Ο Φαίδωνας κι οι καταγγελίες του ενώπιον όλων στη Βουλή

Όλοι ενώπιον όλων ανοίγουν τα χαρτιά τους αναφορικά με τα όσα βλέπουν το τελευταίο διάστημα για το οργανωμένο έγκλημα. Με αφορμή τις δημόσιες δηλώσεις/καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου έλαβε τη σύμφωνο γνώμη της Επιτροπής και εγγράφει σχετικό θέμα την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή.

Την Δευτέρα 4 Ιουνίου στις 08.00 η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκτάκτως. Παρόντες θα είναι όλοι όσοι εμπλέκονται.

Όπως

ανέφερε ο κ.Γεωργίου σχετική πρόσκληση θα αποσταλεί στον Δήμαρχο Πάφου, στον Υπουργό Δικαιοσύνης, στην ηγεσία της Αστυνομίας (Αρχηγό και Υπαρχηγό), στον Διοικητή της ΥΚΑΝ, στην Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, στον Υπεύθυνο του ΤΑΕ Αρχηγείου, στον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου και σε όσες άλλες αρμόδιες υπηρεσίες τυχόν να εμπλέκονται.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής μιλώντας στο SigmaLive τόνισε ότι επιτέλους θα τεθούν όλοι ενώπιος ενωπίω. «Είτε θα αποδειχθεί ότι είναι ένα παραμύθι όλα αυτά που καταγγέλλει ο Δήμαρχος είτε θα αποδειχθεί μια κηλίδα στα αστυνομικά χρονικά», τόνισε ο κ.Γεωργίου.

Ανησυχία βουλευτών για την έλλειψη φρούρησης και την απουσία συστήματος ασφάλειας από τα δικαστήρια

Τη συζήτηση για την πυρκαγιά, που ξέσπασε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, τον περασμένο Φεβρουάριο, συνέχισε σήμερα η Κοινοβουλευτικών Επιτροπή Νομικών, με τα μέλη της Επιτροπής να εκφράζουν ανησυχία γιατί τα θέματα της έλλειψης φρούρησης και της απουσίας συστήματος ασφάλειας από τα δικαστήρια δεν έχουν διευθετηθεί ακόμα, τρεις μήνες μετά την πυρκαγιά.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Γιώργος Γεωργίου, είπε ότι συνεχίστηκε η συζήτηση για ένα θέμα το οποίο κόστισε και βασάνισε όλους τους εμπλεκόμενους, αναφορικά με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ή ενδεχόμενα να δημιουργηθούν, από τη μη επαρκή φρούρηση των κτιρίων των δικαστηρίων.

Όπως είπε ο κ. Γεωργίου «έχουν δοθεί οι απαντήσεις που ζητήθηκαν με σχετικά ερωτήματα από τα μέλη της Επιτροπής Νομικών τόσο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, καθώς και από το Ανώτατο Δικαστήριο».

Σημείωσε ακόμα πως εντός δύο εβδομάδων από σήμερα δοθούν οι επικαιροποιημένες θέσεις, επί όλων των θεμάτων, από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Ανώτατο Δικαστήριο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, ούτως ώστε η Επιτροπή Νομικών να προχωρήσει στην σύνταξη της έκθεσης της και τα θέματα τα οποία θα πρέπει άμεσα να ιεραρχηθούν, ώστε η έλλειψη φρούρησης και απουσίας συστήματος ασφάλειας στα δικαστήρια, τουλάχιστον να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.

«Οι εκθέσεις, οι οποίες έχουν καταγράψει όλα αυτά τα θέματα, στοχεύουν στο να καλυφθούν τα κενά τόσο όσον αφορά την ασφάλεια, καθ’ όσον επίσης και τη φρούρηση των κτιρίων των δικαστηρίων», είπε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε πως το κόμμα του δεν είναι ικανοποιημένο από το περιεχόμενο των απαντήσεων που έχουν πάρει σήμερα από τους αρμόδιους φορείς σε σχέση με την πυρκαγιά, όσο και σε σχέση με τα θέματα φύλαξης και ασφάλειας στα δικαστήρια.

«Κάποιες απαντήσεις», είπε, «δεν αγγίζουν την ουσία, κάποιες άλλες απαντήσεις παραπέμπουν σε ενδεχόμενες πράξεις, παραλείψεις και ευθύνες άλλων και κάποιες άλλες απαντήσεις είναι ελλιπέστατες. Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει ως Επιτροπή Νομικών να κατατεθούν άμεσα όλες οι εκθέσεις, που υπάρχουν από το 2014 και μετά για αυτά τα ζητήματα, διότι η εικόνα που έχουμε μπροστά μας είναι μια εικόνα ανεπάρκειας και ενδεχομένως αμέλειας, που οδήγησε σε αυτό το πολύ αρνητικό συμβάν στα δικαστήρια της Λευκωσίας».

Ανέφερε, επίσης, πως «ασκούμε κοινοβουλευτικό έλεγχο για να γίνουμε καλύτεροι, αλλά όταν ακούς ότι από το 2014 έγιναν εκθέσεις και μπήκαν στα συρτάρια αυτό μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί».

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας, ανέφερε με τη σειρά του ότι «δυστυχώς το πάθημα της πυρκαγιάς στο Επαρχιακό Δικαστήριο φαίνεται ότι δεν έχει γίνει μάθημα για τις αρμόδιες υπηρεσίες».

«Τα κενά ασφάλειας και ιδιαίτερα πυρασφάλειας σε όλα τα κτίρια των επαρχιακών δικαστηρίων είναι πάρα πολλά. Και δυστυχώς τα διορθωτικά μέτρα είναι ανύπαρκτα, σχεδόν τρεις μήνες μετά το περιστατικό», είπε.

Σημείωσε πως «η ταχύτητα καταγραφής, διαχείρισης και αντιμετώπισης των κινδύνων, που προκύπτουν από αυτές τις ελλείψεις είναι απελπιστικά αργή», για να προσθέσει πως «είναι χαρακτηριστικό ότι το Πρωτοκολλητείο στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Λευκωσίας εδώ και πάρα πολύ καιρό ζητά απεγνωσμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να του καθορίσουν τρόπους διαχείρισης και φύλαξης τεκμηρίων, χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση από τους αρμοδίους».

Στη Βουλή και η Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας

Εν τω μεταξύ, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής βρέθηκε σήμερα το θέμα της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, με τα μέλη της Επιτροπής να διαμηνύουν προς την κυβέρνηση πως η συγκεκριμένη αρχή χρειάζεται στήριξη και βοήθεια, ώστε να επιτελέσει το έργο της.

Η συγκεκριμένη αρχή λειτουργεί με νόμο από το 2006 και έχει ως στόχο να προστατεύσει τον Κύπριο πολίτη από ενέργειες της αστυνομίας, που δεν εμπίπτουν στα πλαίσια του νόμου.

Τα μέλη της Επιτροπής Νομικών εκφράζουν, επίσης, τους προβληματισμούς τους σε σχέση με την αξιολόγηση της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας από διεθνείς οργανισμούς. Συγκεκριμένα, καταγράφονται προβλήματα σε ό,τι αφορά την επάρκεια των προϋπολογισμών που δίνει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Αρχή, καθώς επίσης την ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων των ιατροδικαστών, οι οποίοι την ίδια ώρα που διερευνούν παράπονα της αστυνομίας, ενδεχομένως να εργοδοτούνται και από την αστυνομία είτε με σύμβαση, είτε κατά περίπτωσή.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ότι «η εν λόγω Αρχή βλέπει παράπονα, που έχουν σχέση με τη δωροδοκία και τη διαφθορά, με τα ανθρώπινα δικαιώματα που είναι και τα πλείστα που βλέπει και για την ευνοιοκρατική μεταχείριση πολιτών εκ μέρους της αστυνομίας.

Τόνισε εμφαντικά ότι στόχος της Επιτροπής Νομικών δεν είναι να πλήξει την Αστυνομία, αλλά όπως είπε, «στόχος είναι η συνεργασία με την Αστυνομία και την Αρχή, ώστε να παράγουν σωστό έργο, να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να είναι μακριά από τη διαφθορά και οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες που αντιβαίνουν τη νομοθεσία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Με βάση την ενημέρωση που είχαμε σήμερα φαίνεται ότι η Αρχή επιτελεί ένα σοβαρό έργο παρόλο που δεν έχει μεγάλο προϋπολογισμό, ούτε πάρα πολλή στήριξη εκ μέρους προσωπικού στην όλη διερεύνηση, αλλά οι άνθρωποι που αποτελούν την Αρχή δουλεύουν εντατικά, ώστε τα 240 περίπου παράπονα, που λαμβάνουν το χρόνο να μπορούν να τα αξιολογούν, να διορίζουν ποινικούς ανακριτές εκεί που χρειάζεται και να κάνουν όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο», είπε.

Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας της Αρχής, είπε πως αξιολογούνται σε εβδομαδιαίες συνεδρίες όλα τα παράπονα και σε όσα χρήζουν να διοριστούν ποινικοί ανακριτές για περαιτέρω διερεύνηση γίνεται.

234 παράπονα για το 2017

Ο κ. Ζαχαρίου είπε συγκεκριμένα ότι για το 2017 έχουν υποβληθεί 234 παράπονα και έχουν διοριστεί ανακριτές σε 92 περιπτώσεις, αφού για τις άλλες περιπτώσεις κρίθηκε πως δεν έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης.

«Από τις 92 περιπτώσεις είπε έξι κατέληξαν σε ποινικές υποθέσεις και πέντε σε πειθαρχικές υποθέσεις. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά που καταλήγουν σε ποινικές ή πειθαρχικές υποθέσεις, είναι και ένα όπλο των πολιτών για αστικές αγωγές -αν τυχόν αποδεικνύεται αυτό που έχει γίνει- κατά της Δημοκρατίας», ανέφερε.

Σε σχέση με την αξιολόγηση της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας από διεθνείς οργανισμούς και τα προβλήματα που καταγράφονται, ο κ. Ζαχαρίου είπε πως πρόθεση της Επιτροπής Θεσμών είναι να κάνει έκθεση και να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση, ώστε να σταλούν τα συμπεράσματα προς την εκτελεστική εξουσία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε πως «παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται υπάρχουν διαπιστώσεις, που καταγράφονται σε εκθέσεις των αρμόδιων επιτροπών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίες είναι ανησυχητικές», προσθέτοντας ότι «καταγράφονται προβλήματα σε ό,τι αφορά την επάρκεια των προϋπολογισμών, που δίνει η ΚΔ σε αυτή την Αρχή».

Επιπλέον, είπε πως καταγράφονται προβλήματα όπως «η ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων των ιατροδικαστών, οι οποίοι την ίδια ώρα που διερευνούν παράπονα της αστυνομίας ενδεχομένως να εργοδοτούνται και από την αστυνομία είτε με σύμβαση είτε κατά περίπτωσή, το γεγονός ότι σχεδόν αποκλειστικά οι ανακριτές που καλούνται να εξετάσουν παράπονα εναντίον αστυνομικών είναι οι ίδιοι πρώην αστυνομικοί και πρώην αξιωματικοί της αστυνομίας και το γεγονός ότι οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες».

«Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πολύ έδαφος για βελτίωση, αλλά κυρίως υπάρχει άμεση ανάγκη όπως η πολιτεία δώσει περισσότερα χρήματα και περισσότερες δυνατότητες σε αυτή τη σημαντική Αρχή», είπε.

Πρόσθεσε ακόμα πως «κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι αυτή η Αρχή δεν έχει πάρει την αναγκαία στήριξη από την πολιτεία, ούτε σε ανθρώπινο δυναμικό, ούτε σε τεχνοϋλική στήριξη, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται πάρα πολύ να επιτελέσει το έργο της, που η ίδια η πολιτεία της έχει καθορίσει».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι «σήμερα ένας άλλος Δικαστής, ο Αντρέας Πασχαλίδης, που προΐσταται της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας εν ολίγοις μας είπε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η Αρχή με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει», αφού όπως πρόσθεσε «στην ουσία είναι αποξηλωμένη και δεν μπορεί να επιτελέσει το ρόλο της από το νόμο βάσει του οποίου συστάθηκε».

Keywords
Τυχαία Θέματα