Ο Μάικ και οι άλλοι - Εβδομάδα αποφάσεων για το ΑΚΕΛ

Κρίσιμη η εβδομάδα που διανύουμε για την πρόταση που θα διαμορφώσει το Πολιτικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, ενόψει των Προεδρικών Εκλογών.

Η Τρίτη, 23 Μαΐου, αποτελεί τη συνεδρία ορόσημο, κατά την οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διεργασίες εντός του Πολιτικού Γραφείου, το οποίο ακολούθως θα ετοιμάσει τη δική του εισήγηση, η οποία θα τεθεί ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα,

η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, 27 Μαΐου, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από το πως θα κινηθεί η αυριανή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου.

Στο ΑΚΕΛ εξακολουθούν να κρατούν το στόμα τους ερμητικά κλειστό, ιδιαίτερα σε σχέση με την ονοματολογία αλλά και για τις διεργασίες που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας η Γραμματεία του κόμματος. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές τα άτομα που έχουν βολιδοσκοπηθεί και παραμένουν στη λίστα των υποψηφίων για το ΑΚΕΛ, είναι ο Μάικ Σπανός, ο Κίκης Καζαμίας αλλά και ο Σταύρος Μαλάς. Θα πρέπει άλλωστε να θεωρηθεί βέβαιο ότι στην πορεία των διεργασιών, ακούστηκαν και βολιδοσκοπήθηκαν πολλά ονόματα, τα οποία ωστόσο για διάφορους λόγους, δεν προχώρησαν στην τελική ευθεία.

Δεν θα πρέπει πάντως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, το Πολιτικό Γραφείο να μην πάρει εισήγηση για ένα μόνο υποψήφιο στην Κεντρική Επιτροπή, έτσι ώστε να μπορέσουν τα μέλη της ΚΕ να τοποθετηθούν και να πάρουν την τελική απόφαση με δημοκρατικό τρόπο, κάτι που έγινε και στην περίπτωση των Προεδρικών Εκλογών του 2008, όταν υποψήφιοι ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Ενημέρωση στο Πολιτικό Γραφείο

Σύμφωνα με πηγές εντός ΑΚΕΛ, κατά την αυριανή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, θα γίνει μια εκτενής ενημέρωση των μελών, για τις διαβουλεύσεις που έχουν γίνει με συγκεκριμένους υποψηφίους, όπως επίσης για τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει από τις διεργασίες αυτές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το ποιος τελικά θα είναι ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ, καθώς όπως όλα δείχνουν, η σημασία που έχει η επιλογή υποψηφίου αλλά και οι εξελίξεις που θα έχει να διαχειριστεί τόσο στο Κυπριακό, όσο και στην εσωτερική διακυβέρνηση, καθιστούν την αναγκαιότητα προσεκτικής επιλογής, επιτακτική. Όπως χαρακτηριστικά μας έχει λεχθεί "το γεγονός ότι η κοινωνία αναμένει τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει το ΑΚΕΛ, καταδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι να επιλεγεί ένα άτομο που να εμπνέει εμπιστοσύνη και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού".

Πάντως με τον Μάικ Σπανό οι διαβουλεύσεις έχουν προχωρήσει αρκετά και έχουν συζητηθεί, όπως μαθαίνουμε, συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις, οι οποίες και θα μεταφερθούν στο Πολιτικό Γραφείο κατά την αυριανή συνεδρίαση.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, όπως ήταν και αναμενόμενο, στο άκουσμα του ονόματος Μάικ Σπανού, υπήρχαν επιδοκιμασίες αλλά και έντονες αντιδράσεις από σημαίνουσες προσωπικότητες και στελέχη του ΑΚΕΛ. Το γεγονός αυτό, πρόσθεσε στον ήδη έντονο προβληματισμό που υπήρχε εντός ΑΚΕΛ για την αναγκαιότητα μιας σωστής και αξιοπρεπούς επιλογής.

Σε σχέση τώρα, με τον Κίκη Καζαμία, είναι ξεκάθαρο ότι έχει βολιδοσκοπηθεί από συγκεκριμένα άτομα εντός ΑΚΕΛ. Ο ίδιος πάντως φαίνεται να αντικρίζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι το συγκεκριμένο όνομα χαίρει εκτίμησης από τα στελέχη του κόμματος και της ηγεσίας και εδώ και καιρό αποτελεί μια αξιοπρεπή επιλογή που απαντά σε όλα τα ζητούμενα και τα πολιτικά κριτήρια που έχουν τεθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα