Ο Μπάιντεν καθησυχάζει τους συμμάχους των ΗΠΑ για βοήθεια προς Ουκρανία

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τηλεφώνησε στους δυτικούς συμμάχους του την Τρίτη για να τους διαβεβαιώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας, αφού Ρεπουμπλικανοί σκληροπυρηνικοί εκτροχίασαν την αμερικανική χρηματοδότηση προς την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου.

Ο Μπάιντεν μίλησε με τους ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ,

μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε σήμερα το πρωί τους συμμάχους και τους εταίρους για να συντονίσουν τη συνεχή υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα.

Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να καθησυχάσει τους συμμάχους της μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την τελευταία στιγμή στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για να αποτραπεί η στάση πληρωμών το Σάββατο, η οποία δεν περιείχε νέα βοήθεια για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία.

Μετά το κάλεσμα της Τρίτης, οι σύμμαχοι έσπευσαν να δείξουν ένα ενιαίο μέτωπο με τον Μπάιντεν, του οποίου η χώρα είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής βοήθειας στην Ουκρανία καθώς το Κίεβο μάχεται τη ρωσική εισβολή.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το Σάββατο για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών στις ΗΠΑ απέρριψε κάθε αναφορά στη βοήθεια της Ουκρανίας εν μέσω της αντίθεσης από τους σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικάνους.

Ο Δημοκρατικός Μπάιντεν ζήτησε από τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι να σπεύσει για νέα βοήθεια, λέγοντας ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο δεν θα μπορούσε να διακοπεί «σε καμία περίπτωση». Έχει επίσης προειδοποιήσει ότι μένει λίγος χρόνος πριν εξαντληθεί η υπάρχουσα χρηματοδότηση.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν σύντομα νέα βοήθεια για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, η οποία θα αντληθεί από έναν προϋπολογισμό 113 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Αλλά η αναστάτωση σε μια ολοένα και πιο διχασμένη πολιτική σκηνή των ΗΠΑ θα μπορούσε να ανατρέψει τις κινήσεις για να περάσει η νέα βοήθεια 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζητούσε ο Μπάιντεν, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ΜακΚάρθι πάλευε για την πολιτική του ζωή την Τρίτη ενόψει της ψηφοφορίας που επιδιώκει να τον απομακρύνει από την προεδρία της Βουλής, εξαναγκασμένος από την ακροδεξιά του κόμματός του που έχει θέσει τη διακοπή της βοήθειας προς την Ουκρανία στην κορυφή της ατζέντας της, προστίθεται.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, εκτίμησε πρόσφατα το ποσό της στρατιωτικής βοήθειας που έχει παρασχεθεί στο Κίεβο από την εισβολή της Ρωσίας σε 47 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Κογκρέσο ενέκρινε συνολική βοήθεια 113 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, αλλά η αντίθεση μεταξύ των σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικανών, αλλά και από ορισμένους ψηφοφόρους, διευρύνεται.

Μια δημοσκόπηση του ABC/Washington Post που δημοσιεύτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου έδειξε ότι το 41% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν πάρα πολλά για να στηρίξουν την Ουκρανία, από 33% τον Φεβρουάριο και μόλις 14% τον Απρίλιο του 2022.

Διαβάστε επίσης: Νιγηρία: Τουλάχιστον 18 νεκροί από έκρηξη σε παράνομο διυλιστήριο

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα