Ο δεκάλογος της οδικής ασφάλειας

Άρδην θα αλλάξουν το 2017 τα δεδομένα σε σχέση με την εξασφάλιση αδειών οδήγησης, την εκπαίδευση και τον έλεγχο τόσο των οδηγών, όσο και των εκπαιδευτών τους.

Το Υπουργείο Μεταφορών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, προωθεί την εισαγωγή νομοθετικών μέτρων και την τροποποίηση άλλων, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου για την οδική ασφάλεια.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Α’ Διοικητικού Λειτουργού του Υπουργείου Μεταφορών Αφροδίτης Κοφτερού, «στόχος είναι η μείωση των νεκρών από οδικές συγκρούσεις κατά 50%. Είναι ένας φιλόδοξος στόχος, ευελπιστούμε ότι θα τα καταφέρουμε, παρά

το ότι το 2015 δεν ήταν ευνοϊκά τα αποτελέσματα».

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η εφαρμογή του νάρκοτεστ, που αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά άμα τη αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού.

Τροποποίησης τυγχάνει και ο περί άδειας οδήγησης νόμος, προκειμένου να περιλαμβάνει:

-Υποχρεωτικό αριθμό μαθημάτων και υποχρεωτική θεωρητική εξέταση, πριν από την πρακτική εξέταση.

-Μείωση του ορίου ηλικίας για απόκτηση μαθητικής άδειας οδήγησης, από τα 17,5 στα 17 χρόνια, προκειμένου να αυξηθεί ο χρόνος εκπαίδευσης των εν δυνάμει οδηγών.

Στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων μπαίνουν εκτός από τους οδηγούς και οι εκπαιδευτές, αφού αναθεωρείται εξ υπαρχής το σύστημα αδειοδότησης των Σχολών Οδηγών και Εκπαιδευτών, με αυστηρότερα κριτήρια αδειοδότησης.

Όπως σημειώνει η κα Κοφτερού, «τα δύο νομοσχέδια, περί άδειας οδήγησης και των εκπαιδευτών είναι σε προχωρημένο στάδιο, τελειώνει η διαβούλευση. Λογικά θα πρέπει να κατατεθούν πριν το τέλος του χρόνου στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Οι αλλαγές αφορούν, την ίδια στιγμή, και τη διαδικασία εξασφάλισης Πιστοποιητικού Υγείας από τους ηλικιωμένους οδηγούς ετησίως και όχι κάθε τρία χρόνια, ενώ σκέψεις γίνονται και για επιβολή ποινών σε γιατρούς, οι οποίοι εκδίδουν ψευδή πιστοποιητικά.

«Το θέμα των ψευδών πιστοποιητικών είναι κάτι πού έχουμε συζητήσει... Κάνουμε κάποιες σκέψεις για το πως θα διαμορφωθεί, ώστε να μπορείς να είσαι βέβαιος ότι ένας ασθενής ηλικιωμένος έχει εξεταστεί και έχει διαπιστωθεί η ικανότητά του για να οδηγήσει», λέει η κα Κοφτερού.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επιδιόρθωση των μελανών σημείων του οδικού δικτύου, που παρουσιάζουν υψηλή συχνότητα ατυχημάτων, την ώρα που γίνεται προσπάθεια βελτίωσης της μεθοδολογίας καθορισμού τους.

Σύστημα φωτοεπισήμανσης θα εγκατασταθεί στους δρόμους, μόλις εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα αρχίσει η διανομή παιδικών καθισμάτων σε μαθητές νηπιαγωγείων ζωνών εκπαιδευτικής προτεραιότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα