Ο Αραβικός Σύνδεσμος στηρίζει την Ιορδανία στο ζήτημα του Αλ-Άκσα

Η ειδική επιτροπή υπουργών του Αραβικού Συνδέσμου για ζητήματα Ιερουσαλήμ, που συγκλήθηκε εκτάκτως την Πέμπτη στο Αμμάν, κατόπιν πρωτοβουλίας της ιορδανικής κυβέρνησης, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει το Ισραήλ για τις φερόμενες ως παρεμβάσεις του στο στάτους κβο στα Ιερά Προσκυνήματα του Τεμένους Αλ-Άκσα και στο Όρος των Τεμένων στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Συγκεκριμένα, ο Αραβικός Σύνδεσμος επαναβεβαιώνει την στήριξή του στην Ιορδανία και στηρίζει την αποκλειστική αρμοδιότητα του Ιορδανικού Εβκάφ να διαχειρίζεται τα μουσουλμανικά λατρευτικά

δικαιώματα στο Όρος των Τεμένων, ζητώντας την επαναφορά όσων ίσχυαν πριν το έτος 2000, βάσει των οποίων το Ιορδανικό Εβκάφ είχε την αποκλειστική αρμοδιότητα να δίνει άδεια σε μη-μουσουλμάνους να προσέρχονται στον λατρευτικό χώρο.

Αποφασίστηκε επίσης όλες οι χώρες-μέλη του Αραβικού Συνδέσμου να εργαστούν από κοινού και κάθε μία ξεχωριστά προκειμένου να προστατευθούν οι αποκλειστικές αρμοδιότητες του Ιορδανικού Εβκάφ επί του λατρευτικού χώρου του Αλ-Άκσα, με διαβήματά του σε διεθνείς οργανισμούς όπως στον ΟΗΕ και στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.

Πέραν της Ιορδανίας, στην σύσκεψη της επιτροπής συμμετείχαν η Τυνησία – που προεδρεύει του Αραβικού Συνδέσμου αυτό το χρονικό διάστημα – , το Κατάρ, η Σαουδικής Αραβίας, η Παλαιστινιακή Αρχή, το Μαρόκο, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αλγερία και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ.

Η έκτακτη σύγκληση της ειδικής υπουργικής επιτροπής του Αραβικού Συνδέσμου για τα ζητήματα της Ιερουσαλήμ εντάσσεται στην πολυεπίπεδη διπλωματική προσπάθεια της ιορδανικής κυβέρνησης με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο Τέμενος Αλ-Άκσα, δημιουργώντας διπλωματική ένταση μεταξύ της Ιορδανίας και του Ισραήλ, την πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Ναφτάλι Μπένετ.

Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης το 1996 και διατηρούν διπλωματικές σχέσεις. Ωστόσο, οι διμερείς τους σχέσεις χαρακτηρίζονται από συχνές περιόδους ψυχρότητας λόγω των ταραγμένων σχέσεων Ισραήλ-Παλαιστινίων. Υπολογίζεται ότι το 70% του πληθυσμού της Ιορδανίας έχουν παλαιστινιακή καταγωγή.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αραβικός Σύνδεσμος, Ιορδανία, Αλ#45Άκσα,aravikos syndesmos, iordania, al#45aksa