Ο λόγος που «προτιμούν» την Κύπρο οι πρόσφυγες- Ποιο το δρομολόγιο

Το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων προσφυγικών ροών που δέχεται η Κύπρος, αναδεικνύει με δημοσίευμά της η βρετανική Guardian.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο παράδειγμα του ζεύγους Abass, οι οποίοι ξεκίνησαν για το ταξίδι τους στην Ευρώπη χωρίς να έχουν ιδέα ότι η Κύπρος αποτελεί το ανατολικότερο κομμάτι της γηραιάς ηπείρου. Όπως οι περισσότεροι μετανάστες από το Ιράκ, προορισμό είχαν τη Γερμανία

και όχι μια ευρωπαϊκή χώρα μόλις 100 μίλια από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε το ζεύγος στην Guardian, δεν είχαν ακούσει ξανά για την Κύπρο. Αποκάλυψαν ότι ο διακινητής τούς είπε ότι θα ήταν πιο φθηνός ευρωπαϊκός προορισμός. Πλήρωσαν μάλιστα $2,000 για τη μεταφορά της οικογένειας των τεσσάρων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κύπρος βρίσκεται στη μέση μιας άνευ προηγουμένου μεταναστευτικής κρίσης, ενώ οι διακινητές εκμεταλλεύονται τη θέση του νησιού της Μεσογείου, που βρίσκεται τόσο κοντά στη Μέση Ανατολή.

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος έκανε λόγο για δυσκολία στην απορρόφηση τέτοιων ροών ή στη διαχείριση αυτής της κατάστασης, όση χρηματική βοήθεια και να πάρουμε.

Το νησί έχει ξεπεράσει κατά πολύ κάθε χώρα της Ε.Ε. σε αιτήσεις πολιτικού ασύλου μέσα στο 2018, με τον αριθμό να φτάνει στις 6,000 αιτήσεις σε πληθυσμό του ενός εκατομμυρίου. Με το σύστημα ασύλου και υποδοχής της χώρας να βρίσκεται σε οριακό σημείο, η Κύπρος κρούει τον κώδωνα στην Ευρώπη, αναζητώντας βοήθεια από τις Βρυξέλλες.

Αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, δηλώνει ο κος Πετρίδης, προσθέτοντας πως τα κλειστά σύνορα κατά μήκος του ευρωπαϊκού μπλοκ μετέθεσαν ένα δυσανάλογο βάρος σε μικρά κράτη της πρώτης γραμμής, όπως η Κύπρος. «Είναι απολύτως αναγκαίο να βρούμε μια συνολική λύση στο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει διαμοιρασμός των αιτητών ασύλου μέσω ενός αυτόματου μηχανισμού επανεγκατάστασης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.», αναφέρει στην Guardian ο Υπουργός Εσωτερικών.

Το ζεύγος των αιτητών ασύλου έχει αφιχθεί στην Κύπρο τον Αύγουστο με τα δύο παιδιά του. Όπως ο συντριπτικός αριθμός των Σύριων, οι οποίοι φτάνουν στην Κύπρο από τους ασφυκτικά γεμάτους χώρους κράτησης της Τουρκίας και του Λίβανου, έτσι και το ζεύγος αφίχθη στα κατεχόμενα. Στη συνέχεια, πήραν τον γνωστό πλέον «δρόμο» που διασχίζει τη νεκρή ζώνη και την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η 112 μιλιών νεκρή ζώνη είναι το «τυφλό» σημείο που εξασφαλίζει την πρόσβαση στους αιτούντες ασύλου.

Όμως, σύμφωνα με το ζεύγος, όταν κατάλαβαν πού βρίσκεται η Κύπρος γεωγραφικά, κατά την παραμονή τους στο κέντρο φιλοξενίας και μεταναστών, παραδέχονται ότι, εάν ήξεραν πού θα έφταναν, δεν θα έρχονταν ποτέ. Έτσι κι αλλιώς, η Κύπρος είναι πιο κοντά στη Βαγδάτη παρά στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η περίπτωση του ζεύγους Abass δεν είναι η μόνη. Πολλοί σοκάρονται όταν συνειδητοποιούν πού κατέληξαν. Όλοι με το που φτάνουν, νομίζουν ότι βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από το Βερολίνο, απόσταση που μπορείς να κάνεις με τα πόδια.

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο αναφορές, μιλάει για όξυνση του προβλήματος λόγω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμβου, στο οποίο επίσης φτάνουν παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι μεταβαίνουν παράνομα στις ελεύθερες περιοχές.

Σύμφωνα με την Guardian, είναι πολύ πιθανό η συντριπτική πλειοψηφία να μην είναι ούτε πρόσφυγες ούτε να δικαιούνται αίτηση ασύλου, αλλά εξαιτίας της έλλειψης υποδομών, κρίνεται δύσκολο να διαχωριστούν οι πραγματικοί δικαιούχοι.


Keywords
Τυχαία Θέματα