Ευρωεκλογές: Πρόταση Οικολόγων για συνεργασία τεσσάρων

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής» της Κυριακής 13/5, μεταβίβασε πρόταση σε τρεις πολιτικούς αρχηγούς, για συνεργασία και κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές που θα διενεργηθούν τον Μάιο του ερχόμενου έτους.

Πρόκειται για τον Μαρίνο Σιζόπουλο, την Ελένη Θεοχάρους και τον Γιώργο Λιλλήκα. Η εισήγηση Περδίκη, προς τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, θα εδράζεται στη δημιουργία ενός μη κομματικού ψηφοδελτίου, το οποίο θα αποτελείται από ανεξάρτητες προσωπικότητες κοινής αποδοχής από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό κόσμο.

Στόχος

της πρότασης των Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, όπως πληροφορείται η «Σ», είναι να υπερπηδηθούν τα όποια εμπόδια επίτευξης της συνεργασίας προκύπτουν, ένεκα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσωπικών ατζεντών και φιλοδοξιών. Από την εν λόγω εξίσωση απουσιάζει το ΔΗΚΟ, το οποίο θα βαδίσει αυτόνομα στις ευρωεκλογές, ευελπιστώντας, αφενός, στη διατήρηση των ποσοστών του και, αφετέρου, της μιας έδρας που σήμερα κατέχει ο Κώστας Μαυρίδης, ο οποίος σημειώνεται ότι θα επαναδιεκδικήσει.

Επιφυλακτικός ο Σιζόπουλος

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ, αυτό που μεταφέρεται είναι η προτεραιότητα διερεύνησης επανάληψης της συνεργασίας με τους Οικολόγους - Συνεργασία Πολιτών, στο πλαίσιο της κοινής καθόδου όπως έγινε στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014. Αυτή είναι και η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που λήφθηκε στις 28 Μαρτίου. Αναφορικά με την πρόταση των Οικολόγων, για συνεργασία των τεσσάρων κομμάτων, ενημερώθηκε το πολιτικό γραφείο της ΕΔΕΚ, από τον Πρόεδρο του κινήματος, χωρίς ωστόσο τα μέλη να τοποθετηθούν.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξουσιοδοτήθηκε από το Πολιτικό Γραφείο να συνεχίσει τις επαφές για ξεκαθάρισμα της εικόνας σε σχέση με τις διάφορες μορφές συνεργασίας. Μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο θα ενημερωθούν τα συλλογικά όργανα του κόμματος, τα οποία αναμένεται να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις αρχές του φθινοπώρου. Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Σ», ο Μαρίνος Σιζόπουλος φέρεται να εκφράζει προσωπικές επιφυλάξεις αναφορικά με τη σύναψη τετραμερούς συνεργασίας.

Το εκ πρώτης όψεως «βέτο», που φέρεται να καταθέτει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, αφορά αποκλειστικά τη συμμετοχή στην τετραμερή της Συμμαχίας Πολιτών και του Γιώργου Λιλλήκα. Σε περίπτωση που η ΕΔΕΚ αποφασίσει να οδηγηθεί σε αυτόνομη κάθοδο, τα συλλογικά όργανα θα επιλέξουν τέσσερις υποψηφίους, ενώ ο Μαρίνος Σιζόπουλος τούς άλλους δυο.

Θέλουν συνεργασίες στη Συμμαχία

Παράλληλα, στη Συμμαχία Πολιτών δηλώνουν ότι πάγια επιδίωξή τους είναι η σύναψη συνεργασιών, ασχέτως αν αυτό δεν καρποφόρησε για άλλους λόγους, όπως αναφέρουν, στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Το κίνημα του Γιώργου Λιλλήκα, το οποίο υπέστη ηχηρό σοκ μετά το αποτέλεσμα των Προεδρικών, βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης και ανασύστασης, με την ελπίδα ότι θα ανακάμψει. Σήμερα συνέρχεται η Ανώτατη Σύγκλητος του κόμματος, όπου θα συζητηθεί διεξοδικώς και θα εγκρίνει ακολούθως την πολιτική διακήρυξη μέσα από την οποία θα καθορίζεται το ιδεολογικό της στίγμα.

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Κυριακή (20/5), είναι προγραμματισμένο το πολιτικό και καταστατικό συνέδριο, ενώ στις 17 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Το μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, για τη Συμμαχία Πολιτών είναι να καταφέρει στις επόμενες βουλευτικές, που θα διεξαχθούν το ’21, να εισέλθει εντός Κοινοβουλίου, καθότι, ενδεχόμενη συνεργασία με ένα ή περισσότερα κόμματα στις Ευρωεκλογές, θα «κρύψει» τις όποιες εκλογικές αδυναμίες όπως αυτές διαφάνηκαν τον περασμένο Ιανουάριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κι η Αλληλεγγύη

Έτοιμο για συνεργασίες εμφανίζεται και το κίνημα Αλληλεγγύη, το οποίο, ωστόσο, έχει ως προτεραιότητα το σίριαλ με την έδρα στη Βουλή. Παρ' όλα αυτά, η Ελένη Θεοχάρους έχει εξουσιοδοτηθεί πλήρως να διεξαγάγει τις επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα, για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο των συνεργασιών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αλληλεγγύη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Συμμαχία Πολιτών, με την προϋπόθεση ότι αυτή η συνεργασία θα συμπεριλαμβάνει τους Οικολόγους - Συνεργασία Πολιτών ή και την ΕΔΕΚ.

* Από την εφημερίδα Σημερινή της Κυριακής 13/5

Keywords
Τυχαία Θέματα