Ο πατέρας της εξερεύνησης του διαστήματος μιλά στον CSEO

Ο Μαρσέλο Κοραντίνι, που θεωρείται ένας από τους ιδρυτικούς πατέρες της εξερεύνησης του ηλιακού συστήματος και της πλανητολογίας, θα είναι ο φιλοξενούμενος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο σήμερα στις 7μμ.

Έχοντας την τιμή να ονομάσουν έναν αστεροειδή με το όνομά του, ο Καθηγητής Κοραντίνι, κορυφαίος επιστήμονας των διαστημικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ΝΑΣΑ/ΕΣΑ, θα μιλήσει για την εξέλιξη της ανθρωπότητας στο δρόμο προς άλλα άστρα.

Ο Ιταλός επιστήμονας είναι ο πατέρας

της αποστολής Rosetta που προσγειώθηκε σε κομήτη πριν από λίγα χρόνια.

Το ΚΥΠΕ είχε την ευκαιρία παλαιότερα να συνομιλήσει με τον κ. Κοραντίνι για την εξερεύνηση του διαστήματος. Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ είχε πει ότι ο πλανήτης Άρης είναι ο απώτερος στόχος, ο μόνος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα, όπου μπορούμε να φανταστούμε ότι η ανθρωπότητα δημιουργεί μια νέα κοινωνία.

Τα σεμινάρια με τίτλο «2030:SpaceWorks», https://www.space.cy/spaceworks, πραγματοποιούνται δύο φορές τον μήνα με φιλοξενούμενους κορυφαίους επιστήμονες του διαστήματος, της  αστρονομίας και της κοσμολογίας.

Τα διαδικτυακά σεμινάρια επικεντρώνονται στο μέλλον της εξερεύνησης του διαστήματος, στην επιστροφή του ανθρώπου και την εγκατάστασή του στη Σελήνη, στην μετάβαση της ανθρωπότητας  στον πλανήτη Άρη, στο σύμπαν και στην ευφυή ζωή στο σύμπαν. Τα διαδικτυακά  αυτά σεμινάρια μεταδίδονται ζωντανά , είναι δωρεάν και προσελκύουν δεκάδες χιλιάδες θεατές παγκοσμίως.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι την σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων εγκαινίασε τον Σεπτέμβρη ο Σερ Ρότζερ Πένροουζ, ο οποίος λίγες εβδομάδες αργότερα τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπελ Φυσικής για το 2020.

Μιλώντας στο διεθνές κοινό του CSEO ο Νομπελίστας Σερ Πένροουζ και Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης,  παρουσίασε για πρώτη φορά νέα, πολύ ισχυρά δεδομένα, όπως είπε, από ένα σύμπαν που προϋπήρξε του δικού μας και που ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη θεωρία του περί μιας Σύμμορφης Κυκλικής Κοσμολογίας όπου το Big Bang δεν ήταν η αρχή αλλά η συνέχεια μιας σειράς από μεγάλες εκρήξεις.

Ο 89χρονος Βρετανός Καθηγητής θεωρεί ότι το σύμπαν δεν ξεκίνησε με τη Μεγάλη Έκρηξη αλλά ότι εκείνη η στιγμή ήταν στην πραγματικότητα μόνο μια από πολλές που προηγήθηκαν ή που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, ανοίγοντας κάθε φορά έναν νέο Αιώνα, (Aeon όπως τον αποκαλεί), στην ατέλειωτη κυκλική ιστορία του σύμπαντος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, ο κ. Πενροουζ είπε ότι στο μοντέλο που ανέπτυξε οι Συμπαντικοί Αιώνες δεν συνυπάρχουν παράλληλα, αλλά κάθε ένας δημιουργείται μετά τον άλλο. Είπε επίσης ότι το μοντέλο δεν δίνει απάντηση στο ερώτημα πόσα σύμπαντα υπήρξαν πριν από το δικό μας, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι θεωρητικά οι Συμπαντικοί Αιώνες υπήρχαν για πάντα στο παρελθόν και θα συνεχίσουν να δημιουργούνται για πάντα στο μέλλον.

«Η απλούστερη υπόθεση είναι ότι οι Αιώνες συνεχίζουν επ΄ αόριστον και προς τις δύο κατευθύνσεις, δηλαδή για πάντα στο παρελθόν και για πάντα στο μέλλον», επεσήμανε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα