Ο Έιντε ξεκαθαριζει τη σύνθεση της πολυμερούς

Αποκαλυπτικός ήταν ο Εσπεν Μπαρθ Εϊντε σε συνέντευξη του στη Cyprus Weekly. Μιλά για τη σύνθεση της διάσκεψης της Γενεύης, τον ρόλο της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφάλειας, αλλά και το μέγεθος των αριθμών όσον αφορά στην οικονομική πτυχή της λύσης.

Ειδικότερα, σε σχέση με τη Διάσκεψη, ο Έιντε είπε πως «Η ΕΕ δεν θα έχει αποφασιστικό ρόλο, αλλά δεδομένου ότι ορισμένες πτυχές της συμφωνίας είναι στενά συνδεδεμένες με την ΕΕ, θα είναι ενεργός παρατηρητής. Εμπνεόμαστε από το μοντέλο του Μπούργκενστοκ και αυτή είναι η πρόβλεψη

μας για τους συμμετέχοντες στο συνέδριο».

Πρόσθεσε ότι το ΣΑ θα παίξει σημαντικό ρόλο μετά το τέλος της διάσκεψης και αφού του παρουσιαστεί η συμφωνία. Σε περίπτωση συμφωνίας, θα υπάρχει μια ενιαία αποστολή του ΟΗΕ που θα υποστηρίξει τη συμφωνία, η οποία περιέχει πολιτικά και στρατιωτικά στοιχεία, ανέφερε.

Για τις εγγυήσεις, δήλωσε πως οι δημόσιες δηλώσεις Αθηνών και Άγκυρας απέχουν από την πραγματικότητα, υποδεικνύοντας πως και οι δύο συνειδητοποιούν ότι είναι καιρός να βρεθεί μια λύση σε αυτό το θέμα. Μάλιστα αποκαλύπτει ότι σε αυτό το θέμα, τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα είναι απλοί παρατηρητές όπως έπραξαν στα υπόλοιπα πέντε κεφάλαια.

«Ως ειδικός σύμβουλος του ΓΓ και ως ΗΕ, έχουμε διαφορετικό ρόλο στο θέμα των εγγυήσεων από ότι σε άλλα κεφάλαια. Στα άλλα 5 κεφάλαια φιλοξενήσαμε μια διαδικασία όπου οι Κύπριοι έβρισκαν λύσεις. Τώρα υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο παιχνίδι και έναν ουδέτερο παίχτη», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τα αποτέλεσμα των μελετών της Παγκόσμιας Τράπεζας και τα στοιχεία για το περιουσιακό, είναι επίσης σαφής. «Οι αριθμοί είναι πολύ μικρότεροι από αυτούς που αναφέρθηκαν μέχρι τώρα, αλλά η χρηματοδότηση είναι ψηλότερη από ό,τι νόμιζα», ανέφερε.

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ στέλνει και σαφές μήνυμα με κύριο αποδέκτη την Άγκυρα, υποδεικνύοντας ότι είναι σημαντικό οι Κύπριοι να σκέφτονται ως Κύπριοι και να μην είναι όμηροι των συμφερόντων άλλων χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα