«Ο Μπαχτσελί σέρνει τον εθνικιστικό χορό και ο Ερντογάν ακολουθεί» (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου, ο οποίος μίλησε για τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Μεσόγειο, δια μέσω Μπαχτσελί, αλλά και για το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχόμενων από την Τουρκία. 

Αρχικά ανέφερε ότι Ερντογάν δεν πήρε θέση και ούτε πρόκειται να πάρει. «Ο Μπαχτσελί είναι ο βασικός κυβερνητικός εταίρος και συνεργάτης του Ερντογάν». Πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν στηρίζεται στο κόμμα του Μπαχτσελί για να συνεχίσει την πλειοψηφία εντός της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης,

αλλά και στην επανεκλογή του.
«Ο Μπαχτσελί σέρνει τον εθνικιστικό χορό, ακολουθεί ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου». Συμπλήρωσε ότι η αμφισβήτηση δεν είναι μόνο λεκτική ή με χάρτες, αλλά κατάκτηση των νησιών από την Τουρκία. «Δεν αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας, αλλά ισχυρίζεται ότι ανήκει στην Τουρκία».

Σημείωσε ότι θα συνεχιστούν οι προκλήσεις, αλλά δεν θα επεκταθούν σε πιο ακραίες προκλήσεις. «Θα βλέπουμε παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων ζωνών, όμως η Ελλάδα έχει την αποτρεπτική δυνατότητα». Συμπλήρωσε ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να καταγράψει νίκες αλλού και συγκεκριμένα στη Συρία.

Μιλώντας για τη μαύρη επέτειο της εισβολής ανέφερε ότι ο Ερντογάν δεν θα έρθει στα κατεχόμενα, αλλά θα πάει στο Ιράν.

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα για προσάρτηση των κατεχόμενων από την Τουρκία στις 20 Ιουλίου, ανέφερε ότι εδώ και χρόνια υπάρχει de facto προσάρτηση. «Η διακήρυξη της προσάρτησης ως πολιτική πράξη, αποτελεί ένα πολύ επικίνδυνο ενδεχόμενο, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται απομακρυσμένο». Επεσήμανε ότι η προσάρτηση θα αποτελεί χειρότερο γεγονός από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. «Κάτι τέτοιο θα φέρει την Τουρκία σε δύσκολη θέση και θα δώσει επιχειρήματα κατά της Τουρκίας στις ΗΠΑ και την ΕΕ».

Εξήγησε ότι Κύπρος και Ελλάδα είναι υποχρεωμένες να κάνουν σχεδιασμούς για αποτροπή. «Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά». Συμπλήρωσε ότι η αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης. «Μπορεί να κάνουν μια φραστική καταδίκη ή να επιβάλουν πακέτα κυρώσεων όπως έγινε με τη Ρωσία». 

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε ακόμη: Στέιτ Ντιπάρτμεντ για χάρτη Μπαχτσελί: Δεν αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία

Keywords
Τυχαία Θέματα