Ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στο «Νοράτλας» στον Τύμβο Μακεδονίτισσας (ΦΩΤΟ)

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές που ο νέος Πρέσβης της Ελλάδος στην Λευκωσία, Θεοχάρης Λαλάκος, εισήλθε μέσα στο μουσειακό και επιτάφιο πλέον αεροσκάφος Νοράτλας της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών «Πήγασος» της ελλα-δικής μας Πολεμικής Αεροπορίας, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου σε καθένα από τα καννάβινα καθίσματα είδε ανηρτημένες μία προς μία σε κάδρα τις φωτογραφίες και τα ονόματα των θυσιασθέντων 22 Ιουλίου 1974 ελλα-δικών μας 29 Καταδρομέων της Α΄ Μοίρας Κατοδρομών από το Μάλεμε της Κρήτης, του καταρριφθέντος Νοράτλας «ΝΙΚΗ 4» και στο πιλοτήριο μέσα τις φωτογραφίες των τεσσάρων μελών του πληρώματος.

Κι ο Αργηχός της Ε.Φ., αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, του εξηγούσε, με βάση και την αφήγηση του μοναδικού επιζήσαντα σ’ εκείνη την τραγωδία, αείμνηστου πλέον από το 2016, Καταδρομέα Θανάση Ζαφειρίου, πού περίπου καθόντουσαν οι συμπολεμιστές του.

Ήταν σήμερα, Δευτέρα 10.2.2020, το μεσημέρι, αμέσως μετά που ο νέος Πρέσβης κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, των Κυπρίων και Ελλαδιτών ηρώων της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ και της Α΄ Μοίρας Καταδρομών που θυσιάστηκαν το 1974 στις επιχειρήσεις εναντίον του τουρκικού Αττίλα εισβολέα - κατακτητή.

Στις μαρμάρινες πλάκες ένα προς ένα τα ονόματα των πεσόντων, μαζί και τα κενοτάφια ηρώων του 1964 καθώς και οι νιόσκαφτοι πολλοί τάφοι για τα μαρτυρικά οστά Αγνοουμένων που εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια στα σκλαβωμένα ελληνικά εδάφη της Κύπρου και ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο του DNA.

Εκεί, στα μάρμαρα και στους σταυρούς, τα ονόματα και ηρώων από την Άρτα εκ της οποίας κατάγεται και ο Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος.

Πριν από τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, ο Πρέσβης Λαλάκος, συνοδευόμενος πάντα από τον Σύμβουλο Α΄ της πρεσβείας Γιάννη Μαλλικούρτη (ο οποίος και του λόγου του υπηρέτησε το 1999 ως ΔΕΑ στην ΕΛΔΥΚ) κατέθεσε στεφάνι στα Φυλακισμένα Μνήματα των ηρώων της Ε.Ο.Κ.Α.

Μετά τον Τύμβο ακολούθησε η μετάβαση του Πρέσβη στο στρατόπεδο Σταυριανάκου της ΕΛΔΥΚ στην Μαλούντα, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής συνταγματάρχης, Εμμανουήλ Χατζής. Τελέσθηκε τρισάγιο στο Ηρώο των Ελδυκαρίων του 1974 και η ξενάγηση στο μουσείο της ΕΛΔΥΚ

Οι φωτογραφίες από τον Τύμβο και το Νοράτλας

Keywords
Τυχαία Θέματα