Ο «Γύρος του Στάλιν» στην Μόσχα προκαλεί έντονες αντιδράσεις (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η  απόφαση ενός  κατοίκου της Μόσχας να τιμήσει την κληρονομιά του αείμνηστου σοβιετικού δικτάτορα, και ήρωα του Β ΠΠ, Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, ανοίγοντας ένα κατάστημα κεμπάπ στη μνήμη του, δίνωντάς του  όνομα «Γύρος του Στάλιν (Stalin Doner)».

Σύμφωνα με το ρωσικό RT, tην περασμένη εβδομάδα, το άνοιγμα του εστιατορίου  προκάλεσε οργή στα κοινωνικά μέσα, με τους χρήστες να διαμαρτύρονται με τα πράγματα να καταλήγουν σε  πόλωσης.

Το μενού περιλαμβάνει ένα «Στάλιν

με διπλό κρέας», ένα «[Νικήτα] Χρουστσόφ σε lavash τυριού» και ένα «[Λαυρέντι] Μπέρια με σάλτσα tkemali» και όλα εξυπηρετούνται από εργαζόμενους που φορούν στολές NKVD, τη μυστική αστυνομική δύναμη που εφάρμοσε το πολιτικές καταστολές της εποχής.

Μαζί με τη συζήτηση στα κοινωνικά μέσα και τα άρθρα στον διεθνή τύπο,  ανέλαβε δράση η ρωσική αστυνομία. Μια μέρα μετά το άνοιγμα, ο ιδιοκτήτης Stanislav Voltman επισκέφτηκε τους τοπικούς αστυνομικούς, οι οποίοι του είπαν να αποσυναρμολογήσει όλες τις πινακίδες . Λέει ότι αρνήθηκε, σημειώνοντας ότι δεν έκανε τίποτα λάθος. Ωστόσο, το κατάστημα έκλεισε. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη Στάνισλαβ  Voltman, πρέπει να βρει έναν νέο σεφ, καθώς ο πρώην υπάλληλός του παραιτήθηκε αφού η επιχείρηση τέθηκε υπό δημόσιο έλεγχο. Μόλις πάρει έναν αντικαταστάτη, θα ανοίξει ξανά.

Με κρατήθηκαν παράνομα στο αστυνομικό τμήμα », είπε στο BFM Media, ένα κατάστημα επιχειρηματικών ειδήσεων με έδρα τη Μόσχα. «Χθες, προσπάθησαν να με αναγκάσουν να διαλύσω όλα τα σημάδια και όλες τις επιγραφές. Αρνήθηκα να το κάνω. Είπαν: «θα γίνει, είτε μαζί σας είτε χωρίς εσάς».

Σύμφωνα με τον Voltman, ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής ήταν εξοργισμένοι από το άνοιγμα του καταστήματος. Ένας σταλινικός παραπονέθηκε ότι ο πρώην ηγέτης απεικονίστηκε σε ένα πακέτο τροφίμων και ορισμένοι αντι-σταλινικοί ισχυρίστηκαν ότι το πορτρέτο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται δημόσια.

Απαντώντας πάντως σε ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ που  ισχυρίστηκαν ότι ο Voltman έκλεισε το εστιατόριό του, είπε ότι αυτό δεν ήταν αλήθεια. «Οι δημοσιογράφοι παραμόρφωσαν τα λόγια μου», είπε στο Komsomolskaya Pravda. «Με διέταξαν να αφαιρέσω την πινακίδα. Και ακόμη να φύγω απο τη Μόσχα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα το κάνω.»

Εκτός από τη λήψη αρνητικής αντίδρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επίσης σχολιάσει το ζήτημα. Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου για την Ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πολιτών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασε την άποψη ότι το εστιατόριο  θα έπρεπε να κλείσει.

«Η απόφαση να κλείσει πρέπει να ληφθεί από το κοινό», δήλωσε ο Valery Fadeev. «Δεν είναι εύκολο θέμα γιατί ο Στάλιν δεν είναι μια απλή φιγούρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα