Ο Ερντογάν προκήρυξε επισήμως τις εκλογές για την 14η Μαΐου

«Μόλις υπέγραψα την απόφαση για την ανανέωση των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, οι οποίες έπρεπε να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου 2023, για τις 14 Μαΐου, με την εξουσιοδότηση που παρέχει το άρθρο 116 του Συντάγματός μας». Με αυτά τα λόγια ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την απόφασή του για τη διεξαγωγή των εκλογών στην Τουρκία για την ανανέωση της θητείας του προέδρου της Δημοκρατίας και της ανάδειξης της νέας τουρκικής

εθνοσυνέλευσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος δικαιολόγησε την απόφασή του για τη διεξαγωγή των εκλογών ένα μήνα πριν από την κανονική ημερομηνία λέγοντας ότι η 18 Ιουνίου συνέπιπτε με τις εξετάσεις για εισαγωγή στα πανεπιστήμια των Τούρκων μαθητών και με το ταξίδι των πιστών στη Μέκκα λόγω του Μπαϊραμιού.

Για την επιλογή της 14ης Μαΐου αντίστοιχα είπε ότι «προτείναμε την ημερομηνία της 14ης Μαΐου, επειδή αντιστοιχεί στην επέτειο μιας σημαντικής πορείας όσον αφορά τη δημοκρατική μας ιστορία», κάνοντας αναγωγή στην ημερομηνία που ο απαγχονισθείς πρόεδρος Αντνάν Μεντερές κέρδισε τις εκλογές το 1950, ανοίγοντας έτσι την πόρτα στο πολύ-κομματικό σύστημα στην Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν απέφυγε να συνδυάσει το πρόωρο των εκλογών με τα χιλιάδες έργα που έχει εξαγγείλει για την επούλωση των πληγών των σεισμοπαθών.

«Η Τουρκία δεν πρέπει ούτε να χάνει χρόνο, ούτε να αποσπάται η προσοχή της, ούτε να σπαταλά την ενέργειά της», ανέφερε. «Η χώρα μας πρέπει να αφήσει πίσω της το θέμα των εκλογών το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να επουλώσουμε τις πληγές των σεισμοπαθών μας, να σβήσουμε όλα τα ίχνη της καταστροφής, να ξαναχτίσουμε τις πόλεις μας, να αυξήσουμε ξανά την παραγωγή και την απασχόληση. Με αυτή την αντίληψη και με την εξουσία που μας δίνει το σύνταγμα, υλοποιούμε την απόφασή μας για την ανανέωση των εκλογών στις 14 Μαΐου», δήλωσε.

Προεκλογική εκστρατεία χωρίς μουσική

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι η προεκλογική εκστρατεία θα διεξαχθεί χωρίς μουσική, κρατώντας το πένθος στη χώρα για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από τους σεισμούς.

«Ως λαϊκή συμμαχία, θα απαγορεύσουμε όλες τις μουσικές που έχουμε ετοιμάσει, θα υπάρξει μια εκστρατεία χωρίς μουσική, θα συνεχίσουμε αυτή την εκστρατεία μέσω συγκεντρώσεων και θα εξηγήσουμε τι έχουμε κάνει και τι θα κάνουμε. Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε όλα αυτά τα πράγματα στους πολίτες μας. Ο Αλλάχ να είναι βοηθός μας! Αυτές οι εκλογές να αποτελέσουν ευλογία για τη χώρα μας και το έθνος μας!», κατέληξε την ομιλία του μετά την ανακοίνωση των εκλογών.

Διαβάστε επίσης: EE: Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για τους πληγέντες του σεισμού σε Τουρκία-Συρία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν, 14η Μαΐου,erntogan, 14i maΐou