Ο παιδεμός της εκπαίδευσης

Πόσο εύκολα κατηγορούμε όλοι τους εκπαιδευτικούς. Μα κάθονται και τρεις μήνες κάθε καλοκαίρι! Σαν δεν ντρεπόμαστε όλοι, λέω εγώ που γράφω αυτές τις αράδες μέσα στην δροσιά του κλιματιστικού μου. Που εργάζομαι σε ένα χώρο που δεν επηρεάζεται από τις ακραίες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας που επικρατούν πλέον στο νησί μας.

Αλήθεια πώς είναι άραγε να πρέπει να διδάξεις μέσα στα παλιά σχολικά κτίρια σε συνθήκες καύσωνα, σε αίθουσες που χτυπάει ο ήλιος και η αντηλιά χωρίς κλιματιστικό; Πως είναι άραγε να πρέπει να εκπαιδεύσεις παιδάκια που δυσφορούν από την ζέστη, νυστάζουν και ιδιοτροπιάζουν,

χάνοντας εντελώς την διάθεση τους για γνώση και μάθηση; Πως είναι να πρέπει ο ίδιος ο εκπαιδευτικός να βρίσκει το κουράγιο να μιλήσει σε αυτά τα παιδιά για τα θετικά της εκπαίδευσης και να εμπνέει τους μαθητές του;

Κρίμα και απογοήτευση. Αυτά χαρακτηρίζουν πλέον το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ένα σύστημα που νοσεί σε κάθε του πτυχή και που έτι χειρότερο δεν μπορεί να προσφέρει ούτε να βασικά για την φυσιολογική και υγιεινή παραμονή των παιδιών μας μέσα στα δημόσια σχολεία.

Η παιδεία μας πτώχευσε. Αντί για εκπαίδευση προσφέρει παιδεμό στα παιδιά μας. Αντί να προάγει την ανάπτυξη δεξιοτήτων, να καλλιεργεί την κουλτούρα της έρευνας και την κριτική σκέψη, δημιουργεί ανθρώπους της αποστήθισης, της παπαγαλίας και της αποσπασματικής γνώσης.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα απέτυχε παταγωδώς. Τώρα επιβάλλεται να οραματιστούμε ένα σύστημα που να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα και προκλήσεις. Να παραδειγματιστούμε από εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών που δεν ταλαιπωρούν τα παιδιά τους σε άθλιες συνθήκες, φορτώνοντας τους άγχος και ένα σωρό φροντιστήρια με απώτερο στόχο την εισαγωγή τους σε ένα πανεπιστήμιο. Οφείλουμε να δημιουργούμε ανθρώπους μορφωμένους, πολύπλευρους μα κυρίως ευτυχισμένους.

Άμεσα το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να εστιάσει στην ποιοτική αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Παιδείας αλλά και στη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων όλων των παιδιών στην πρόσβαση σε Δημόσια, δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση. Αλλά επί του παρόντος ας αρχίσει από τα κλιματιστικά.

Η κοινωνία σε αυτό προσβλέπει. Η Πολιτεία της το οφείλει.

*Άρθρο της Ρένας Γιαβάση, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου Συμμαχίας Πολιτών

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα