσβης της Ελλάδας απάντησε θετικά και με έντονη ικανοποίηση,

στην πρόσκληση του  Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστα Χαμπιαούρη, την περασμένη Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2022, για να επισκεφθεί ορεινές κοινότητες της επαρχίας Λεμεσού και να γνωρίσει από κοντά την περιοχή και τους κατοίκους.

Η όλη ξενάγηση άρχισε στις 11:00 το πρωί, από τα Γραφεία του Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων στην Τριμίκλινη. Ο Πρέσβης έτυχε αρχικά εκτενής ενημέρωσης για την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, καθώς και για τις πολιτικές και τα Σχέδια της Κυβέρνησης που υλοποιούνται για αναζωογόνηση των ορεινών περιοχών και ανάδειξής τους σε ελκυστικό τόπο μόνιμης διαβίωσης και δραστηριοποίησης για νέες οικογένειες, γεωργούς, επενδυτές και επιχειρηματίες.

Ενημερώθηκε και για τους ήρωες

Ακολούθως, ο Ιωάννης Παπαμελετίου, συνοδευόμενος από τον Κώστα Χαμπιαούρη, επισκέφθηκε την κοινότητα Ομόδους και την κοινότητα Λόφου, όπου μεταξύ άλλων ξεναγήθηκε σε  εκκλησιαστικά μνημεία, μουσεία και εργαστήρια παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων. Ενημερώθηκε επίσης, για τους ήρωες του Ομόδους και της Λόφου που συμμετείχαν στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Για την ιστορία

Αξίζει να αναφερθεί πως το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε πρόσφατα, την Εθνική Στρατηγική στήριξης κατοίκων ορεινών περιοχών (ΕΣΑΟΚ), η οποία περιλαμβάνει πέραν των 350 δράσεων, με χρονικό όριο υλοποίησης μέχρι το τέλος του 2030, και συνολικό προϋπολογισμό 525 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό κονδύλι για τις ανάγκες όλων των κατοίκων της περιοχής και στήριξη και ανάπτυξη. Κάτι που έχει αφήσει χαμόγελα ικανοποίησης στους κατοίκους γεωργικών, τουριστικών και άλλων περιοχών.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο Επίτροπος Κώστας Χαμπιαούρης αναφερόμενος στην αγροτική οικονομία της Κύπρου και κατά πόσον υπάρχει ελπίδα απάντησε πως «η νέα πολιτική που ακολουθείται άρχισε ήδη να επιφέρει καρπούς, προδιαγράφοντας ένα ευοίωνο μέλλον για την ορεινή Κύπρο, την αγροτική οικονομία και κυρίως την καινοτομική προσέγγιση της γεωργίας, στη βάση της ΕΣΑΟΚ. Η γεωργία αποτελεί το κύτταρο του παραγωγικού τομέα στο Τρόοδος και είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της ΕΣΑΟΚ. Έτσι, αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα προς όφελος των αγροτών και των κατοίκων, επιλύοντας ταυτόχρονα καίρια ζητήματα.

Προωθούμε την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος παραγωγής, πιστοποίησης και προώθησης για τα προϊόντα του Τροόδους. Προς αυτήν την κατεύθυνση εφαρμόζονται ειδικά Μέτρα και Επενδυτικά Σχέδια για στήριξη του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα, με έμφαση τις ορεινές περιοχές. Παράλληλα, στοχεύουμε, μέσα από ποικίλες δράσεις, στην ενίσχυση και αναβάθμιση του μηχανισμού υποστήριξης της γεωργίας καθώς και των αγροτών. Στηρίζουμε τη δημιουργία δομών συνεργασίας παραγωγών, όπως είναι η δημιουργία της Περιφερειακής Λαϊκής Αγοράς στον Καρβουνά, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η δικτύωση εξειδικευμένων ερευνητικών φορέων για την ανάπτυξη και μεταφορά της εφαρμοσμένης έρευνας στο Τρόοδος, με καινοτόμες προσεγγίσεις και αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας» κατέληξε.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα