Ο Πολιτισμός, οι αγώνες και το χρέος όλων μας

Είχα τη χαρά και το προνόμιο, να παραστώ σε μια εξαιρετική, από κάθε άποψη, εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Πολιτιστικός σύλλογος, για την παρουσίαση τριών λογοτεχνικών βιβλίων :

1. « Στα Μονοπάτια του χρέους» της Παναγιώτας Ροδοσθένους Μορίδου,

2. « Η μόρφωσις του Αποστόλου Παύλου» του Τάκη Στ. Χριστοφόρου

3. « Λουλούδι Ελπίδας» του Κυριάκου Καποδίστρια

Στην κατάμεστη από κόσμο, αίθουσα εκδηλώσεων της ΟΕΛΜΕΚ στη Λευκωσία, στην οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Λεμεσιανές μαθήτριες της κυρίας

Παναγιώτας Μορίδου, Ερατώ Κοζάκου Μαρκούλη, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Γεωργία Α. Λεωνίδου, Δικηγόρος, ζήσαμε ξεχωριστές στιγμές .

Στέκομαι ιδιαίτερα, στο βιβλίο της καθηγήτριας μου των Ελληνικών, στην 6η τάξη του Ε’ Γυμνασίου Λεμεσού, κυρίας Παναγιώτας Ροδοσθένους Μορίδου, με τίτλο «Στα μονοπάτια του χρέους». Η Κυρία Μορίδου στο βιβλίο της, που αποτελείται από 9 αυτοτελή διηγήματα , επαναφέρει στη μνήμη μας γεγονότα, που αρκετά είναι γνωστά σε όλους μας και στα οποία προβάλλονται πρόσωπα, όπως η Μαρία η Συγκλητική , η αρχόντισσα της Λαπήθου και ο Γρηγόρης Αυξεντίου.

Μεταφέρει με εξαίρετη αφηγηματικότητα , πραγματικές ιστορίες Κυπρίων αγωνιστών της ελευθερίας, που πάλεψαν για τη διατήρηση της αξιοπρέπειας και ελληνικότητας τούτου του τόπου, από τη περίοδο της Ενετοκρατίας, τον ανεπανάληπτο αγώνα της ΕΟΚΑ, με κύριο πρωταγωνιστή τον Γρηγόρη Αυξεντίου, μέχρι την εισβολή του 1974 . Θέτει με πολλή μαεστρία τη δική της σφραγίδα , περιγράφοντας συγκλονιστικές στιγμές της Ιστορίας , φτιάχνοντας συγχρόνως, τους πιθανούς διαλόγους, μεταξύ των πρωταγωνιστών, με ένα ιδιαίτερο και γλαφυρό τρόπο.

Αυτές τις μέρες που η αγωνιστικότητα , ο ηρωισμός, οι αρχές, οι ιδεολογίες και τα ιδανικά φθίνουν, με αποκορύφωμα την προσβολή και αμφισβήτηση της ιστορίας αυτού του λαού, χάριν των προσωπικών φιλοδοξιών, η ανάγνωση των διηγημάτων της Παναγιώτας Μορίδου, αποτελεί το ελάχιστο μνημόσυνο προς τους Ήρωες του τόπου μας . Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς, είναι να ‘’περπατήσουμε στα μονοπάτια του χρέους’’, όπως μας καθοδηγεί με τα διηγήματα της η Παναγιώτα Μορίδου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Παναγιώτα Μορίδου, στον αείμνηστο θεολόγο Τάκη Χριστοφόρου και τον ποιητή Κυριάκο Καποδίστρια για την πνευματική τους προσφορά και δράση .

Βουλευτής ΔΗΚΟ Λεμεσού*

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα