Ο λαϊκισμός και η δύναμη της ψήφου

Είναι γεγονός πως στα όσα διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες στις Η.Π.Α. αποκρυσταλλώνεται η υψίστης σημασίας ύπαρξη υπεύθυνης ψήφου και καταρρίπτεται οποιαδήποτε θεωρία αποστασιοποίησης των πολιτών από την πολιτική, με τη δικαιολογία ότι δεν τους αφορά, έτσι δεν ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι τραγικές εξελίξεις τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο αποδεικνύουν πως οι πολιτικές αποφάσεις επηρεάζουν άμεσα ολόκληρη τη κοινωνία και τον καθένα μας ξεχωριστά. Έχουν αποδειχτεί πολλές φορές οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την αλόγιστη χρήση της ψήφου, τα αποτελέσματα του λαϊκισμού

ή την απαξίωση των ενημερωμένων πολιτών να εκφράσουν την άποψη τους, δίνοντας έτσι την εξουσία σε επικίνδυνους, για την κοινωνία, ανθρώπους.

Το κάθε εκλογικό αποτέλεσμα αντιπροσωπεύει το μορφωτικό επίπεδο της χώρας και τη δύναμη των πολιτών της να αντισταθούν σε λαϊκίστικες πολιτικές. Λαϊκίστικες πρακτικές που ο απερχόμενος πρόεδρος της Αμερικής, Ντόναλτ Τραμπ, υιοθέτησε, αξιοποιώντας έτσι την αδυναμία των πολιτών να αντισταθούν σε μικροπολιτικά συνθήματα και διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Ο Τράμπ αποτελεί ένα νέο είδος πολιτικής «περσόνας», που εκμεταλλεύτηκε την παγκόσμια έξαρση λαϊκισμού και παραπληροφόρησης ώστε να αποκτήσει τη νόμιμη εξουσία που το εκλογικό αποτέλεσμα καθόρισε. Η ίδια νόμιμη διαδικασία, όμως, τέσσερα χρόνια αργότερα, τον ανέτρεψε δίνοντας την ευκαιρία στη νέα κυβέρνηση να διορθώσει το πολιτικό χάος που σήμερα επικρατεί στο Λευκό Οίκο. Ηθικό δίδαγμα του πειράματος Τραμπ: Το ισχυρότερο όπλο ενάντια στο λαϊκισμό και στις ακραίες πολιτικές είναι η ενημέρωση και η δύναμη που οι πολίτες αντλούν από την ίδια τους την ψήφο.

Ο κόσμος οφείλει να προχωρεί μπροστά ενώ εμείς οφείλουμε να προάγουμε αυτή τη σκέψη και με αίσθημα ευθύνης να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που αντλούμε από την ψήφο μας για να φέρουμε την αλλαγή που ζητάμε, δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα λαμπρότερο μέλλον. Μια δύναμη την οποία οφείλουμε να χρησιμοποιούμε συνειδητά, αναγνωρίζοντας τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει μια ανημέρωτη χρήση του εκλογικού δικαιώματος.

Το καλύτερο όπλο που διαθέτουμε κατά του λαϊκισμού είναι να αφιερώσουμε έστω και ελάχιστο χρόνο ώστε να ενημερωθούμε για τη νοοτροπία και τις βασικές αρχές που πρεσβεύει η κάθε πολιτική επιλογή, με απώτερο σκοπό να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και, κατ᾽ επέκταση, την ευρύτερη κοινωνία από ψευδείς και εξτρεμιστικές προεκλογικές υποσχέσεις.

Εν ολίγοις, πιστεύω πως η αποχή εξισώνεται με μια υπαρκτή αδράνεια που επιτρέπει σε άλλους να καθορίσουν τις ζωές μας, είναι η μη αποδοχή ανάληψης των ευθυνών που το δικαίωμα ψήφου μας δημιουργεί, είναι η άρνηση για συμμετοχή στο κάλεσμα για αλλαγή των όσων δεν μας αρέσουν.

Το ψηφοδέλτιο είναι η φωνή μας στις εξελίξεις του κράτους μας, είναι το διαβατήριο νέων ανθρώπων για την ένταξη τους στη Βουλή, η δύναμη μας να επηρεάσουμε το μέλλον μας, δίνοντας την ευκαιρία στους ανθρώπους που επιθυμούμε να κυβερνήσουν, να φέρουν νέες ιδέες για ανάπτυξη. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να το χρησιμοποιούμε υπεύθυνα ώστε να μη δούμε νέους Τραμπ στα υψηλότερα έδρανα του κράτους.

*Δικηγόρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα